Velký přehled HW událostí roku 2017 měsíc po měsíci 
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled HW událostí roku 2017 měsíc po měsíci 

Velký přehled HW událostí roku 2017 měsíc po měsíci  | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2017 16:00 71

Seznam kapitol

1. Co přinesl rok 2017 2. Leden 3. Únor 4. Březen 5. Duben 6. Květen
7. Červen 8. Červenec a Srpen 9. Září 10. Říjen 11. Listopad a Prosinec 12. Co náš čeká v roce 2018?

Rok 2017 byl po dlouhé době zajímavý od začátku až do konce. AMD uvedlo Ryzen a Threadripper, Intel Skylake-X s osmnácti jádry a do mainstreamu konečně aspoň šestijádro. Nvidia stihla dokonce uvést Voltu s HBM2, AMD uvedlo Vegu, která byla ale pro mnohé spíš studenou sprchou. Rok 2017 byl také rokem kryptoměn.

Reklama

Duben

Hlavní motiv tohoto jarního měsíce je gradující těžební horečka, kdy se už pomalu dostáváme k období, kdy si nekoupíte několik měsíců téměř žádnou grafickou kartu, pokud je tato vhodná k těžení kryptoměn. Nvidia oficiálně uvádí GeForce GTX 1060 a GTX 1080 s rychlejšími paměťmi. Kromě nich se také na trh dostává nová verze Titan Xp, hlavně kvůli tomu, aby byla rychlejší než GTX 1080 Ti. Také ohlašuje dostupnost modulu P100 s paměťmi HBM2. V souboji o první produkt na trhu s HBM2 tak Nvidia poráží AMD.

Nový Titan Xp
i Zdroj: PCTuning.cz
Nový Titan Xp

AMD po Ryzenech 7 uvede v tomto měsíci Ryzeny 5. Tlak na Intel sílí, a v kancelářích giganta zavládla panika. Intel oznamuje partnerům, že uvedení Skylake-X proběhne dříve, než mělo být původně. Oficiální to sice zatím není, ale úniky informací s tímto faktem obeznámí veřejnost během několika prvních dní dubna. Padáka dostává řada zaměstnanců, přichází ke slovu také úspory. Je zrušeno IDF. V Intelu se musí soustředit na produkty, ne na hlouposti. Hned další týden se dozvídáme, že i Coffee Lake bude uspíšen a uveden ještě letos!

Zajímavé je s odstupem času sledovat, jak se oznámení Intelu měnila. V květnu měl jít na trh Core i7-7920X s dvanácti jádry, Intel myslel, že to na Threadripper bude stačit. To ale myslel špatně :) a brzy dojde k dalším změnám v nabídce Skylake-X. Mezitím také vyšlo najevo, že Coffee Lake bude šestijádrový. Na trh se také konečně dostává SSD disk Intel Optane. Nekonečnou písničku na téma Vega, doplňuje v dubnu další sloka, podle níž má k uvedení dojít ve druhém kvartále a má mít výkon jako Titan Xp. To se ale opět časem změní. Na konci měsíce ještě Nvidia stihne uvést GTX 1070 a GTX 1080 do notebooků.

Velký přehled HW událostí roku 2017 měsíc po měsíci 
i Zdroj: PCTuning.cz

Trh kryptoměn se zvenčí zdá klidný, jelikož Bitcoin je stále na ceně 1000 USD a nijak bouřlivě se nechová. Uvnitř komunity to ale vře. Těžební horečka je v plném proudu, ale zúčastnění se snaží to tajit, aby nevznikla u laiků poptávka po GPU, které potřebují pro sebe. Radeony RX 500 ale v podstatě nejde nikde koupit už od uvedení, všechny končí u těžařů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama