AMD Ryzen 5 2600X aneb vylepšený Zen+ v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Ryzen 5 2600X aneb vylepšený Zen+ v testu

AMD Ryzen 5 2600X aneb vylepšený Zen+ v testu | Kapitola 19

Vít Komínek

Vít Komínek

19. 4. 2018 12:00 80

Seznam kapitol

1. Architektura Zen+ a Ryzen 2. generace 2. Klíčové technologie architektury Zen+ 3. Čipová sada X470 4. AMD Ryzen 7 2700X a Ryzen 5 2600X 5. Tabulka shrnutí otestovaných procesorů 6. Testovací sestava 7. Metodika testování 8. Precision Boost 2 a boxový chladič v praxi 9. Přetaktování 10. Luxmark, Cinebench R15, x246 benchmark, Photoshop CS6
11. Truecrypt, WinRAR, Kraken Browser Benchmark 12. Futuremark – PCMark 10, 3DMark TimeSpy 13. Counter Strike Global Offensive, DOTA 2 14. Ashes of the Singularity, Rise of the Tomb Raider 15. Deus EX Mankind Divided, Battlefield 1 16. Spotřeba 17. Vliv rychlejší pamětí na výkon 18. Cena, průměrný výkon a cena/výkon 19. Závěrečné shrnutí

Dnešním dnem končí NDA na procesory AMD Ryzen druhé generace a v tomto článku se podíváme na nové modely AMD Ryzen 7 z řady 2000 s architekturou Zen+. I když se jedná o refresh původní architektury na vylepšeném výrobním procesu, nabízí zajímavý posun, který možná mnohé překvapí.

Reklama

Závěrečné shrnutí

AMD na začátku letošního roku přineslo zcela nová APU Ryzen s integrovanými grafickými adaptéry AMD Vega jak pro stolní počítače, tak i pro notebooková řešení. Dnešním dnem vychází na trh procesory AMD Ryzen 2. generace vyrobené 12nm technologií, co následuje dále? Ve druhém kvartále tohoto roku přijdou mobilní procesory Ryzen PRO s Radeon Vega grafikou, v druhé polovině roku i stolní verze Ryzen PRO 2. generace zaměřená spíše pro společnosti díky HW šifrování a později i High-endové procesory Ryzen Threadripper 2. generace.

Co přinesl a přinese rok 2018
i Zdroj: PCTuning.cz
Co přinesl a přinese rok 2018

Nová generace procesorů AMD Ryzen přinesla na trh první procesory vyráběné 12nm FinFET technologií, díky které jsou schopny procesory Ryzen pracovat na vyšších frekvencích, dosahovat tím vyššího výkonu a do jisté míry snížit rozdíl v jednovláknovém výkonu od konkurenčních procesorů Intel.

Přínosem je i technologie SenseMI, která pomáhá zrychlit start a spouštění aplikací. Jak se v testu ukázalo, tak především inovace v podobě technologie Precision Boost 2 s XFR2 posunuly výrazně vícevláknový výkon procesorů, zejména díky tomu, že dokáží efektivněji reagovat na různé vytížení jader procesoru. Pokud se dočkáme v utilitě AMD Ryzen Master dokončení funkce Precision Boost Overdrive, pak by mohlo jít jednoduše navyšovat i frekvenci boostu například pouze pro kvalitnější jádro a tím vyšponovat i herní výkon procesoru v situacích, kdy je intenzivněji vytížený jen malý počet jader.

I přesto, že stále ani jeden z testovaných procesorů nedokáže zcela stáhnout náskok procesorů Intel v jednovláknovém výkonu, nová generace Ryzenů tento hendikep zase o kus zmírnila.

V procesech využívajících paralelně více vláken, tedy v multithreadingu, naopak AMD konkurenčním modelům uteklo. AMD Ryzen 7 2700X nabízí již znatelně vyšší vícevláknový výkon než i7-8700K. A co se celkového hrubého vícevláknového výkonu týká, má už Intel Core i7-8700K spíše než k Ryzenu 7 2700X blíže k Ryzen 5 2600X (byť Ryzenu 2600X do výkonu 8700K stále něco málo schází).

Nové Ryzeny jsou pro AMD rozhodně skvělým krokem k získání přízně vícero zákazníků. V herních testech nabízí dostatečný výkon i pro nejvýkonnější grafické karty a pro pracovní segment nabídnou ohromnou dávku výkonu za stále přijatelnou cenu pro běžného člověka.

Efektivnější turbo se bohužel projevuje tím, že frekvence jsou vyšponovány na hranici kvality výroby, takže už neýbývá není téměř žádný prostor pro další přetaktování a o to méně si zíkají srdce nadšenců do taktování. Jak jsme si ukázali, tak architektura Zen+ stále nějaké rezervy má, na kvalitnějším jádře jsem (po vypnutí ostatních jader) dosáhl přetaktování nádherných 4500 MHz, při této frekvenci i opakovaně proběhl benchmark Cinebench R15 s výsledkem 187 bodů.

K dnešnímu dni uvedlo AMD jako nejvyšší model pouze Ryzen 7 2700X, podle názvu je zřejmé, že by mělo jít o nástupce Ryzenu 7 1700X. Proč není nikde zmínka o Ryzenu 7 2800X, je otázkou. Je možné, že si ho nechává AMD do zálohy. Zatím mohu pouze spekulovat, tedy se nejedná o žádný podložený fakt, ale při zjištění, že kvalitnější jádro procesoru je schopné pracovat na frekvenci blízké 4500 MHz, pak by Ryzen 7 2800X mohl přijít s maximální boost frekvencí blížící se právě těmto 4500 MHz. Ale bylo by asi předčasné něco takového teď řešit.

                 
AMD Ryzen 7 2700X
KLADY
AMD Ryzen 5 2600X aneb vylepšený Zen+ v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
AMD Ryzen 5 2600X aneb vylepšený Zen+ v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Vysoký vícevláknový výkon Téměř žádný prostor pro přetaktování
Skvělý odvod tepla díky pájenému heatspreaderu Vyšší výkon na úkor vyšší spotřebě
Nové a inovované technologie Jednovláknový výkon stále pod konkurencí
Agresivnější Precision Boost 2 Pouze 16 PCIe linek pro grafické karty
Dodávaný chladič Wraith Prism s RGB podsvícením  
Nárůst frekvence a výkonu oproti předchozí generaci  
Zachovaná zpětná kompatibilita se staršími AM4 deskami  
Orientační cena s DPH: 8290 Kč

                 
AMD Ryzen 5 2600X
KLADY
AMD Ryzen 5 2600X aneb vylepšený Zen+ v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
AMD Ryzen 5 2600X aneb vylepšený Zen+ v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Skvělý poměr cena/výkon Malý prostor pro přetaktování
Vícevláknový výkon jen o málo nižší než Core i7-8700K Jednovláknový a herní výkon stále pod konkurencí
Skvělý odvod tepla díky pájenému heatspreaderu Vyšší výkon na úkor vyšší spotřeby
Nové a inovované technologie Pouze 16 PCIe linek pro grafické karty
Agresivnější Precision Boost 2  
Dodávaný chladič Wraith Spire  
Nárůst frekvence a výkonu oproti předchozí generaci  
Zachovaná zpětná kompatibilita se staršími AM4 deskami  
Orientační cena s DPH: 5590 Kč

Za solidní výkon při přívětivé ceně a skvělý poměr cena/výkon udělujeme procesor u AMD Ryzen 5 2600X stříbrnou hvězdu.

AMD Ryzen 5 2600X aneb vylepšený Zen+ v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr bych chtěl poděkovat českému zastoupení společnosti AMD, ADATA Technology a beQuiet! za poskytnutí hardware pro tuto recenzi.

AMD Ryzen 5 2600X aneb vylepšený Zen+ v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama