Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2010 03:00 102

Seznam kapitol

1. Báje a mýty o nakousnutém iPadu 2. Bude stačit hardware? 3. V jednoduchosti je síla 4. User experience především 5. Standardy jedině otevřené
6. Jiný přístup programátorů 7. Srovnání s konkurencí 8. Bude iPad opravdu přínosem? 9. Galerie obrázků a videa

Pokud společnost Apple připravuje nějaký nový produkt, můžete si být jistí minimálně jednou věcí. Ještě ani nebude na trhu, ale už se o něm bude psát, diskutovat a samozřejmě také kritizovat po celém intenetu. S novým tabletem to samozřejmě není jinak a jestli je opravu všechna ta kritika oprávněná se dočtete v naší recenzi.

Reklama

Nebojím se nijak toho, že iPad nepodporuje Flash a nářků o tom, jaký je to „standard“. Ostatně o „standardnosti“ Flashe je na netu celá řada výborných polemik, poukazujících na to, že to je de facto proprietární formát Adobe, který se používá spíš z historických důvodů, než kvůli jeho skutečně výhodným vlastnostem. S Flashem přijdete o video (je šance, že poměrně brzy všichni přejdou na HTML5, na PC je boxovanice HTML5 vs. Flash nevýznamná), o freeware gamesy (trochu to mrzí, ale osobně mi to je jedno) a masivní celostránková intra a skvěle rozblikané flashové reklamy (to opravdu postrádat nebudu). Kvůli Flashi se opravdu věšet nemíním, jeho nepřítomnost jsem postřehl JENOM na nefukčních videích. Víc mi vadí, že Safari na iPadu neumí ukládat stránky (tabbed browsing to umí, ale ne přes taby, ale přes grid) – funkci „save“ řeší free aplikace, ale je spíš nouzové řešení.

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedna z opravdu hezkých věcí na iPadu je to, že vychází z iPhone tak těsně, že na iPad prakticky můžete používat utility, tipy a triky z iPhone. Pokud řešíte nějaký problém, patrně nejste sami a hledání řešení je skoro stejně jednoduché, jako na PC. Na AppStore je obrovské množství aplikací zdarma, některé s reklamou, ale jiné jsou vážně úplně zadarmo a jsou opravdu výborné, jako třeba zmíněná vědecká kalkulačka s kreslením grafů. Obrovské množství aplikací se tady ovládá způsobem, který je ve světě Windows nepředstavitelný. Žádné scrollbary, žádná složitá gesta, všechny prvky jsou tak velké, abyste se jich mohli snadno dotýkat. Už jen samotný fakt, že aplikace iPadu reagují na otáčení a překlápění rychle a správně je ohromující.

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vezměte si iPad, pusťte na něm video a otočte ho kolem dokola. Po této operaci iPad stále bezchybně přehrává video. Zkuste totéž s Lenovem S10–3T a nad výsledkem jenom budete žasnout – řekl bych, že to souvisí s tím, že se Windows snaží notifikovat všechny aplikace o změně rozlišení, což ovšem nestihnou včas, před další změnou rozlišení, takže někdy skončíme s Media Playerem sraženým na půlce obrazovky – a v tom je absurdně roztažený film. Naprosto nevěřím výkřikům o tom, že nová Tablet PC iPad rozválcují. Tablet PC mělo DESET let náskok a vznikla celá baterie různých strojů – ale nechytilo se nic. Po těch deseti letech vývoje pořád vypadá ovládání Tablet PC ve Windows 7 spíš jako studentský projekt, jakýsi hack přišitý navrch na Windows, než jako cosi vyzrálého a použitelného. 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tablet PC je pořád jenom PC, je založené na konceptu ovládání, který byl převratný v sedmdesátých letech minulého století na demonstrátorech Xeroxu a je stále nezdravě svázané s klávesnicí a myší. Skoro by bylo vhodné dodat, že by snad bylo lepší, kdyby se Microsoft vrátil ještě o kousek hlouběji do minulosti, kdy DOOPRAVDY existovaly systémy ovládané dotykovými obrazovkami. Emulace myši dotykem je rozhodně divná a nepřirozená, stejně jako provozování aplikací, které nebyly pro ovládání prstem nikdy navrženy. U konvertible PC si budete v režimu tabletu hrát ve chvílích, kdy se budete chtít předvést, ale až začnete pracovat, překlopíte ho po chvíli do režimu notebooku a budete využívat jenom dotykovou obrazovku jako doplněk. V tomhle režimu je to docela dobře použitelné, ale čisté Tablet PC bude žádat skutečně revoluční odklon od zavedených zvyklostí a miliardy drobných ovládacích prvků. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama