Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2010 03:00 102

Seznam kapitol

1. Báje a mýty o nakousnutém iPadu 2. Bude stačit hardware? 3. V jednoduchosti je síla 4. User experience především 5. Standardy jedině otevřené
6. Jiný přístup programátorů 7. Srovnání s konkurencí 8. Bude iPad opravdu přínosem? 9. Galerie obrázků a videa

Pokud společnost Apple připravuje nějaký nový produkt, můžete si být jistí minimálně jednou věcí. Ještě ani nebude na trhu, ale už se o něm bude psát, diskutovat a samozřejmě také kritizovat po celém intenetu. S novým tabletem to samozřejmě není jinak a jestli je opravu všechna ta kritika oprávněná se dočtete v naší recenzi.

Reklama

Uděláme si ale krátkou revizi toho, k čemu podobná zařízení opravdu používám. Můj věrný Victorinox má nějakých 40 funkcí, z nichž používám pravidelně nůž na jídlo, otvírák na pivo, párátko, kleště a vývrtku na víno. To je celkem pět funkcí. Občas, v nouzových situacích, používám šroubovák, křížový šroubovák, pilku, pilku na železo, nůžky a šídlo. To je dalších šest funkcí, celkem zbývá dalších asi třicet, které jsem nepoužil nikdy. Jsou tu věci, jako vytahovátko háčku z rybí tlamy, dlátko, natahovač lanka a nebo strašně divně vypadající věc, co připomíná šroubovák, ale fakt netuším, co by se s tím mělo šroubovat. I Victorinox by byl Apple navržen tak, že by na něm bylo jenom těch prvních pět věcí plus ještě něco, co si teď nedovedu vůbec představit, ale asi by to bylo opravdu praktické. Nic dalšího! 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

A zpět k netbookovým požadavkům. Na chvíli odeženu kouřovou clonu řečí, co všechno by se dalo s netbookem dělat a zmapuji, co s ním DOOPRAVDY dělám. Potřebuju velkou baterku, aby to chvíli vydrželo a nějaké připojení k internetu. V praxi většinou buď něco píšu (takže Writer z Open Office), surfuju (Firefox), koukám na maily (taky stačí Firefox) a občas něco poslouchám a nebo na to koukám, takže nějaké prohlížedlo na fotky a něco na muziku a filmy. A taky si čtu dokumenty, buď na PDF přes Foxit a nebo na dokumenty v HTML přes Firefox. To je, plus minus, všechno. Google to ví – a proto navrhuje webpady založené na silném a rychlém prohlížeči, ve kterém je možné provozovat prakticky všechno, protože aplikace se budou stahovat z netu a data si budete ukládat na net. iPad přesně tohle dělá. Je to poměrně čistě navržený webpad, do kterého si můžete nahrát aplikace, hlavně ale slouží k tomu, abyste byli permanentně online přes wifi a nebo 3G připojení. (S EDGE nebo GPRS toho s webpadem moc nenaděláte. Je to retro vhodné na to, abyste vysílali nanejvýš krátké zprávy, jako třeba že potřebujete pomoc, protože jste v lese, je tam mizerný signál a zrovna vás žere medvěd.) 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Offline funkčnost iPadu je velice omezená, v podstatě si můžete jenom prohlížet a nebo poslouchat stažený obsah. Na shlédnutí filmu a nebo čtení knížky je to postačující, ale to je asi tak všechno. iPad bez připojení je docela smutná a nudná věc. Kouzlo webpadu je v tom, že si můžete stáhnout novou aplikaci HNED, novou knížku si stáhnete HNED, na zprávy se kouknete OKAMŽITĚ. Pokud to okamžitě udělat nemůžete, je to nepříjemné. A pod pojmem OKAMŽITĚ myslím kdekoliv a v jakkoliv krátkém časovém okamžiku. Pokud budete někde čekat pouze deset minut, netbook nebudete ani vytahovat. Smartphone a nebo webpad ano. Netbook je pro takové použití moc nepraktický. 

Apple iPad — Převratný tablet nebo zbytečná hračka?
i Zdroj: PCTuning.cz

Další otázka je, co by měl mít takový webpad za hardware. Takže co používám v praxi u svého notebooku? Bezdrátové připojení, které zabírá rozšiřující slot. Pokud je to integrované, jako 3G u iPadu, tak slot netřeba. Firewire? V praxi ho nepoužívám. Paralelní slot? Retro. Floppy disk? Totální retro. CD / DVD mechaniku nemá už ani můj notebook a nikdy mi nechyběla. IrDa zařízení nemám. Bluetooth? Ano, na myš a nebo na připojení k mobilní síti přes telefon. A co dál, a co dál? Čtečka paměťových karet? Vzácně, jenom na dovolené. USB? Ano, USB používám pravidelně. Nepřítomnost USB je jediná věc, která mi na iPadu chybí a která snižuje jeho použitelnost – připojení klíčenek, disků, klávesnice (a kdo ví čeho všeho) chybí. Dá se to částečně obejít přes bezdrátové datové přenosy, ale USB by se hodilo. Nic víc ale na iPadu nepotřebuji. Wifi to má, Bluetooth to má, 3G ve své lepší verzi taky. Nepotřebuju ani klávesnici, protože ji využiju maximálně při vkládání URL a nebo když něco vyhledávám.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama