Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?

Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače? | Kapitola 2

Jiří Vašek

Jiří Vašek

13. 2. 2010 03:00 105

Seznam kapitol

1. Fascinace luxusem a výkonem 2. Vystřízlivění a hardwarová kocovina 3. K čemu premiové komponenty?

Denně hltáte novinky ze světa IT a nemůžete se dočkat, až tou novinkou konečně obdaříte i svůj počítač? Považujete se za hardcore ladiče a vyznavače extrémního hardware? Počítač, ve kterém není přetaktovaný CPU a grafika neuznáváte? Nebo už jste z toho všeho "vyrostli" a je vám to ukradené? Co si myslíte o luxusním hardware?

Reklama

Střih. Stejný člověk, ale o několik let později. Pečlivě udržovaná sestava, která dostane nový hitový hardware vždycky když se něco zajímavého objeví. Za ty roky už si zvykl na pravidelný koloběh upgradů. Je totiž nejlepší vždycky skočit po tom co je nové a zářivé, a předchozí generaci celkem výhodně střelit v bazaru. Operační systém je vyladěný k dokonalosti, vychytané všechny chyby, které do něj výrobce zasel - a že jich bylo! Počítač je naprosto tichý a ďábelsky výkonný. Jakoukoli hru si dá s prstem v nose.

Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz


Intel Skulltrail - dvouprocesorový drtič

Ale červík začíná znovu hlodat. Ty nové hry už nejsou co bývaly, vlastně to je příšerná nuda to hrát. A než zkoušet znovu staré fláky, to už je rychlejší zkouknout walkthrough na youtube. Místo hraní je skoro lepší zevlovat na netu, poslouchat muziku nebo si užívat seriály.

 Menší problém taky nastává se spotřebou - ten kilowattový zdroj živící několik spřažených grafických karet snad poslední dobou žere až příliš, když včera přišel účet za elektřinu, otec se chytil stolu a těžce chytal dech, pak následoval dlouhý monolog dlouho do noci. Říkal něco o tom, že si budu muset konečně najít svoje bydlení a platit si účty sám, že ten krám žere neskutečně moc proudu, šermoval přede mnou fakturou a se střídavě brunátnou a bledou tváří počítal megawatty... s tím já jsem nikdy nepočítal.

Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz


Extrémní přetaktování může dopadnout i takto :)

Ono kolem a kolem, něco by se s tím dělat asi dalo - sice co půl roku počítač dostává nový procesor a grafické karty, aby držel krok s dobou. Jenže kdy naposled vyšla opravdu dobrá hra, která bavila víc než pět minut? Bylo to někdy předminulý rok? Navíc, před týdnem mi zdechly tuningové paměti s nádherným chladičem, schopné běžet s extrémně agresivním časováním a vysokou frekvencí, než mi je vyreklamujou, půjčili mi prašivé superlevné moduly, a ten počítač s nimi běží skoro stejně rychle jako s tamtěmi... Jasně, přetaktování jsem musel stáhnout, ale stejně jsem si nevšiml žádného rozdílu.

Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz


Výběrové paměti jsou v highendovém PC jako doma

Co se to vlastně děje, jakto že je člověk najednou přesycen a skoro až znechucen prémiovým hardwarem, který stejně málokdy jede na plný výkon? Jak je možné, že po takové době extrémního zájmu o herní hardware a ohromných částkách investovaných do upgradů to postupně prostě omrzí?

Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz


Thermaltake Level 10 - zajímavý koncept odděleného chlazení komponent

A vlastně, co nastává v momentě kdy nadšenec získá všechno, po čem kdy toužil, dostane se na hranice výkonu - a zjistí, že jej nevyužije a najednou se začíná starat o úplně jiné věci. Jjako třeba spotřeba nebo neherní využití hardwaru, při kterém je superhlučná farma grafických karet v podstatě zbytečná a na obtíž? Kolik z vás se už do tohoto stavu dostalo?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama