Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?

Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače? | Kapitola 3

Jiří Vašek

Jiří Vašek

13. 2. 2010 03:00 105

Seznam kapitol

1. Fascinace luxusem a výkonem 2. Vystřízlivění a hardwarová kocovina 3. K čemu premiové komponenty?

Denně hltáte novinky ze světa IT a nemůžete se dočkat, až tou novinkou konečně obdaříte i svůj počítač? Považujete se za hardcore ladiče a vyznavače extrémního hardware? Počítač, ve kterém není přetaktovaný CPU a grafika neuznáváte? Nebo už jste z toho všeho "vyrostli" a je vám to ukradené? Co si myslíte o luxusním hardware?

Reklama

Střih. Opusťme hypotetický (byť místy jistě mnohým z vás až příliš povědomý) příběh počítačového maniaka, a vraťme se do reality. K čemu je extrémně výkonné herní PC, když už hry nehrajete, střih videa se vás také netýká, a počítač využíváte převážně na internet, komunikaci s přáteli, poslech hudby nebo sledování filmů? Uvědomujete si, že sice máte sestavu snů nejednoho hráče, ale už si vlastně ani nepamatujete, kdy jste hráli hru, nebo probudili procesor z letargie? Inu, věřte, že takováto situace není nic výjimečného.

Nehledě k tomu, že jste už dávno vzdali závod s neustále novými a novými sériemi hardwaru a v podstatě jste ochotní koupit úplně standardní komponenty. Pokud nedejbože některá z těch vašich umře, přece jen rozdíl v základní desce za 1000 a 6000Kč je pro 99% uživatelů naprosto nepodstatný. Stejně tak výkon nejlevnějšího a nejdražšího procesoru zdaleka neodpovídá jejich cenovému rozdílu.

Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz


Asus Rampage Extreme - bohatší výbavu už potkáte jen ztuha...

Možná jste také začali počítat. Proč vlastně ten krám pořád běží - spotřeba jistě nebude nezanedbatelná, a pokud jdou účty za elektřinu z vaší kapsy, jsou to vlastně nemalé peníze jen tak vyhozené oknem. Třeba začínáte přemýšlet o nějakém nettopu - malé krabičce s mizivou spotřebou, která na běžné použití v pohodě dostačuje. Třeba jste se rozhodli, že s investicemi do upgradů je konec, protože prostě ztratily smysl.

Nebo proč by vlastně člověk měl pořád zůstávat na vlně "toho aktuálně nejvýhodnějšího nákupu", proč neustále upgradovat? Proč se vlastně zabývat neustálou technickou inovací do posledního detailu, když zběsilá rychlost vývoje stejně mění týden starou sestavu na zastaralý šrot? Proč se od rána do večera dohadovat s podobně postiženými magory na fórech, která grafická karta je aktuálně o 1% rychlejší než konkurence, případně který čip nabízí za daný počet korun vyšší framerate, když takovéto rozhodování de facto znamená podobné, jako kdybyste přišli do pekárny pro deset rohlíků, nechali prodavačku všechny převážit, a vzali deset nejtěžších aktuálně skladem? Ano, je to přitažené za vlasy, ale je to tak - není z pohledu blízké budoucnosti úplně jedno, jestli koupím Geforce X nebo Radeon Y, když za pár měsíců stejně zastarají, a za půl roku, rok, nebo dva je tak jako tak vyměním?

Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz


Crossfire X - přece ty čtyři PEG sloty nenechám zahálet!

Kde je smysl nákupu hardwaru "vzhledem k budoucnosti"? Ten smysl je asi stejný jako když jste kdysi kupovali desku s kombo AT/ATX napájením a AGP/PCI/ISA slotem - po velice krátké době je tak jako tak zastaralá, AT napájení k ničemu a sloty převálcovalo PCI-Express. Kde je "přidaná hodnota" nákupu aktuálně nejvýkonnějších platforem, které vám dovolí hrát poslední hry o 30% rychleji než starší, dvakrát levnější platforma - přitom za dva roky bude jejich výkon v aktuálních hrách srovnatelně nedostatečný, a budete mít štěstí když vůbec půjde upgradovat.

Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz


A co nakonec mastodonta nahradit tímhle drobečkem...

Úvaha: Skutečně potřebujeme výkonné počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz


... a využít třeba na zahradě? :)

Co si myslíte vy o nekonečných upgradech, a jejich skutečné využitelnosti? Máte pocit, že zrovna váš hardware by zasloužil pořádný tuning, nebo spíš zjišťujete, že to celé je k ničemu, je třeba to využít úplně jinak, luxus je najednou na obtíž, a pro vaše použití by se hodila úplně jiná konfigurace; třeba úspornější, tišší, levnější, obyčejnější? Ve kterém místě pomyslné "gaussovy křivky počítačového maniaka" se nacházíte právě vy?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama