Avast prodával data uživatelů, úřad pokutu tají. ChatGPT nově umí komunikovat hlasem #TYDEN 2. října
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Avast prodával data uživatelů, úřad pokutu tají. ChatGPT nově umí komunikovat hlasem #TYDEN 2. října

Avast prodával data uživatelů, úřad pokutu tají. ChatGPT nově umí komunikovat hlasem #TYDEN 2. října | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

2. 10. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Slovenské volby doprovází vlna fejků. BeReal uvádí, že má 25 milionů uživatelů DAU. Epic Games propouští. Podvodná volání vynášejí velké peníze.

Reklama

Sociální sítě

Elon Musk stále veřejně prosí celebrity, aby zveřejňovaly své příspěvky na X, a je naštvaný, když si vyberou jiné platformy. Pod Muskovým vedením ztratil X (dříve Twitter) polovinu příjmů z reklamy a ubývá jí uživatelů. (Insider)

Tinder zavádí Tinder Select, úroveň za 500 dolarů měsíčně (ano, vážně za tolik) s výhodami, jako je profilový odznak SELECT a možnost DM až dvakrát týdně bez předchozího párování. (Tech Crunch)

První DSA zpráva EU: Twitter měl v prvním pololetí 2023 nejvyšší míru dezinformací, následoval Facebook. TikTok odstranil ~6 milionů falešných účtů. YouTube odstranil více než 400 kanálů (The Guardian)

  • Zpráva NewGuard: Zapojení do zahraniční propagandy prudce stoupá na X Elona Muska (GizModo)

Výzkumníci tvrdí, že společnost X odstranila možnost uživatelů nahlašovat volební dezinformace,  což byla funkce spuštěná v USA, Austrálii a některých dalších zemích v roce 2021. (Reuters)

X snižuje o 50 % stav globálního týmu, který se věnuje omezování dezinformací a volebních podvodů, méně než měsíc poté, co uvedla, že tento tým rozšíří. (The Information)

BeReal uvádí, že má 25 milionů uživatelů DAU, což je nárůst z 20 milionů před rokem, a zpochybňuje zprávu Similarwebu, podle které počet uživatelů MAU BeRealu v srpnu klesl na 16,06 milionu. (Tech Crunch)

Generální ředitelka Twitter/X Linda Yaccarino zřejmě nevěděla nic o plánu Elona Muska zpoplatnit platformu. Což nemůže překvapit, Musk většinu prohlášení činí zcela spontánně a náhodně. A rozhodně se o tom přece nebude bavit s někým jako jako je „CEO“. (Mashable)


Startupy a ekonomika

Amazon investuje až 4 miliardy dolarů do společnosti Anthropic, přičemž počáteční investice činí 1,25 miliardy dolarů za menšinový podíl ve startupu AI a opci na navýšení celkové částky na 4 miliardy dolarů. (FT)

EU zablokovala akvizici společnosti Etraveli společností Booking Holdings v hodnotě 1,63 miliardy eur s tím, že Booking nedokázal rozptýlit obavy, že transakce rozšiřuje jeho dominantní postavení na trhu hotelových OTA. (Reuters)

Palo Alto Networks jedná o akvizici startupů Dig Security se sídlem v Tel Avivu za 300 až 400 milionů dolarů a Talon Cyber Security za 600 až 700 milionů dolarů. (CTech)

Meta utratí 181 milionů dolarů za ukončení pronájmu kanceláře, do které se nikdy nenastěhovala, uvádí zpráva. Podle FT zbývalo do konce nájemní smlouvy na osmipatrovou londýnskou kancelář 18 let a Meta již dříve uvedla, že se chystá prostory pronajmout. (Insider)

Generální ředitelka X Linda Yaccarino tvrdí, že 90 % ze 100 nejlepších inzerentů se „vrátilo na platformu jen za posledních 12 týdnů“ a že X bude ziskový do začátku roku 2024. (Tech Crunch)

Epic Games propouští 16 % zaměstnanců, tj. okolo 830 osob, opouští hudební obchod Bandcamp a hodlá oddělit společnost SuperAwesome, která se zabývá technologií pro děti. Kupujícím Bandcampu má být Songtradr. (The Verge, Bloomberg)

Bandcamp byl prodán společnosti Songtradr. Co to znamená 

Microsoft jednal o prodeji Bingu společnosti Apple kolem roku 2020, což by znamenalo nahrazení Googlu jako výchozího vyhledávače v zařízeních Apple. (Bloomberg)

Zakladatelé Letterboxd prodávají většinový podíl kanadské společnosti Tiny. Podle zdroje je hodnota této sociální sítě zaměřené na filmy s ~10 miliony uživatelů vyšší než 50 milionů dolarů. (New York Times)


E-knihy a podcasty

Lidé starší 60 let se stali hlavními diváky amerických televizních stanic. Průměrný věk diváků stanic ABC, CBS, NBC a Fox se v posledních letech zvýšil. (New York Times)

Google plánuje ukončit službu Google Podcasts později v roce 2024 v rámci širšího přechodu na YouTube Music.  Zní to jako doset špatná zpráva, ale podcasty u Google (obzvlášť ve ve srovnání s YouTube) prakticky nepoužívané. Uvidíme jak dobrý bude nástroj pro migraci a použitelnost nové podoby. (Tech Crunch)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama