Vydavatelé pláčí, Meta je (ještě víc) neukazuje. Bakterie v řemíncích (nejen) Apple Watch #TYDEN 21. srpna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Vydavatelé pláčí, Meta je (ještě víc) neukazuje. Bakterie v řemíncích (nejen) Apple Watch #TYDEN 21. srpna

Vydavatelé pláčí, Meta je (ještě víc) neukazuje. Bakterie v řemíncích (nejen) Apple Watch #TYDEN 21. srpna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

21. 8. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Na X se blokovat nebude. Amíci sledují TV se zapnutými titulky. Streamovací služby chtějí, abyste platili a sledovali reklamy. Bingu AI v náštěvnosti nepomohla. LK-99 není supravodičem. Linus Tech Tips pozastavuje produkci

Reklama

Sociální sítě

YouTube začíná hromadně odstraňovat videa propagující „léčbu rakoviny, která se ukázala jako škodlivá nebo neúčinná“ nebo odrazující od „vyhledání odborné lékařské péče“. (The Verge)

Substack nyní umožňuje uživatelům sledovat jednotlivé autory, aniž by se museli přihlásit k odběru jejich newsletteru, což je další rozšíření sociálních sítí po Notes. (The Verge)

Analýza: X přidává pětisekundové zpoždění na odkazy na Instagram, Facebook, Threads, Bluesky, Substack, NYT, Reuters a další stránky, které Elon Musk často napadá. (Washington Post)

Uživatelé XPro, dříve TweetDeck, hlásí, že se při používání služby setkávají se zpoplatněním.  X (Twitter) 3. července uvedla, že „do 30 dnů“ bude služba XPro pouze pro předplatitele. Osobně jsem TweetDeck opustil poté, co se proměnil v nepoužitelný nástroj a původní verze zanikla. (The Verge)

Generální ředitelka společnosti Sama Wendy Gonzalezová uvedla, že společnost již nebude přijímat práci na moderování škodlivého obsahu od společnosti Meta a že této práce lituje poté, co zaměstnanci společnost zažalovali. Bývalí zaměstnanci outsourcingové společnosti Sama v Keni uvedli, že byli traumatizováni vystavením znepokojujícím příspěvkům. (BBC)

Analýza komunitních poznámek X, včetně toho, jak algoritmus funguje, zda funkce skutečně bojuje proti polarizaci a jak se používá v situacích, kdy jde o hodně. (Vitalik Buterin)

Podle Elona Muska už na Twitteru nebudete moci blokovat jiné lidi, s výjimkou přímých zpráv. Musk uvedl, že funkce blokování „nemá smysl“, a místo toho doporučil lidem používat možnost ztlumení. (9to5Mac)

Pokud Musk znemožní blokovat uživatele, může narazit v Google Play, kde blokování je požadovaná funkce. V App Store ale ne. App Store totiž neříká, že blokování musí být funkce dostupná pro uživatele, jde o požadavek na blokování uživatelů zneužívajících službu pro přístup ke službě samotné. V Google Play je ale pravidlo jasné, aplikace musí umožňovat blokování přímo uživateli (App Store, Google Play)

Evakuovaní z požárů, které ohrožují Yellowknife, říkají, že zpravodajský boj společnosti Meta s kanadskou vládou jim ztěžuje sdílení informací o záchraně života. Nutno připomenout, že algoritmy řízené sociální sítě nemohou být nástrojem pro šíření takovýchto zpráv. Lidem je prostě nebudou ukazovat, protože o tom rozhoduje algoritmus. (CBC)

Podle zákona státu Illinois musí rodiče platit dětským influencerům. Zákon má chránit děti, které rodičům vydělávají (často) nemalé peníze, aniž by za to dostávaly zaplaceno. (The Hustle)


Startupy a ekonomika

Amazon odstraňuje nebo omezuje obaly, aby urychlil doručování, snížil náklady a splnil klimatické cíle. Objevují se ale obavy, že viditelný obsah zásilek by mohl způsobovat problémy. (WSJ)

Zdroj: CoinDesk propouští 20 lidí, tj. 45 % redakčního týmu, protože mateřská společnost Digital Currency Group usiluje o jeho prodej. (The Block)

Foxconn hlásí za 2. čtvrtletí meziroční pokles tržeb o 14 % na ~40,9 miliardy dolarů, čistý zisk klesl meziročně o 1 % na ~1 miliardu dolarů, čímž překonal odhady analytiků ve výši ~801 milionů dolarů, a zachovává opatrný výhled pro 2. pololetí 2023. (Reuters)

Amazon zvyšuje cenu služby Music Unlimited pro předplatitele služby Prime, a to o 1 dolar měsíčně na 9,99 dolarů pro individuální plány a rodinné plány o 1 dolar měsíčně na 16,99 dolarů. (Hollywood Reporter)

Dokumenty: Amazon plánuje od října zavést nový poplatek ve výši 2 % za prodej pro obchodníky, kteří sami odesílají produkty, a to navíc k poplatku ve výši 15 %, který již platí. (Bloomberg)

OpenAI získává newyorské studio Global Illumination , které se zabývá designem umělé inteligence, což je její první veřejná akvizice; podmínky transakce nebyly zveřejněny. (TechCrunch)

Cisco oznámila meziroční nárůst tržeb za 4. čtvrtletí o 16 % na 15,2 miliardy dolarů oproti odhadovaným 15,05 miliardy dolarů, meziroční nárůst čistého zisku o 41 % na 4 miliardy dolarů a předpověď tržeb na rok 2024 ve výši 57 až 58,2 miliardy dolarů oproti odhadovaným 58,4 miliardy dolarů. (MorningStar)

Skupina Lenovo oznamuje finanční výsledky za první kvartál fiskálního roku 2023/2024, jenž vykazují příjmy skupiny ve výši 12,9 miliardy dolarů a čistý zisk ve výši 191 milionů dolarů, a to na základě standardů finančního vykazování HKFRS (tisková zpráva)

Málo podpory a žádné financování: proč zakladatelé open source startupů opouštějí Evropu. V Evropě je mnoho talentovaných vývojářů open source, ale jejich nápady se často nepromítají do podnikání. (Sifted)

Budoucnost open source je stále velmi proměnlivá. Svobodný a otevřený software změnil technologický průmysl. Stále však máme co řešit, aby se z nich staly zdravé a spravedlivé podniky. (MIT Technology Review)

Záchranné práce Čechů v Grouponu slaví úspěch. Daří se šetřit, portál ale zároveň ztrácí uživatele (E15)


E-knihy a podcasty

Hacker News Recap je každodenní podcast, který přináší souhrn nejzajímavějších příspěvků z Hacker News za předchozí den. Epizoda trvá 15 minut a vychází každý den ve 12 hodin SEČ. Výroba každé epizody je zcela automatizovaná. (Wondercraft)

Cech autorů, Americká asociace knihkupců a Institut otevřených trhů vyzývají ministerstvo spravedlnosti a FTC, aby prošetřili „monopol“ společnosti Amazon na knižním trhu. (New York Times)

Dokumentace Intel x86 má více stránek, než má 6502 tranzistorů (Ken Shirriff)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky” se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama