Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 6. 2010 03:00 107

Seznam kapitol

1. Recenzovat není tak jednoduché 2. Jablko proti jablku 3. Tablet není notebook bez klávesnice 4. Počítač proti člověku
5. Nic není dokonalé 6. Hrajeme jinak, zajímavě 7. Pár slov závěrem

Nový tablet z dílen Apple vyvolává spousty kontroverzních reakcí. Někdo ho miluje, někdo nesnáší a zatím málokdo si ho mohl u nás opravdu vyzkoušet. Největší chybou je ale iPad přirovnávat k běžnému počítači a ještě ho navíc s ním srovnávat po hardwarové stránce. Pojďme se zamyslet nad tím, proč tomu asi tak je.

Reklama

Připojit klávesnici k iPadu a simulovat tak desktop je docela extrémní, protože přicházíte o většinu vlastností, které tablet má. iPad není navržený na to, aby stál zapíchnutý ve stojánku, ale abyste ho drželi v ruce, leželi s ním v posteli a nebo v jakékoliv jiné poloze. Nemá být trvale připojený do trafa, protože jeho baterka pohodlně stačí na celodenní práci. Nemá ventilátor, takže si s ním můžete v posteli klidně lehnout na bok a tahle s ním i usnout, můžete s ním chodit, zvedat ho, otáčet a pokládat. S notebookem s harddiskem budete zacházet o poznání opatrněji, ten na podobnou akrobacii navržený není. V iPadu žádné mechanické součásti nejsou, takže ho můžete překlápět, otáčet, cokoliv.

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz

A teď pozor: Budete tohle moct dělat, když k němu připojíte USB harddisk? Ne, nebudete. Připojením harddisku z něj uděláte jen a pouze „takový divný desktop“. Zatímco u čteček paměťových karet jsem ochoten souhlasit s tím, že tam je motivace zabránit, aby si lidi rozšiřovali zařízení o levnou paměť, u nemožnosti připojit harddisky vidím pochopitelný důvod – Apple nechce, abyste iPad používali takto.

Zvláštní je problematika velikosti. Přenositelnost iPadu nejvíce omezuje právě jeho velikost – váha samotná by nebyla takový problém. Když můžete celodenně nosit na opasku pistoli, která má i se střelivem nějaké kilo, proč byste nemohli nosit počítač o 650 gramech? Problém je v jeho tvaru, pro který se nedá udělat pouzdro tak, abyste nevypadali jako důstojník s mapovým pouzdrem z První světové. Přitom velikost plochy je velice důležitý diferenciační faktor: Větší plocha znamená, že text bude čitelnější, na obrazovku se toho vejde více, filmy budou lepší. Always better on our bigger screen, jak hlásají v kině! Pokud chcete malé a přenosné zařízení, budete chtít něco výrazně menšího.

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz

Trochu mě fascinuje, že přicházejí výrobci, kteří tvrdí, že jejich zařízení o 5“ nebo 6“ displeji bude tím nejlepším kompromisem – osobně jsem přesvědčen, že zde něco jako kompromis neexistuje. Pokud chcete něco snadno přenosného, je 6“ už moc veliké, přitom ta plocha je dost malá na to, abyste museli neustále scrollovat a zoomovat. Osobně bych u tabletu snesl i větší úhlopříčku než 9,7“ – ale to znamená, že to půjde přenášet jenom v kufříku, batůžku a nebo tašce. Zařízení o „optimální“ úhlopříčce jenom kombinují nevýhody obou kategorií.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama