OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí

OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí

Tomáš Hort

Tomáš Hort

31. 10. 2011 03:00 31

Seznam kapitol

1. Situace na trhu SSD disků 2. Specifikace a vlastnosti řadičů SandForce SF-2200 3. Představení OCZ Vertex 3 Max IOPS 4. Vnitřní část SSD, OCZ Toolbox 5. Testovací metodika a sestava 6. OCZ Vertex 3 Max IOPS - výsledky testů 7. Komprimovatelnost dat a výsledky po Secure Erase
8. Testy propustnosti 9. Sekvenční testy 10. Počet operací za sekundu (IOPS) 11. Přístupová doba 12. Bodové hodnocení a syntetické testy 13. Praktické testy s Windows 7 14. Cena, hodnocení, pro a proti

Přechodem na 25nm výrobu NAND flash pamětí se výrazně snížila cena, ale bohužel i jejich výdrž v množství zápisů. OCZ se proto v případě prémiového modelu Vertex 3 Max IOPS rozhodlo pro nasazení dražších 32nm pamětí od Toshiby, které mají přinést větší životnost a výkon ve spojení s hojně využívaným řadičem SandForce SF-2281.

Reklama

OCZ a Vertex 3 Max IOPS na trhu

OCZ je aktuálně jedním z největších producentů SSD uložišť na českém trhu. Portfolio firmy začíná u nejlevnějších a nejméně výkonných modelů Solid, pokračuje přes o trochu lepší Agility a končí modely Vertex. Pokud se budeme bavit o nejnovějších typech s podporou rozhraní SATA 6Gbps, dosadíme si za názvy uložišť číslo „3“. V nabídce je pak ještě Vertex 3 Max IOPS, který by měl být dle ceny tím nejlepším, co si zákazník může od OCZ pořídit. A právě tímto modelem se budeme dnes zabývat podrobněji.

OCZ Vertex 3 Max IOPS se vyrábí ve variantách 120 a 240 GB, tedy stejných jako v případě nedávno testovaného Kingstonu HyperX. O 60GB verzi, která je ideální pro operační systém, si můžeme nechat zdát. Cenově se série Max IOPS řadí mezi nejdražší, ale proč?

OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Odpověď jsem naznačil již v úvodu. Jedná se totiž o prémiový model, který má nabídnout jak maximální rychlost hlavně v nejčastěji systémem využívaných souborech do velikosti 4 kB, tak i velkou výdrž v počtu zápisů. Nové 25nm NAND flash čipy jsou sice na výrobu mnohem levnější než 3xnm modely, ale v případě typu MLC NAND flash klesla výrazně s cenou i výdrž v počtu zápisů. Kvalitní 25nm NAND flash tak aktuálně vydrží teoreticky pouze okolo pěti tisíc zápisů do jedné datové buňky.

Zřejmě i z toho důvodu se OCZ rozhodlo osadit prověřené paměťové čipy Toshiba, které se vyrábí 32nm výrobním procesem. Jenže ty jsou dražší, a proto je i celková cena SSD vyšší. Pokud by Vertex 3 Max IOPS nabízel opravdu vysoké rychlosti přenosu hlavně malých souborů, jak nám specifikace představují, byla by investice i vzhledem k výdrži adekvátní. A i o tom se dnes samozřejmě přesvědčíme.

Zamrzání, BSOD a další problémy SF-2281

Rozšíření SSD uložišť do počítačů uživatelů by bylo jistě ještě rychlejší, pokud by nedošlo k situaci, která stále ještě není zcela vyřešena. Pokud čtete novinky ze světa IT nebo jste si nešťastně pořídili SSD se SandForce řadičem k některé aktuální sestavě Intel, víte již o čem píši.

Jedná se o problém, kdy velké množství SSD disků s řadičem SandForce SF-2281 způsobuje hlavně na sestavách Intel s aktuálními čipovými sadami pro procesory Sandy Bridge (P67, Z68 a další a podporou SATA 6Gbps) zamrzání systému či vyskakování BSOD (Blue Screen of Death – modré obrazovky smrti). Že to není problém jen několika kusů se dá zjistit na fórech, kde uživatelé žádají o radu, co s tím.

OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Velmi dobrou a vypovídající statistiku v tomto ohledu najdeme u velkého amerického online prodejce newegg.com. Zde může každý k produktu napsat hodnocení, ale zákazníci, kteří si opravdu produkt pořídili, jsou označeni jako „Verified Owner", tedy prověřený vlastník. Pokud se podíváme na OCZ Vertex 3 120 GB, což je jedno z nejprodávanějších SSD, a zaškrtneme, že chceme pouze hodnocení od prověřených uživatelů, vidíme, že aktuálně 24% hodnocení je na nejnižší známce a dalších 10% hodnocení není ani průměr. V příspěvcích se pak velmi často objevují právě nespokojené připomínky o BSOD, zamrzání a podobně.

Nijak tím však neshazuji OCZ Vertex 3. Je jen jeden z nejprodávanějších a hodnocení mu dalo už skoro 300 uživatelů, což je slušný statistický vzorek. I u většiny ostatních SSD s řadičem SandForce SF-2281 je maximálně nespokojených uživatelů přes deset procent. Zmíním například Corsair Force Series 3 120 GB nebo Patriot Wildfire 120 GB, který má dokonce nejnižší známku od více než 30 procent prověřených vlastníků. Má tedy vůbec smysl kupovat tato SSD?

Řešení problému

Výše popsané problémy jsou ve svém měřítku hodně extrémní. Důvodem je to, že se vyskytují v 95 procentech případů na Intel Sandy Bridge platformě, která je mnohem rozšířenější než AMD. Je také zjištěno, že se nevyskytují u všech systémů, ač jsou si hardwarově podobné. Jednomu to běží bez problémů, druhému na skoro stejném stroji se objevuje BSOD několikrát denně.

Problém se snaží řešit jak výrobce řadičů SandForce, tak výrobci SSD a základních desek. Jako uživatel platformy AMD mohu říci, že osobně jsem nic takového při testování zatím nezažil. Avšak i někteří majitelé AMD platformy si stěžují na podobné problémy, ač minimálně.

OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz


Skončí s vydáním nového firmware problémy řadiče SandForce SF-2281?

OCZ před pár dny oznámilo, že řešení je na světě. SandForce uvolnilo nový firmware 3.3.2 a OCZ následně svůj 2.15, který má opravovat jak BSOD, tak i zamrzání. Zda už se jedná konečně o firmware, který nejnovější SSD zachrání, zatím nevíme. Pokusů už bylo více a žádný se ještě nepovedl. Mezitím například i Asus vydal nové BIOSy pro své základní desky, které také mají eliminovat BSOD s SSD uložišti se SandForce řadičem. Snaha tu prostě je, ale zda už se konečně jedná o finální řešení zjistíme až za pár týdnů.

Do té doby jsou u SSD se SATA 6Gbps dvě možnosti: neohlížet se na problémy hlavně s Intel platformou a SSD se SandForce SF-2281 koupit a vyzkoušet. Více než 60 procent uživatelů problém nemá a vrátit produkt do 14 dnů jde vždycky. Kdo si chce SSD koupit a chce si být jistý funkčností, volí zatím stále některé další modely s jinými řadiči. Mezi ty nejrozšířenější patří u nás Intel 510 Series či Crucial M4 s řadiči Marvell.

OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz


OCZ Vertex 3 Max IOPS v kovové 3,5" redukci do stolního počítače

Informovanost je v tomto ohledu nutná, ale nyní už pojďme na pozitivnější zprávy, a to jak OCZ Vertex 3 Max IOPS vypadá, co umí a jak dopadl v testech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama