Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2010 03:00 102

Seznam kapitol

1. Báje a mýty o nakousnutém iPadu 2. Bude stačit hardware? 3. V jednoduchosti je síla 4. User experience především 5. Standardy jedině otevřené
6. Jiný přístup programátorů 7. Srovnání s konkurencí 8. Bude iPad opravdu přínosem? 9. Galerie obrázků a videa

Pokud společnost Apple připravuje nějaký nový produkt, můžete si být jistí minimálně jednou věcí. Ještě ani nebude na trhu, ale už se o něm bude psát, diskutovat a samozřejmě také kritizovat po celém intenetu. S novým tabletem to samozřejmě není jinak a jestli je opravu všechna ta kritika oprávněná se dočtete v naší recenzi.

Reklama

Technické specifikace taky nejsou nijak ohromující. Pokud se dívám na iPad jako na náhradu notebooku, nebudu rád – na virtuální klávesnici se nedají psát žádné romány a nejsou tam moje oblíbené aplikace. Jenomže iPad není náhrada notebooku – Apple i nadále nabízí notebooky. Tahle placička slouží pro snadné prohlížení internetu, čtení, sledování filmů a casual hry. Jako prohlížeč je famózní – startuje úžasně rychle a prsty se ovládá velice snadno. Windows 7 jsou hrozně líný systém, pokud jde o jejich start, o načítání všech navěšených aplikaciček a jejich updatech ani nemluvím. Každé pondělí, když startuji celkem nabušený pracovní počítač, prožívám agonii zoufalého pohánění stroje k rychlejšímu bootu – než mi dojde, že i tentokrát to bude operace na dlouhé minuty, takže nejrozumnější je udělat si ranní kafe. Hibernace taky není zrovna nejrychlejší operace, zvláště když dáte dohromady větší operační paměť a nijak extrémně rychlý disk. Když zkusíte nabootovat například DOS a nebo Windows 95 na starším počítači, budete doslova ohromeni, o kolik koňských délek děda počítač nové supersystémy překonává, hibernace nehibernace.

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Suspend je teoreticky príma, jenomže to by ho Microsoft musel konečně implementovat pořádně – asi tak, jak to bylo implementováno u Psionu. Počítač uspíte a on se sám od sebe nevzbudí. Poslední, co při přesunu městem chcete, je to, že vám počítač naskočí sám od sebe a v brašně v uzavřeném prostoru se začne přehřívat a vybíjet. Dodnes ovšem Windows může ze spánku probudit leccos a pokud pokyn k uspání řešíte zaklapnutím displeje, muže vás po dvou hodinách uvítat hláška o tom, že systém nelze uspat plus info o tom, že vám právě chcípe baterka. Vedle toho působí iPad jako zjevení – zapnete ho a za pár sekund surfujete a nebo si čtete. Vypnete ho taky okamžitě. Přísně vzato v něm jenom startujete aplikace, prostě je nezavíráte, kdykoliv je „nastartujete“ znovu, jsou v tom stavu, v jakém jste je zanechali! Milý Microsofte, tak tuhle vlastnost chci do svých Windows k Ježíšku, jo? Je totiž vážně hodně príma. Pokud chcete zařízení, které vám dovolí se připojit na síť a kouknout se na novinky a email, je notebook a nebo netbook strašně neohrabaný – a to hlavně kvůli operačnímu systému. 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Proti tomu je systém iPadu (a potažmo iPhone) velice jednoduchý. Multitasking je omezený jenom na aplikace Apple a pro aplikace třetích stran by měl být zpřísupněn až se čtvrtou verzí OS někdy na podzim. Ale pochybuji, že to bude stejný mutitasking jako na PC. Kupodivu mi ale ve většině případů nechyběl, což možná souvisí s tím, že multitasking ve skutečnosti potřebuji při vytváření obsahu, ne při jeho prohlížení. Kdy potřebujete browser, textový editor a tabulkový program najednou? Když něco sepisujete. K tomu ale iPad není určen. Multitasking by se mi podstatně víc hodil u komunikátorů a podobných věcí, kde informace přicházejí sporadicky. Zde ovšem máme jinou príma vlastnost – nemusíte aplikace zavírat a opravdu se mi nestalo, že by se systém začal zpomalovat, jak je po delším chodu Windows bez restartu běžné. A to je vlastnost, která se mi u čtečky vážně líbí. Jednoúčelovost je v tomto případě efektivnější, než nekonečná přizpůsobivost Windows, které musí pracovat se spoustou periferních zařízení a udržovat chod celé zoologické zahrady utilit a aplikací najednou. Tohle je určitá pozitivní strana tuhé Applí kontroly nad aplikacemi, které se pro iPhone / iPad nabízejí – sítem by neměly projít aplikace, které se chovají „neslušně“ a blokují život ostatním. 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě dost aplikací neprojde prostě proto, že kolidují s politikou Apple a nebo je prostě někdo z Apple nemá rád. Přesto jsem během mého testu narazil na ne méně než tři free knihovny, které nabízely díla z Gutenberga a podobně a tedy, přísně vzato, odlákávají potenciální zákazníky od iBook Store a taky Amazon shop, který applímu knihoshopu přímo konkuruje, takže ono to s tou eliminací konkurence asi až tak ostré zase nebude. Na mnoha diskusích mě zaujalo hlavně to, jak jsme pilný a pracovitý národ – zdá se, že lidi potřebují stroj na cesty kvůli tomu, aby stříhali video, modelovali trojrozměrné objekty, sepisovali vědecké práce a zkoušeli nový software. Nebo to alespoň o sobě tvrdí, v neustálých příspěvcích „na notebooku můžu tohle všechno“. Jenomže existuje zásadní rozdíl mezi tím, k čemu by se zařízení používat MOHLO a k čemu ho doopravdy používat BUDETE. Osobně mám rád zařízení typu „švýcarský nůž“ a to hlavně u švýcarských nožů a dalších udělátek, které vás můžou vytáhnout z průšvihu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama