Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti
i Zdroj: Dell
Monitory Článek Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti

Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 8. 2022 20:00 36

Seznam kapitol

1. QD-OLED, 34" a 175 Hz, herní ideál 2. Zpracování a specifikace 3. Porty a OSD menu 4. První dojmy 5. Pastva pro oči při hraní 6. Rovnoměrnost podsvícení, pozorovací úhly 7. Spotřeba: Když tmavé téma šetří elektřinu
8. Ultimátní výhoda pro hráče: odezva pixelů 9. QD-LED vs. LCD v desktopu: Jiné subpixely, jiné neduhy. Nebo spíš duhy 10. Spravil by to i firmware 11. Subpixely a měřítko rozlišení 12. MacType místo ClearType 13. Závěr

Uvedení tohoto monitoru způsobilo v herním světě poprask. První OLED monitor, který sklízí jednu kladnou recenzi za druhou. Není výjimkou ani označení za nejlepší herní displej všech dob. Navíc je za přijatelnou cenu. Je opravdu skvělý, ale má i pár nepříjemných vlastností a jsou scénáře, pro které se moc nehodí.

Reklama

Dostáváme se k tomu, kvůli čemu si panel odnáší z recenzí tolik ocenění. Ultimátní výhodu má v tom, s jakou rychlostí dokáže překreslovat obraz. 

Zatímco u LCD nějaký čas trvá, než se krystaly „srovnají do latě“, QD-OLED prostě zhasíná nebo rozsvěcí jednotlivé obrazové body, což mu jde mnohem rychleji.

Nejprve se podíváme na to LCD. U něj si výrobci pomáhají pomocí technologie overdrive. Detailněji jsme to na PCTuningu rozebírali kdysi při testech monitorů. Ve stručnosti se dá říct, že při běžném překreslování jsou tekuté krystaly při přecházení do stavů s různým napětím líné, a tak jim elektronika pomáhá tím, že do nich posílá napětí vyšší, aby přepínání urychlila, kvůli tomu ale zase obraz „přepálí“ a pak zase chvíli trvá, než se na správnou hodnotu dostane z opačné strany. Kolem objektů se pak objevují duchy.

Hezky je to vidět na videích níže natočených na 28" herním monitoru Benq EL2870U s rozlišením 4K a 60 Hz. Natočil jsem rovnou všechny tři režimy overdrive, které monitor umí. BenQ overdrive označuje jako Advanced Motion Accelerator (AMA).

Obraz je zaznamenaný rychlostí 1000 snímků za sekundu a zpomalený na 25 snímků. Ale i to je hodně rychlé na to, abyste postřehli, co se děje. Proto vám doporučím si přehrávání videa zpomalit přinejmenším na 25 fps, a ještě lépe zastavit a krokovat snímek po snímku.

To na Youtube na klávesnici uděláte za pomocí tečky a čárky vedle písmen N a M (líp se to pamatuje podle znaků „<“ a „>“ z anglické klávesnice).

Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Na prvním videu je na klasickém LCD overdrive zcela vypnutý, a obraz je potom i na rychlém panelu TN zatraceně líný. Objekt přeplouvá na nové místo na pěti snímcích (tedy 5 ms), kolem dalších deseti milisekund ale ještě trvá, než zmizí i jeho duch.

Na druhém je asi nejpoužitelnější stav, kdy se přidává overdrive, který ale není příliš intenzivní a duch tak slábne o něco rychleji než bez ovedrive

A na třetím je AMA v režimu „premium“. Nakolik je to snesitelné ve hrách, vám neřeknu, protože na tomto panelu jsem toho moc nenahrál, ale na UFO testu to vypadá příšerně.

Chování QD-OLED je oproti tomu až neskutečné:

Jen výjimečně si můžete všimnout, že jsou při překreslování snímku zachycena dvě UFO přes sebe, ale to je dáno spíše příliš dlouhým časem závěrky při natáčení. I s rychlostí závěrky nastavenou na 1/1000 sekundy chytil foťák při překreslení většinou dva snímky najednou. Občas se ale trefil šikovněji a pak je vidět, že monitor zvládá překreslení v čase pod jednu milisekundu.

Že jsem měl raději točit s kratší závěrkou a vyšším ISO i za cenu horší kvality obrazu, jsem zjistil až s křížkem po funuse u natáčení LCD. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama