Výběr počítače na hry — co koupit za 10 a 15 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Výběr počítače na hry — co koupit za 10 a 15 tisíc?

Výběr počítače na hry — co koupit za 10 a 15 tisíc? | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

14. 1. 2013 03:00 77

Seznam kapitol

1. Nové hry jsou tu, nový hardware nikoliv 2. Výběr komponent— procesor, paměti, deska 3. Výběr komponent — grafická karta, disk, zdroj a skříň 4. Testovací sestavy, hry a metodika 5. Alan Wake, Anno, ArmA II
6. AC III, Battlefield 3, Crysis 2 7. F1 2012, Far Cry 3, GTA: EFLC 8. Hitman: Absolution, Max Payne 3, Metro 2033 9. Serious Sam 3, Sleeping Dogs 10. Závěr

Ačkoliv toužíme po výkonném hardwaru, realita je poněkud odlišná a nejprodávanější komponenty jsou ty nejlevnější. Přinášíme proto článek, ve kterém jsme navrhli, sestavili a otestovali levné počítače na hraní her za deset a patnáct tisíc korun včetně daně. Příjemně nás přitom potěšilo, jak dobře se na takových sestavách hraje.

Reklama
Výběr počítače na hry — co koupit za 10 a 15 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr počítače na hry — co koupit za 10 a 15 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz


oba počítače jsem postavil na platformě Intel — do levnější sestavy stačí procesor Intel Pentium G645, do dražší pak Core i3-3220

Oba počítače jsem se rozhodl postavit na platformě Intel. U sestavy do deseti tisíc je nutné šetřit na každé komponentně včetně procesoru, volba proto padla na levný model Pentium G645. Jde o procesor starší architektury Sandy Bridge, jak však ukázal nedávný článek Vliv procesoru na výkon ve hrách, u procesorových architektur Intel od Nehalemu dál se výkon ve hrách nemění a záleží jen na frekvenci procesoru a počtu jader. Dvoujádro G645 má pracovní frekvenci 2,9 GHz a jeho cena je velmi nízkých 1400 Kč.

Do výkonnějšího počítače jsem zvolil dvoujádro vyšší řady Core i3. Model i3-3220 je postaven na novější architektuře Ivy Bridge. Jak už ale bylo řečeno, její přínos bude patrný v jiných aplikacích než ve hrách. To platí i pro technologii Hyper Threading, ani ta nemá ve hrách velký přínos. Procesor má však proti Pentiu G645 i vyšší pracovní frekvenci a to 3,3 GHz. Procesor koupíte za cenu okolo 2750 Kč s daní.

Alternativou pro dražší počítač s cenou okolo patnácti tisíc by mohla být i platforma AMD, konkrétně procesory architektury Bulldozer FX-4100 nebo FX-4130. U nich však počítejte s výrazně vyšší spotřebou.Výkon ve hrách ve srovnání s Core i3-3220 bude záviset na tom, zda daná hra dokáže využít vícejádrové procesory (výkonnější AMD FX), anebo spíše preferuje vyšší výkon na jádro (výkonnější Core i3). Stavět levnou sestavu na platformě AMD nedoporučuji, volit byste museli starší procesory Athlon II X4, které jsou pro hraní her příliš slabé.

Výběr počítače na hry — co koupit za 10 a 15 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz

U sestavy za deset tisíc nezbývají na lepší chladič procesoru peníze a vystačit si tak budete muset se základním boxovaným procesorem. Není sice tak tichý jako lepší chladiče, procesor ale uchladí a požadovanou službu odvede také. Do počítače za patnáct tisíc už je přeci jen možné zvolit alternativní chladič procesoru, byť samozřejmě nelze nesmyslně vyhazovat. Pravděpodobně nejlepší volbou je léty prověřený Freezer 7 Pro od společnosti Arctic. Vyjde vás na 450 Kč.

Výběr počítače na hry — co koupit za 10 a 15 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz


paměti příliš neřešte a kupujte to nejlevnější s frekvencí 1333 nebo 1600 MHz — do levného počítače jeden 4GB modul DDR3, do dražšího dva

Jak ukázal test výkonu operačních pamětí a Velký srovnávací test levných DDR3 pamětí s kapacitou 8 GB, připlácet za dražší operační paměti nemá smysl a smysl dává i koupě nejlevnějších dostupných pamětí. Ať už se rozhodnete svůj nový počítač postavit na jakékoliv současné platformě, vždy budete potřebovat paměti DDR3. Frekvence bohatě stačí základních 1333 MHz (připlácejte maximálně za 1600 MHz, víc nemá vůbec žádný smysl), roli hraje jen kapacita. Slabšímu počítači za deset tisíc bude muset stačit jeden 4GB modul, cena takové paměti se pohybuje kolem pětistovky. Na dva 4GB moduly si připravte 900 Kč s daní.

Výběr počítače na hry — co koupit za 10 a 15 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr počítače na hry — co koupit za 10 a 15 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz


do počítače za deset tisíc postačí nejlevnější dostupné desky, do patnáctitisícového stroje může být o něco dražší

Při výběru základní desky nezbývá než se držet při zemi. K velkému utrácení však není důvod, i levné desky nabízí vše důležité a v herním počítači bez větších problémů poslouží. Pro počítač za deset tisíc jsem vybral jednu z nejlevnějších desek vůbec a to model Asus P8H61-MX USB3. Deska má dva sloty pro operační paměť, PCI Express ×16 slot pro grafickou kartu a dva rozšiřující PCI Express ×1 sloty. Lze tedy v budoucnu přikoupit například TV Tuner nebo lepší zvukovou kartu. Samozřejmostí je integrovaná síťová karta, zvukový kodek (nutno však říct, že nijak kvalitní) a šestice USB portů. Dva z nich jsou novější revize 3.0. Z moderních rozhraní chybí snad jen SATA 6 Gb/s, velmi rychlé SSD však do nejlepší sestavy bude pravděpodobně kupovat jen málokdo. Velmi lákavá je naopak cena desky, která se pohybuje jen okolo 1250-1300 Kč (Alfa, Alza).

Do dražšího počítače jsem vybral desku Gigabyte GA-H77-DS3H s novějším čipsetem Intel H77. Tato deska je o něco dražší, dáte za ni okolo 1900 Kč (Alfa, Alza). Na druhou stranu tomu odpovídá i lepší výbava. Integrovaná zvuková i síťová karta používají kvalitnější čipy, deska je navíc vybavena staršími sloty PCI, nechybí ani dvojice rychlých SATA 6 Gb/s konektorů. USB portů je opět šest, přičemž dva jsou verze USB 3.0.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama