2× Asus: GeForce Poseidon GTX 780 a GTX 780 Ti DC2 OC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 2× Asus: GeForce Poseidon GTX 780 a GTX 780 Ti DC2 OC

2× Asus: GeForce Poseidon GTX 780 a GTX 780 Ti DC2 OC

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 1. 2014 03:00 34

Seznam kapitol

1. Dvojice nabušených GTX 780 (Ti) v testu 2. Představení karet – slajdy 3. Představení karet – balení, detaily, chlazení 4. Detaily Poseidon GeForce GTX 780 5. Detaily GeForce GTX 780 Ti DirectCU II OC 6. Pohled do nitra karet: Asus ROG Poseidon GTX 780 7. Pohled do nitra karet: Asus GF GTX 780 Ti DC2 OC 8. Specifikace a Testovací sestava 9. Syntetické testy, 3D Mark 11, 3D Mark, Unigine Heaven
10. Hry Anno 2070, Assassins Creed III, Battlefield 3 11. Hry Bioshock Infinite, Crysis 3, Dirt Showdown 12. Hry Far Cry 3, Max Payne 3, Metro: LL, Tomb Raider 13. Shrnutí výkonu 14. Spotřeba a teploty 15. Přetaktování 16. Taktování s MOD BIOSem 17. Závěr

V dnešní recenzi se podíváme na dvě karty najednou. Nejprve otestujeme unikátní GTX 780 z řady ROG s hybridním vzduchovým a vodním chladičem a s ní i vymazlenou GTX 780 Ti s chladičem DirectCU II. Zkusíme taktování i to, zda upravený BIOS vypínající Boost přinesl něco zajímavého navíc.

Reklama

GeForce GTX 780 je dnes už stará karta, spíše už dosluhující model - její renesanci přineslo hlavně snížení ceny. Za současných 12 000 Kč s DPH jde o super alternativu k Radeonům R9 290X. GeForce je sice pomalejší, na její straně je ale spousta výhod. Nižší cena, nereferenční verze, dobré chladiče, tichý chod i po taktování a hlavně taktování samotné. Většina GeForce GTX 780 si dá říci výrazně nad 1,2 GHz a to zvýší její výkon na úroveň Radeonu R9 290X a výše – a to se vyplatí. Karta s alternativním chlazením je i tak stále tichá, dá se uchladit a její výkon je výborný. Prodeje GeForce GTX 780 jsou skvělé, a z české distribuce vím, že se tyto karty prodávají lépe než Radeony R9 290/290X. GeForce GTX 780 Ti je sice výkonnější, ale také významně dražší. Dobrou volbou mezi výkonem a cenou je právě GeForce GTX 780. I proto výrobci tyto karty stále vyrábí a dokonce uvádí i nové modely. Jedním z nejzajímavějších je právě i naše první karta z testu.

Jde o GeForce GTX 780 v nejvyšší sérii ROG od Asus. Karta samotná není ani tak zajímavá vyššími frekvencemi, ale hlavně chladičem. Ten je totiž hybridní. Kartu lze chladit vzduchem, vodou, nebo obojím současně. Výrobce kartu vybavil vodním blokem. Vy už tedy žádný nemusíte kupovat, stačí jen připojit hadice a je vše hotové. Zpracování karty je skvělé, škoda jen, že jde „jen“ o GeForce GTX 780 a ne model GTX 780 Ti. Ale to už je realita. Na výkonnější sestru se podíváme dnes také.

2× Asus: GeForce Poseidon GTX 780 a GTX 780 Ti DC2 OC
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá karta z testu je pak splněným snem největších nadšenců, zcela nereferenční GeForce GTX 780 Ti. Na kráse má jen jednu vadu, pouze 3 GB paměti. Bohužel 6GB model s plným jádrem GK110 si Nvidia a výrobci chystají na Titan Black Edition, zatím tedy máme smůlu. Karta je skvěle zpracovaná, s mohutnou napájecí kaskádou, přetaktováním z výroby, tichým chladičem a hlavně možností dalekosáhlého taktování. Novinkou je pak možná úprava vzhledu barevnými nálepkami. Možná jde o detail, jistě ale potěší.

Abychom možnosti GeForce GTX 780 Ti využili zcela maximálně, kromě běžných testů a taktování použijeme i alternativní BIOS. Ten navyšuje limit TDP a vypíná Boost. Myslíte, že se nám s ním podaří dosáhnout vyšších taktů než s tím základním? Počkejte si do patřičné kapitoly.

Obě dnes testované karty jsou to nejlepší, co nyní Asus nabízí. Každá z karet má své výhody, ale i nevýhody. Ke všemu se v průběhu článku dostaneme. Misky vah se ale tentokrát dosti houpaly, jednou je vychýlil chladič, podruhé zase srazil starší model jádra. V další chvilce opět převážily výhody nad nevýhodami, ručičku vah pak zase srazila cena. Víc už v úvodu neprozradím, počkejte si na závěr. Obě karty jsou zajímavé a my vám je právě detailně představíme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama