Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2010 03:00 102

Seznam kapitol

1. Báje a mýty o nakousnutém iPadu 2. Bude stačit hardware? 3. V jednoduchosti je síla 4. User experience především 5. Standardy jedině otevřené
6. Jiný přístup programátorů 7. Srovnání s konkurencí 8. Bude iPad opravdu přínosem? 9. Galerie obrázků a videa

Pokud společnost Apple připravuje nějaký nový produkt, můžete si být jistí minimálně jednou věcí. Ještě ani nebude na trhu, ale už se o něm bude psát, diskutovat a samozřejmě také kritizovat po celém intenetu. S novým tabletem to samozřejmě není jinak a jestli je opravu všechna ta kritika oprávněná se dočtete v naší recenzi.

Reklama

To, co potřebuju, je systém, který reaguje rychle a snadno se ovládá. To na iPadu máme, všechno je (částečně díky potlačení multitaskingu) velmi rychlé a ovládání je velice, velice příjemné a přirozené. Například mapy se ovládají pomocí prstů intuitivně a velice přirozeně – zvětšování, zmenšování, posun – nebudete chápat, jak jste kdy mohli mapovou aplikaci ovládat myší. Většina lidí, která dostala iPad do pracek, obdivovala hlavně mapovou aplikaci, i když Google Maps znají. Zvětšování a posouvání prsty vás totiž spolu s rychlou reakcí mapové aplikace (pokud jste na wifi) tak trochu přesouvají do světa Minority Reportu. Ovládání dotykovou obrazovkou je tak přirozené, že po pár hodinách budete mít tendenci klepat prstem na obrazovky notebooků a monitorů. Budete to dělat úplně automaticky, protože to je rychlé a přirozené. Byl jsem doslova ohromen, jak příjemně se ovládá i matematický software na tvorbu 3D grafů – prstem graf otáčíte, dvěma prsty zoomujete a zatřesením iPadem ho resetujete. Zkoumání funkcí na velké obrazovce rychlého zařízení je prostě zábava – nemůžu to srovnávat s klasickým softwarem, jak vkládání „zoom faktoru“ číslem a nebo tažením myši je jak z předminulého století. Ovládání prsty se mi líbí i na dotykových obrazovkách desktopů, tady je to naprostý nářez, protože iPad na rozdíl od dotykových Windows reaguje intuitivně a RYCHLE. 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dál chci dlouhý chod na baterky – u zařízení, které budu tahat s sebou bez nabíječky, chci mít jistotu, že vydrží plný den používání. To iPad suverénně dokáže – při 700 gramech váhy skutečně není problém výdrž 10 hodin se zapnutou wifi. Který notebook tohle dokáže? Nové Lenovo s extended baterií, dohromady nějaké kilo a půl a nebo Nokia Booklet, která taky váží skoro dvakrát víc, než iPod při prakticky stejné velikosti obrazovky. U zařízení na čtení mě klávesnice zajímá jenom jako „ta věc, která se přiklopí k obrazovce, aby ji chránila před poškozením“, opravdu ale nemusí zdvojnásobovat váhu. U klasického notebooku se můžete vyzbrojit přídavnými baterkami, já to takhle dělám, když vyrážím na celodenní psací maraton, ale tak trochu se u toho cítím jako voják XCOMu, obtížený energy packy pro plazmovou pušku. Trvale bych něco takového s sebou tahat nechtěl. Deset hodin je velmi dobrá výdrž, hádám, že po dvou letech užívání nám to zdegraduje někam na 6–7 hodin, což je stále ještě velmi pěkné, na takovém čísle většina netbooků ani nezačíná. A ve třetím roce, pokud si náhodou nekoupím nějaký jiný webpad, bude holt následovat servisní výměna baterky, což se prý rovná výměně kus za kus – tedy úplně nový hardware, údajně asi za 100 USD. Rozumné, ne? 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Deset hodin je ovšem údaj se zapnutou wifi. Pokud připojení vypnete a budete se dívat na filmy, výdrž se ještě prodlouží. Neměřil jsem to, ale podle Anandtechu se na film v 720p H.264 můžete dívat přes třináct a půl hodiny – iPad má pro tento formát velmi efektivní hardwarovou akceleraci. Zde si dovolím troufale říct, že tohle na standardní baterii nedokáže ŽÁDNÝ dnešní notebook. Jasně, je tu ta nevýhoda, že filmy se do iPadu tlačí pouze přes iTunes a to do něj odmítne poslat film v jiném formátu, než v pro iPad nativním. Aleesoft iPad Video Convertor při zachování bitrate překlopí celovečerák do MP4 formátu v přijatelné době pár desítek minut – a to považuji za rozumný kompromis vůči výdrži baterie. Je totiž děsně fajn, že vám netbook přehraje cokoliv, když to cokoliv vycucne baterku za o něco více než třetinu doby, kterou vydrží hrát iPad! Tohle, dámy a pánové, není debata o tom, který formát je „dobrý“ a který je „lepší“ – je to čistě otázka výdrže, kvůli které holt musíte zaměstnat konverzní freeware. To vážně není tak hrozná oběť.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama