Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2010 03:00 102

Seznam kapitol

1. Báje a mýty o nakousnutém iPadu 2. Bude stačit hardware? 3. V jednoduchosti je síla 4. User experience především 5. Standardy jedině otevřené
6. Jiný přístup programátorů 7. Srovnání s konkurencí 8. Bude iPad opravdu přínosem? 9. Galerie obrázků a videa

Pokud společnost Apple připravuje nějaký nový produkt, můžete si být jistí minimálně jednou věcí. Ještě ani nebude na trhu, ale už se o něm bude psát, diskutovat a samozřejmě také kritizovat po celém intenetu. S novým tabletem to samozřejmě není jinak a jestli je opravu všechna ta kritika oprávněná se dočtete v naší recenzi.

Reklama

O iPadu se toho namluvilo od jeho představení v lednu tohoto roku opravdu hodně. Překvapivě mnoho je z toho negativního – viděl jsem „rozhodovací diagram, zda si koupit iPad“ - pokud nejste fanoušek Apple, který si koupí dva a nebo blázen, který potřebuje odbornou péči, tak rozhodně ne, ale taky komentáře, že to je „nejpředraženější digitální rámeček na fotky“ a nebo „docela luxusní baterka, když vám doma vypadne elektrika“.

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Všichni ví, že to nemá multitasking, všichni ví, že na tom nejede Flash, měli jsme tu obligátního blázna, který sedí ve frontě „jako první“ a taky toho pána, co totálně všechno rozmixuje včetně iPadu - odolalo snad jenom páčidlo a Chuck Norris. Četl jsem články o tom, jak iPad brzy převálcují slates s Windows 7 a také smutný komentář paní, které půjčili iPad na dvacet minut bez připojení k internetu – a to jí stačilo na to, aby zjistila, jak je to zbytečné. Nedivím se jí, kdyby mi na dvacet minut půjčili auto, které nemá benzín, taky bych psal o tom, že je v tom málo místa na nohy a stará domácí sedačka je pohodlnější. Nic víc bych totiž během té doby nezjistil!

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nu, dámy a pánové, já měl iPad půjčený čtyři dny a používal jsem ho v podstatě neustále. Musím říci, že i když souhlasím s tím, že ta věc má několik opravdu protivných vlastností, bude to můj první systém od Apple, který si koupím okamžitě, jak tu bude k mání. Tu věc chci! Tedy – bude to můj první, pokud do toho nepočítáme historické stroje a celkem luxusní klávesnice Apple, které u mě vítězí nad těmi od Microsoftu i Logitechu (i když se kvůli nim musí tak trochu přeprogramovat systém pomocí SharpKeys). Nikdy jsem netoužil po Macintoshích, po iPodu, ani po iPhone. Macintosh by vyžadoval obstarat znova software, který už mám pro PC, iPod nepovažuji za nijak dokonalý technicky a hlavně je úděsně omezený pokud jde o podporované zvukové formáty a iPhone je sice pěkný, ale má to na mé vykoukané oko krapet prťavý displej, což jeho užitnou hodnotu pro mě značně snižuje. (Nic proti ostatním, ale pro nás, dnes již starší generaci, se dělají dokonce i zvětšená Nintenda Dsi LL.) 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobně jako jiné výrobky Apple je iPad designově zajímavý a výrobně dokonale zvládnutý. V podstatě se skládá jenom z předního skleněného panelu a zadního hliníkového krytu, který slouží zároveň jako ozvučnice pro vnitřní reproduktor, pak je tu jenom pár tlačítek. Reproduktor je velmi dobrý, mnohem lepší, než u řady netbooků – zdá se vám, že iPad hraje celým objemem svého těla. Mašinka působí tuhým dojmem, ale s ohledem na skleněný panel rozhodně uvažuji o nějakém notebookovém bydlení s vyztuženým čelem, aby nedošlo k poškrabání / promáčknutí. Design i ovládání je prosté – mašinku nastartujete vypínačem, posunete slider na displeji a dál už používat jenom dotykovou obrazovku a tlačítko Home, kterým se vracíte na desktop. iPad má operační systém, který z iPhone přímo vychází, používá PC nekompatibilní software a stran formátů je ohlodaný až hrůza. Teoreticky, pokud se na to dívám čistě přes výčet schopností, je to vlastně mašina, která kříží ty nejhorší ze jmenovaných vlastností. Přísně vzato to je skutečně rychlý iPhone, který jenom neumí telefonovat – a pokud už iPhone máte, asi iPad neoceníte. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama