Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2010 03:00 102

Seznam kapitol

1. Báje a mýty o nakousnutém iPadu 2. Bude stačit hardware? 3. V jednoduchosti je síla 4. User experience především 5. Standardy jedině otevřené
6. Jiný přístup programátorů 7. Srovnání s konkurencí 8. Bude iPad opravdu přínosem? 9. Galerie obrázků a videa

Pokud společnost Apple připravuje nějaký nový produkt, můžete si být jistí minimálně jednou věcí. Ještě ani nebude na trhu, ale už se o něm bude psát, diskutovat a samozřejmě také kritizovat po celém intenetu. S novým tabletem to samozřejmě není jinak a jestli je opravu všechna ta kritika oprávněná se dočtete v naší recenzi.

Reklama

Filozofie se liší nejenom ve velikosti a přehlednosti prvků, ale také v designu. Aplikace pro iPhone / iPad jsou velice hezké a jsou navržené s ohledem na pracovní plochu. Aplikace pro Windows jsou navrženy pro okna (jelikož zde není nic jako garantované rozlišení) a obvykle tak, aby se toho nacpalo na obrazovku co nejvíc. Aplikace pro počasí kupříkladu na iPadu vypadá tak, že zabírá celý obraz a na elegantním černém pozadí jsou veliké animované obrázky symbolů počasí, spolu s velkými údaji o tlaku, teplotě apod. Připomíná to tak luxusní meteostanici s minimem ovládacích prvků. Ve Windows by tato aplikace zabírala maximálně malé okno, symboly by byly zjednodušené a možná, v trochu hardcore případě, by se pouze v notifikační oblasti střídal údaj pro teplotu s malou značkou počasí. Je to úplně jiná filozofie návrhu aplikací! 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejsem ani přesvědčen o tom, že poměr 16:9 je pro čtečku vhodnější, než 4:3. Ani jedno není z hlediska tiskovin zlatý řez, ale číst na displeji 3:4 na výšku mi přijde přirozenější, než na „nudli“ 9:16. Poměr 9:16 dává smysl spíš u Windows, kde se spodní a horní prostor využije pro lišty a taksbar. V tomhle místě musím vyzdvihnout IPS displej iPadu, který je vynikající, skutečně dovoluje dívat se na displej z libovolného úhlu a z libovolné strany. Přestože je lesklý, je nádherný a komiksy a fotografie na něm vypadají jednoduše výborně. Je škoda, že tenhle displej nevidíme v levnější kategorii PC notebooků! U netbooku ještě můžete trochu šidit s TN technologií, většinou se na to uživatel bude dívat jenom z jedné strany a ten úhel si nějak nastaví. Pokud použijete TN displej na konvertible PC, dopadne to strašně – asi jako u Lenova S10–3T, které je dle mého skromného přesvědčení v tablet módu nepoužitelné. V režimu „na výšku“ se vám barvy doslova rozjíždějí před očima a když se díváte „z druhé strany“, je obraz přejasněný a působí rozostřeně. iPad naproti tomu vypadá skvěle z libovolného úhlu, což je veliké plus. 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kritika se na iPad snáší ze strany majitelů iPhone – v podstatě to je přerostlý iPhone, co je na tom nového? Nová je na tom plocha, kterou to přináší. Apple nevidí v iPadu konkurenta iPhone, koneckonců za chvíli oznámí iPhone 4G, jak naznačují nálezy na podlahách kalifornských beerhausů. Je to spíš jejich verze netbooku, zaměřeného na čtení a přehrávání digitálních médií, které bude fungovat ve stejném ekosystému sofware a obsahu, jako iPod a iPhone. Kdo chce zařízení do kapsy, na kterém si bude prohlížet obsah, sáhne si po iPodu. Kdo chce telefonovat a obousměrně komunikovat, bude preferovat iPhone. Pokud chcete čtečku, která umí surfovat, přehrávat filmy a iPhone je pro vás příliš malý, je tu iPad. No a pokud chcete notebook, tak je tu přece Macbook! Už sama existence takové rodiny různých zařízení naznačuje, jak je šílená myšlenka, že by iPad měl „nahradit“ notebooky nebo smartphony. Je to prostě specializované zařízení na konzumaci digitálního obsahu na rozumně velké ploše. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama