Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka? | Kapitola 8

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2010 03:00 102

Seznam kapitol

1. Báje a mýty o nakousnutém iPadu 2. Bude stačit hardware? 3. V jednoduchosti je síla 4. User experience především 5. Standardy jedině otevřené
6. Jiný přístup programátorů 7. Srovnání s konkurencí 8. Bude iPad opravdu přínosem? 9. Galerie obrázků a videa

Pokud společnost Apple připravuje nějaký nový produkt, můžete si být jistí minimálně jednou věcí. Ještě ani nebude na trhu, ale už se o něm bude psát, diskutovat a samozřejmě také kritizovat po celém intenetu. S novým tabletem to samozřejmě není jinak a jestli je opravu všechna ta kritika oprávněná se dočtete v naší recenzi.

Reklama

Jobs nenasazuje cenu iPadu relativně nízko z lidumilných důvodů, nepochybně sází na to, že objem zakoupeného obsahu stále poroste. Skutečně, iPad je jednou z cest, jak zachránit placený obsah na internetu. Stáhnete si aplikaci vydavatele, která se synchronizuje s jejich serverem – pokud neplatíte předplatné, dostanete jenom digest několika nejdůležitějších zpráv, pokud chcete všechno, zaplatíte předplatné. To je ale překvapivě jednoduché – vaše čtečka je svázaná s iTunes účtem, na něm si nastavíte limit pro platby a tak si předplatné zaplatíte dvěma ťuknutími, žádné vytahování karty na veřejnosti. Někdo kritizuje, že jsou třeba speciální aplikace, mě se ale líbí – články jsou naformátovány přesně pro iPad a jejich používání je ve skutečnosti jednodušší, než kdybyste k placenému obsahu přistupovali přes web.

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Když to budete dělat „po webovsku“, musíte si spustit browser, dostat se na stránky, autentifikovat se na nich a teprve pak si budete číst. Zde si kliknete na aplikaci na ploše, ta se autentifikuje a synchronizuje sama, což je podstatně rychlejší a jednodušší. Každá aplikace má navíc svoji vlastní cache, takže nehrozí, že by mezi sebou bojovaly o prostor cache na browseru. Je to jiné než na PC, ale je to velmi rozumné. Pokud se vám to nelíbí, můžete klidně používat internetový prohlížeč klasicky. Můžete si do čtečky taky navozit vlastní obsah a číst si vlastní knížky v EPUBu. Obchod nemusíte využívat. Navádění k používání eshopu je zjevné, ale relativně jemné. Nemusíte ho vůbec použít, i když je lákavé, jak to jde jednoduše. 

Je možné, že se v rozumné době objeví srovnatelné čtečky na bázi Androida, ale ty zatím nemůžu hodnotit, nemůžu ani hodnotit, jak si povedou oproti ekosystému Apple. iPad patří geneticky do rodiny iPhone, takže podpora a obsah pro něj je zaručen, stejně jako podpora vývojářů druhých stran. Nehrozí osud Maema, které sice vypadá zajímavě, ale podle všeho nepodchytilo kritické množství vývojářů. iPad rozhodně zázemí má – a to, co mu hrozí, je spíš konkurence z vlastních řad nových iPhonů. Uvidíme, jak si povede Android. Může následovat osud standardu MSX, který má podobné rysy – operační systém dodává silný hráč a řada výrobců dělá různý, ale víceméně standardizovaný hardware, který se uchytil spíše lokálně. Taky je ale možné, že se z Androidu stane „ten druhý“ standard pro webpady a smartphony. Systémy s Androidem považuji rozhodně za zajímavou konkurenci, Tablet PC je pro mě ztracený případ. Windows jsou příliš těžkotonážní, než aby se hodily pro lehké a jednoduché zařízení. U notebooku budete potřebovat „standardní“ operační systém, ale pro prohlížečku / čtečku se hodí spíš něco odlehčeného a hbitého.

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatím je na poli webpadů iPad jediným opravdu zajímavým hráčem. Postavit čtečku na operačním systému iPhone je rozhodně dobrý nápad – vývojáři s ním mají zkušenosti a rychle upravují aplikace tak, aby využily větší pracovní plochu, je to rozhodně lepší, než start „na zelené louce“. Zvětšené aplikace se dobře ovládají a mohou zaujmout i ty, kteří považovali iPhone software za příliš bleší, než aby ho mohli skutečně používat. Když vezmete v úvahu vynikající displej a velmi kvalitní výrobní provedení, stojí iPad rozhodně za zvážení. V každém případě se ale kroutím hlavou nad vtipkováním a odmítáním iPadu ze strany lidí, kteří ho viděli jenom krátkou dobu a nebo vůbec ne. Víte, chápu, že jsou lidi, kteří si koupí od Apple všechno prostě proto, že to je od Apple – je v tom jistý fanatismus. Není ale snad stejný fanatismus to, že se najdou lidi, kteří apriori odmítají všechno od Apple, prostě proto, že to je od Apple? Doporučuji vám si iPad vyzkoušet – a sami uvidíte, jestli vám vyhovuje a nebo ne. Mě jako mašinka pro čtení / prohlížení / surfování přijde jednoduše výborný!

A na závěrt takové shrnutí. 

Plusy:
+ Výborné hardwarové provedení
+ Přiznejme si to: iPad i jeho aplikace vypadají vážně velice hezky.
+ Vynikající a veliký IPS displej!
+ Systém je rychlý a bezchybně reaguje na otáčení a překlápění
+ Okamžitý start, okamžité vypnutí
+ Výborná výdrž na baterii ve váhové kategorii pod 700 gramů.
+ Ovládání prsty je intuitivní a velmi příjemné
+ Ve srovnání s jinými čtečkami má velmi rozumnou cenu.

Mínusy:
- iTunes jsou protivný program, který mi žere soubory. Nemám ho rád.
- Měli bychom tu mít alespoň jeden USB port!
- Výměna baterky je jenom formou servisu.
- Filmy si musíte konvertovat a na řadu „normálních“ činností si budete muset sehnat nějakou speciální utilitku.

Za zapůjčení iPadu do testu děkujeme společnosti Alza, seznam prodávaných modelů včetně jejich dostupnosti najdete zde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama