Asus E3 PRO Gaming V5: Herní deska pro Intel „Skylake“ Xeon
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus E3 PRO Gaming V5: Herní deska pro Intel „Skylake“ Xeon

Asus E3 PRO Gaming V5: Herní deska pro Intel „Skylake“ Xeon

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 2. 2016 08:00 15

Seznam kapitol

1. Intel Xeon do herního počítače 2. Čipset C232 a Xeony 3. Testovací sestava 4. Představení desky 5. Specifikace desky 6. Bližší pohled na desku
7. Napájení desky (popis) 8. BIOS 9. Přetaktování se nekoná 10. Test rozhraní SATA, M.2 a USB 11. Hodnocení

Po dvou drahých deskách rodiny ROG, se dnes podíváme na desku cenově přívětivější. Přesto je v určitém ohledu speciální. Přináší totiž čipset s podporu procesorů řady Xeon, tedy určených do serverů a pracovních stanic. Co Asus vedlo, na tomto základu postavit herní desku? A proč byste vůbec mohli chtít do herního PC Xeon?

Reklama

Intel Xeon do herního počítače

Asus E3 PRO Gaming V5: Herní deska pro Intel „Skylake“ Xeon
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtenáři u každé recenze drahé desky volají po testu nějaké levnější. Je to pochopitelné, ultra high-end s cenou nad deset tisíc korun není pro každého, zejména ne v Čechách. Zde vždy „letěly“ levné desky, pokud možno se extrémně výhodným poměrem ceny k výkonu. Vysloveně levných desek ale dnes už mnoho není, jelikož kurs dolaru se vůči koruně zkazil a poměry už nejsou, co bývaly.

Ideální hráčská deska má dle mého názoru cenu v ČR kolem 3500–4000 Kč s DPH. Výrobci to vědí, a desky v této cenové hladině nabízejí dnes opravdu hodně slušnou výbavu. Nic zásadního jim nechybí, umožňují taktování a někdy disponují i nadstandardními funkcemi. Zejména rychlým slotem M.2, USB 3.1 a dalšími rozhraními. To považuji dnes za základ, a nic horšího pro novou platformu už bez těchto vychytávek nekupujte. To radši sáhněte po nějaké starší platformě, která je nabízí. Kolem této ceny dnes seženete vskutku hromadu slušných desek, a je v podstatě jedno, od jakého výrobce. Nabídka se mezi nimi tak konsolidovala, že vybrat je už těžké - výbava bývá totožná. Žádný výrobce dnes už při ekvivalentní ceně nenabízí výrazně víc než ostatní.

Dnes testovaná deska je krapet speciální. Jde o herní desku, jelikož to má v názvu, ale ne obyčejnou. No řekněme spíše, že jde o desku neobyčejnou. Nabízí totiž "profi" čipset určený pro serverové a pracovní procesory Xeon. Otázkou je, proč taková deska vůbec vznikla. U minulých generací, vždy desktopový čipset podporoval všechny procesory dané generace. Na desku s X99 nebo Z97 Express si můžete osadit cokoliv, od nejlevnějších Core i3 až po ultra drahé Xeony (pro systémy s jednou paticí). Nic vám v tom nebrání. U platformy Z170 ale Intel změnil strategii. Čipsety pro mainstream a servery oddělil. Na deskách s Z170 tedy Xeony nefungují. Jde opět o umělé omezení, jelikož obráceně žádné omezení není.

Xeon do herního PC? Proboha, proč?

Možná vám teď napadla otázka, proč bych proboha do herní desky Xeon osazoval? Zejména ten postavený na architektuře Skylake, tedy nepřinášející nic navíc vůči běžným Skylake procesorům Core i5 a Core i7.

No tohle mne zajímalo také, a zabývat se tím budeme až v další kapitole. V tuto chvíli se spokojte zatím, že všichni hlavní konkurenti Asusu, takové desky s čipsetem C232 uvedli (AsRock, MSI, Gigabyte) a tudíž nemohl Asus zůstat pozadu, jelikož jeho snaha "ucpat" i tu nejmenší skulinku na trhu je zřejmá. A pokud taková deska má alespoň nějaké kupce, musí ji Asus na trhu mít. Podívejme se, co deska nabízí:

Levně, ale stylově

Asus E3 PRO Gaming V5: Herní deska pro Intel „Skylake“ Xeon
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaná deska je herní deska, řekněme střední vyšší třídy - hlavně dle ceny. Stojí nachlup stejně jako Asus Z170-A, tedy model za 4300 Kč s DPH. Tato deska (Z170-A) je už vyšším modelem pro náročné uživatele a hráče. Výbava je skvělá, dobře umístěný M.2 slot, spousta PCI-e slotů. Srovnání je tedy nasnadě. Deska E3 Gaming V5 nabízí tři dlouhé PCIe x16 sloty, USB 3.1 konektor A + C, M.2 slot připojený (pouze dvěma) PCI-e linkami. SATA portů je stejný počet, stejně jako USB. Deska ale postrádá jakékoliv taktování. Nejde taktovat procesor, paměti ale ano. Xeony taktování nepodporují. Také osazení grafik je omezené, Xeony neumožňují zapojení dvou grafických karet a dělení PCI-e pásma na 2x8. Jinak je výbava standardní. Jak je ale už teď jasné, platforma čipsetu C232 je proti Z170 osekaná, spousta featur chybí. Na důvody, proč by hráče měla tato platforma zajímat, včetně srovnání možností čipsetů se podívejme do druhé kapitoly.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama