Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 6. 2010 03:00 107

Seznam kapitol

1. Recenzovat není tak jednoduché 2. Jablko proti jablku 3. Tablet není notebook bez klávesnice 4. Počítač proti člověku
5. Nic není dokonalé 6. Hrajeme jinak, zajímavě 7. Pár slov závěrem

Nový tablet z dílen Apple vyvolává spousty kontroverzních reakcí. Někdo ho miluje, někdo nesnáší a zatím málokdo si ho mohl u nás opravdu vyzkoušet. Největší chybou je ale iPad přirovnávat k běžnému počítači a ještě ho navíc s ním srovnávat po hardwarové stránce. Pojďme se zamyslet nad tím, proč tomu asi tak je.

Reklama

Je běžné, že recenzenti nemají rádi všechny výrobce hardware. Je to úplně normální. Někdo preferuje jako výrobce Dell, někdo nedá dopustit na Sony, jiný miluje Apple – a podobně, jako některým společnostem fandí, jinými opovrhují a těžko na nich najdou něco pozitivního. Proto je normální, že v redakcích sedí více lidí, ideálně s poněkud odlišnými preferencemi, aby mohli recenzovat širší paletu výrobků. Občas se ale názorově sesynchronizují a působí spíše dojmem smečky vlků na štvanici.

Existuje také neosobní antipatie mezi médii a výrobci a nebo dovozci. Prostě si nějak nesednou, udělají si pár naschválů ve stylu „když nám to nechcete půjčit, tak to zrubeme“ a „když jste nám produkt takhle sepsuli, tak vám nic nepůjčíme“ – a je to. Nic osobního v tom není, není to proti vám jako recenzentovi, ale proti médiu. Když výrobce / dovozce nesnáší médium, nikam jeho členy nezve, neposílá jim zprávy, neodpovídá na maily a nic jim nepůjčuje.

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz

Před lety se mi stalo, že jsem psal přehled levných optických myší pro jedny velké noviny. Objevil jsem optickou myš jistého výrobce, který k nám vozí elektro spíše nižší kvality a požádal ho o zapůjčení. „To tak,“ povídá pan inženýr, „já vaše noviny znám, vy nám naše výrobky nechválíte, takže vám nic nepůjčím.“ Já o nich do té doby nenapsal nic, ale jiná rubrika se celkem pravidelně vozila po jejich všelikém zboží, takže bylo utrum.

Když moc toužíte po recenzi, můžete se na nějakou milosrdnou zápůjčku vybodnout a zboží si koupit a zrecenzovat. Pokud ho obecně prodávají, nemají možnost vám zabránit v jeho koupi a vy si o tom můžete napsat co chcete, potahovat vás pak můžou jenom za lži, ne za to, že jejich veleprodukt z mletých hadrů a vaječných skořápek označíte za křáp. S tím nic neudělají. Nicméně ona myš zase tak extrovní nebyla a tak jsem ji vypustil, ostatně dnes už tento výrobce myši vůbec nenabízí, takže svět o nic nepřišel.

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz

Někdy bývají antipatie hlubší a systematičtější. Docela jsem zíral, jak systematickou snahu vyvíjejí kupříkladu autoři z The Registeru, aby světu vysvětlili, že iPad je špatný a koupí si ho jenom hloupý napomádovaný dandy. Jejich snaha začala tím, že nejprve označili představený iPad za zklamání, pak psali, jak je to krok vedle a nikdo to nebude kupovat, když se ukázalo, že to lidi kupují, tak je označili za tlupu Stevových uctívačů a dále psali o tom, jak je to úplně k ničemu a jak se to prodává oproti iPhone málo. Když si to koupil milion lidí a to rychleji, než iPhone, tak psali o zástupech zpitomělých lidí, rozhazujících peníze všude kolem a popisovali příběhy chudáků, kteří si iPad koupili kvůli reklamní masáži a nyní litují a vymění ho za netbook. Je to koneckonců jenom naleštěná hračka, která k ničemu není, protože to nemá Flash a tudíž je to nepoužitelné.

Když se ukázalo, že vývojáři pro iPad doslova chrlí „HD“ verze svých aplikací, začali psát o tom, jak je Apple terorizuje a nemohou dělat tohle a tamto. A když se v poměrně krátké době prodaly dva miliony kusů, objevily se „analýzy“ o tom, jak kvůli vysokým prodejům iPadu Apple zkrachuje, protože prodeje iPadů vytlačují prodeje iPhonů a Macbooků. V tu chvíli dosáhla rovina bizarnosti těchto textů takového stupně, že je čtenáři v diskuzích usvědčovali ze zcela pomotané interpretace jimi uváděných čísel.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama