Vliv dalších nastavení a uspořádání pamětí DDR3 na výkon PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vliv dalších nastavení a uspořádání pamětí DDR3 na výkon PC

Vliv dalších nastavení a uspořádání pamětí DDR3 na výkon PC | Kapitola 9

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

11. 11. 2014 04:00 39

Seznam kapitol

1. Pár slov úvodem 2. Testovací sestavy a metodika 3. Výkon DDR3 – single vs. dual channel 4. Výkon DDR3 – Command Rate 5. Výkon DDR3 – nastavení tRFC
6. Výkon DDR3 – moduly Single Rank vs. Double Rank 7. Výkon DDR3 – channel interleaving, rank interleaving 8. Výkon DDR3 – mix kapacit modulů 9. Závěr

Zaměříme se na uspořádání modulů a další parametry a jejich vliv na výkon PC. Podíváme se na rozdíl mezi Single a Dual Channel, jednostrannými a dvoustrannými moduly (Single a Dual rank), na kombinování různých kapacit a různých typů modulů i na to, jaký vliv na výkon má Command Rate či Channel / Rank Interleaving.

Reklama

V článku jsme se seznámili s dalšími pojmy, které ovlivňují výkon operačních pamětí. Teď už zbývá jen naměřené výsledky okomentovat. Výhoda vícekanálového zapojení RAM je citelná zejména při využití integrovaného grafického jádra procesoru (nárůst jde až ke 100 %). U výpočtů na CPU už se ale většinou bavíme o pár procentech (pokud vůbec).

Command Rate rovněž mírně ovlivňuje výkon (1–2 %) při snížení na 1T, zvýšení parametru může naopak poskytnout větší prostor k přetaktování modulů. Doba obnovení paměti je poměrně podceňovaný parametr mající vliv na výkon (až 7 %) a je rovněž skvělým pomocníkem při přetaktování.

Další trojice testů byla závislá na konfiguracích modulů – použití single rank či dual rank. Z měření jasně vyplývá, že nejčastější konfigurace – dva moduly v dvoukanálovém zapojení – poskytují s dual rank mírně vyšší výkon (až 3 %).

Vliv dalších nastavení a uspořádání pamětí DDR3 na výkon PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Kombinování modulů není zcela ideální – sestava s Intelem vykazovala nižší výkon, sestava s AMD řadu konfigurací ani nezvládla. Channel / Rank interleaving by měl teoreticky navyšovat výkon pamětí. Z několika měření na sestavě AMD však nemůžeme vyvodit jednoznačné závěry. Většina základních desek navíc nastavení interleavingu neumožňuje (nejspíše je však interleaving aktivní). Mixování modulů dává více dnes popisovaných faktorů dohromady. Z grafů lze ledacos vyčíst – například, že je vhodné mít sudý počet modulů.V případě lichého počtu se osvědčila kombinace jednoho oboustranného a dvou jednostranných modulů. V ostatních případech může být výkon o něco nižší.

Mějte však na paměti, že uspořádání a konfiguraci modulů má smysl řešit v situacích, kdy už máte paměti dostatek. V případě nízké kapacity paměti je určitě lepší upřednostnit vyšší kapacitu RAM (min. 8 GB) před nedostatečnou kapacitou v optimálním zapojení – sice tím nepatrně srazíte výkon, ale výrazně snížíte míru časově mnohem náročnějšího swapování. Nemusíte se tedy bát, že byste mixováním modulů a zapojení nějak dramaticky snížili výkon CPU, ale je nutné zmínit, že ne všechny kombinace modulů a slotů nemusejí být kompatibilní – chce to rozhodně experimentovat.

Pokud tedy chcete navýšit výkon nebo kapacitu paměťového subsystému, dali jsme vám pár tipů, co můžete vyzkoušet. Nejspíš se to neobejde vysloveně bez ladění, ale po nějakém čase jistě naleznete optimální a hlavně stabilní nastavení.

Za zapůjčení pamětí HyperX Savage a HyperX Fury děkujeme společnosti Kingston

Stejně tak děkujeme společnostem ASRock a Gigabyte za zapůjčení základních deskek Z87 OC Formula a G1.Sniper A88X do testovacích sestav. Za zapůjčení SSD disků HyperX rovněž děkujeme společnosti Kingston Technology.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama