10Gb switch QSW-M1208-8C a pokročilé funkce switchů QNAP
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek 10Gb switch QSW-M1208-8C a pokročilé funkce switchů QNAP

10Gb switch QSW-M1208-8C a pokročilé funkce switchů QNAP | Kapitola 5

Petr Šaroun

Petr Šaroun

14. 7. 2021 17:44 9

Seznam kapitol

1. Switche QNAP 2. QNAP QSW-M2108R-2C 3. QNAP QSW-M1208-8C 4. Nejzajímavější schopnosti 5. První spuštění sítě 6. LLDP – Síťová topologie
7. RSTP – zjednodušený úvod 8. RSTP – Zapnutí a testy 9. Agregace Linek – připojení zařízení 10. Agregace Linek – spojení dvou switchů 11. Závěr

Dnes se podíváme na pokročilé schopnosti switchů QNAP. Těšte se na zaklínadla jako LLDP, LAG, LACP, RSTP, takové ty věci, o kterých se často nepíše. Pokud plánujete síť v nějaké menší firmě, budou se vám tyto znalosti hodit. Nehledě na to, že firma QNAP připravila opravdu pěkná zařízení za skvělou cenu.

Reklama

První spuštění sítě

Zběžně si proběhneme zprovoznění zařízení.

Já osobně si switche nejprve položím na stůl a propojím je pasivními kabely DAC. Cíl je jasný, připravit si konfiguraci. Pasivní kabely DAC se používají na spojení switchů, které jsou kousek od sebe nebo na připojení koncových zařízení. Kabely DAC jsou levné a jednak switche propojíte spolehlivě rychlostí 10 Gbps.

Switche nějakou dobu startují a pak si vezmou IP adresu z vašeho DHCP serveru (vašeho Routeru).

IP adresy zařízení zjistíte třeba z DHCP
i Zdroj: PCTuning.cz
IP adresy zařízení zjistíte třeba z DHCP

Osobně radím switche ihned aktualizovat na nejnovější verzi firmware. Také se mi povedlo ověřit, že aplikace Qfinder (pro hledání zařízení firmy QNAP) aktualizaci blokuje, nezapomeňte tento program vypnout.

Provedete aktualizaci switchů
i Zdroj: PCTuning.cz
Provedete aktualizaci switchů

Raději switchům nastavuji pevnou IP adresu, získání IP adresy z DHCP je dobré na prvotní zprovoznění, ale z hlediska dlouhodobého provozu považuji za lepší nastavit switchům statické adresy.

Doporučuji použít statické IP adresy
i Zdroj: PCTuning.cz
Doporučuji použít statické IP adresy

Hodí se to ve chvíli, kdy se switch odpojí od zbytku sítě a vy se k němu potřebujete ručně připojit. Bez připojení k DHCP serveru nezíská adresu a vám se bude obtížněji měnit konfigurace. Řešitelné to je, ale může vás to zaskočit. Pokud bude mít switch pevnou adresu, nastavíte svému notebooku pevnou IP adresu ze stejného rozsahu, jako má switch a v prohlížeči si otevřete IP adresu switche. Hotovo, tečka.

V dalším kroku se nastaví NTP server, tedy zdroj přesného času:

Nastavení časového serveru
i Zdroj: PCTuning.cz
Nastavení časového serveru

Switch by měl mít přístup ke zdroji přesného času. Důvod je ten, aby se do logů zaznamenával správný čas událostí. Logování budou muset u QNAPu ještě dodělat. U switchů s bohatší konfigurací se dále nastavuje server, kam se mají posílat logy, monitorovací systém, systém řízení uživatelských účtů a podobně. Pokud se na switchi něco děje, chcete o tom vědět!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama