Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 6. 2010 03:00 107

Seznam kapitol

1. Recenzovat není tak jednoduché 2. Jablko proti jablku 3. Tablet není notebook bez klávesnice 4. Počítač proti člověku
5. Nic není dokonalé 6. Hrajeme jinak, zajímavě 7. Pár slov závěrem

Nový tablet z dílen Apple vyvolává spousty kontroverzních reakcí. Někdo ho miluje, někdo nesnáší a zatím málokdo si ho mohl u nás opravdu vyzkoušet. Největší chybou je ale iPad přirovnávat k běžnému počítači a ještě ho navíc s ním srovnávat po hardwarové stránce. Pojďme se zamyslet nad tím, proč tomu asi tak je.

Reklama

Pokud Microsoft tvrdí, že situace kolem tabletů je stejná, jako byla u netbooků, takže to dopadne tak, že zklamaný lid opustí speciální operační systémy a na tabletech budoucnosti budou zase Windows, tak se katastrofálně mýlí. Nepochopili ani důvod, proč jejich Tablet PC zkrachoval a ani proč iPad uspěl. Netbook není nic jiného, než zmenšený notebook, má to stejnou klávesnici a stejný touchpad, dnes už je opravdu těžké definovat hranici mezi lepším netbookem a slabším notebookem.

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz

To tablety jsou zcela jiné, protože se úplně jinak ovládají a lidé je jinak používají. U zařízení, které neustále nakláníte a přenášíte, nemůžete mít rotační médium. Pokud máte webpad, nejsou třeba extrémně výkonné součástky, měly by být úsporné, ale operační systém to musí respektovat. A tento systém nemůže být nástavba naplácaná na univerzální operační systém – dovedu si představit, že Microsoft krapet přežehlí Windows 7, dá tomu velké ikony, zkusí zapnout hlasové ovládání a vypustí to do světa, aby se na tom lidi pokoušeli ovládat standardní aplikace. Fail. Epic fail!

Z toho vzniknou pomalá, žravá zařízení, která budou na ovládání jednoduše strašná, ale jejich uživatelé se budou utěšovat, že na tom mají standardní aplikace. Pokud se touhle cestou Microsoft vydá, znamená to, že je ztracen, protože už nedokáže vymyslet nic nového. Snad opráší surface computing a začnou z toho bodu, přinesou něco, co se dá opravdu ovládat prsty – ale na tom nemůžou fungovat aplikace navržené v roce 1990. Chce to něco nového, revolučního.

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz

Vidím obrovský prostor pro kolaborativní aplikace – a ty je možné už teď zkoušet vyvíjet pro iPad. Snad vývojáři nepodlehnou nesmyslným komentářům lidí, kteří z jakýchsi důvodů iracionálně nesnáší Apple a zkusí se zamyslet nad tím, proč je iPad navržený tak, jak je navržený. Je na něm spousta zajímavých nápadů a aplikace, které pro něj vzniknou, přinesou dost revolučních konceptů. To, že se někomu nelíbí, že na tom není Flash, je úplně okrajový problém. Podstatné inovace jsou jinde, je to zařízení úplně nového druhu, které podstatným způsobem mění používání webu. Dotykové ovládání je přirozené a zábavné – a tohle je velmi povedená laboratoř, ze které se mohou poučit všichni, kteří budou navrhovat skutečně použitelné tablety.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama