bleskovka-dfi-nf4-lanparty-ut-sli-dr-vs-expert
Hardware Článek Bleskovka - DFI nF4 Lanparty UT SLI-DR vs. Expert

Bleskovka - DFI nF4 Lanparty UT SLI-DR vs. Expert

Z. Obermaier

Z. Obermaier

8. 12. 2005 00:00 27

Základní desky společnosti DFI řady nF4 SLI se již staly legendárními, co se týče přetaktování a výbavy jim nebylo co vytknout, ovšem nejeden uživatel těžce výrobce proklínal za velmi špatný "SLI layout", společnost DFI vyslyšela naše prosby a uvedla vylepšenou verzi této desky a my se dnes v naší bleskovce podíváme na to jestli se tyto změny výrobci povedly.

Reklama

Jelikož je tato základní deska osazena stejným chipsetem Nforce 4 SLI, jako její předchůdkyně SLI-DR, má zcela stejnou výbavu i příslušenství, a tudíž je z pohledu výkonu i výbavy totožná,  nebudeme se zabývat detailně samotnou deskou ale prozkoumáme ji z pohledu srovnání právě s její starší verzí, důkladně se podíváme na změny nové desky a porovnáme úroveň zlepšení a nebo naopak zhoršení oproti staršímu modelu SLI-DR, nakonec samozřejmě nebudou chybět ani testy  srovnání výkonu a přetaktování.

Bleskovka - DFI nF4 Lanparty UT SLI-DR vs. Expert
i Zdroj: PCTuning.cz

Recenze DFI nF4 UT LP Ultra-D je zde, jedná se o výkonově stejnou desku se stejnými možnostmi tady.

Deska DFI nF4 LP UT SLI-DR Expert

Bleskovka - DFI nF4 Lanparty UT SLI-DR vs. Expert
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato deska byla ohlášena už před drahnou dobou ale jisté problémy s výrobou její uvedení celkem dost zdrželo a i tak jsme ještě jednu chybu objevili. Deska dorazila ve stejné zelené krabici jako její starší verze, a lišila se pouze logem "Expert" na přední straně krabice. Společnost DFI i zde zůstala věrná své "barevné politice" krabic různých řad, Ultra - modrá, SLI - zelená, ATI Crossfire - červená.

Bleskovka - DFI nF4 Lanparty UT SLI-DR vs. Expert
i Zdroj: PCTuning.cz

Pohled do krabice prozrazuje že příslušenství je opravdu naprosto totožné se starší verzí desky, balení obsahuje tyto položky :

  • Základní deska
  • Karajan Audio modul
  • SLI můstek
  • 2x IDE kulatý kabel
  • 1x Floppy kulatý kabel
  • 4x SATA kabel
  • 2x SATA napájecí kabel
  • SATA driver disketa
  • I/O panel
  • Utility CD
  • Manuál

Samotná deska SLI-DR Expert se na první pohled dost liší od původní verze, avšak my si podrobně změny a úpravy popíšeme a zhodnotíme až v dalších kapitolách. Specifikace obou desek, SLI-DR i SLI-DR Expert je ale naprosto stejná.

Specifikace desky :

NázevDFI nF4 LanParty UT SLI-DR Expert
ProcesorAMD Athlon 64/ FX/ X2/ Sempron
FSB a HTT200MHz, 1000MHz
ChipsetNVIDIA nForce4 SLI, rev A3
PamětiDDR200-DDR500
ČasováníCL3, CL2.5, CL2, CL1.5
Rozšiřující sloty 2x PCI Express x16, 1x PCI Express x1

1x PCI Express x4, 3x PCI

ZvukRealtek ALC850 8-kanálů + Karajan modul
LANGigabit Vitesse LAN, Gigabit Marvell LAN
Firewire1x VIA 1394
USB10x USB 2.0
IDE a SATA2x ATA 133 (RAID), 4x SATA2 (RAID) 4x SATA1(RAID)
Cena6200Kč

Layout

Bleskovka - DFI nF4 Lanparty UT SLI-DR vs. Expert
i Zdroj: PCTuning.cz

Abychom měli s čím srovnávat zde je layout původní základní desky DFI LP UT nF4 SLI-DR a zde seznam nejčastějším připomínek :

  • Rozmístění PCI Express x16 slotů je špatné, jsou moc blízko sebe a dvě karty jdou stěží osadit se stávajícími chladiči, s VGA Silencerem nejdou osadit vůbec.
  • Přepínání režimu SLI/Single je strašně pracné a dělá se nepohodlně.
  • Deska má jen 2x PCI slot
  • Umístění chipsetu je špatné, dotýká se téměř celou plochou grafické karty a ta ohřívá chipset a nebo naopak karta fouká do chipsetu horký vzduch (GF 7800).
  • Zvyšování napětí do pamětí je nutno dělat jumpery - nepohodlné.
  • Při osazení jedné grafické karty nelze použít x1 ani x4 PCI Express slot.
  • 4 různá napájení desky, nutnost dalších kabelů.
  • Při osazení procesoru větším chladičem nemožnost zároveň využití vyšších paměťových modulů (Corsair PRO).

Takže to je 8 základních nedostatků původní verze desky DFI nF4 SLI-DR, nyní se podíváme na její novější "sestru" a řekneme si jaké zlepšení uvádí výrobce papírově.

Bleskovka - DFI nF4 Lanparty UT SLI-DR vs. Expert
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsme si řekli v předešlé kapitole, layout desky je opravdu velmi odlišný, my se ale nejprve podíváme co nám říká o této desce a jejích zlepšeních samotný výrobce :

  • Přepínání SLI/Single módu přes BIOS, už žádné jumpery.
  • Změna napájení pamětí v celém rozsahu z BIOSu, už žádné jumpery.
  • 3x PCI slot
  • PCI Express x16 sloty jsou dál od sebe a už nebudou problémy s instalací karet i s většími chladiči.
  • Paměti a patice procesoru otočeny o 90 stupňů.
  • Lepší nastavení napětí chipsetu, procesoru a pamětí.
  • 4-fázové napájení procesoru.
  • Zlepšení napájení desky použitím 8-pinového napájecího konektoru.
  • Odstraněny extra napájecí konektory.
  • Lepší chladič chipsetu.

A tak teď se podíváme na layout desky a její zlepšení z pohledu uživatele a přínosu pro něj. Jak sami vidíte na přiložených obrázcích, byl výrobce nucen vzhledem k tomu aby umožnil umístit na desku ještě jeden PCI slot a aby mohl zvětšit prostor mezi PCI Express x16 sloty, posunout samotnou patici procesoru výše a doprava (stejný layout má i deska DFI RX200 Crossfire), což není zrovna dobré řešení, chladiče typu Zalman nainstalujete v pořádku ale větší chladiče typu "Tower" už bude problém nainstalovat a zároveň se vyhnout tomu aby se napájecí kabely desky a kabeláž disků nedotýkali přímo chladiče. Chladič typu Termalright XP120 není možno nainstalovat vůbec, a nepůjde to ani ve skříni "bigtower". I ve změně umístění paměťových slotů nevidím žádný přínos, spíše naopak, v některých typech skříní (Chieftec BigTower) nepůjdou paměti "vycvaknout" ven protože je vysunovací páčka úplně u stěny skříně a nemá dostatek místa aby se úplně otevřela. Co se týče umístění PCI Express slotů, to nemá už chybu, i chladič chipsetu je teď mezi grafikami a jeho teplota se snížila oproti dřívějšímu umístění.

Už v úvodu jsem zmínil že tato deska měla vyjít na trh už před časem, ale jisté problémy s výrobou donutilo společnost DFI ještě uvedení pozdržet, o tom že je deska prodávána v nějaké předprodejní verzi svědčí malá chyba na plošném spoji desky, kterou odhalili recenzent W1zzard na serveru www.techpowerup.com, a s jehož laskavým svolením vám fotografie této chyby mohu ukázat.

Bleskovka - DFI nF4 Lanparty UT SLI-DR vs. Expert
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby se vám místo lépe hledalo, zde vidíte jeho polohu, chyba je umístěna mezi Audio konektory.

Bleskovka - DFI nF4 Lanparty UT SLI-DR vs. Expert
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde je jasně vidět "manuální" úprava desky, někdo až po kompletaci desky spojil "pájkou" dva body na desce, tato úprava se objevuje na všech zatím uvedených deskách SLI-DR Expert, i na mé desce je, akorát zamazaná černou barvou, aby to nebylo tak vidět.

 

Napájení

Již jsem zmínil a i výrobce se tím chlubí, že napájení desky doznalo rozsáhlých změn k lepšímu, to je pravda, jako první vás určitě zaujme dosud v tomto segmentu desek neviděný 8-pinový napájecí konektor, ten byl vždy součástí jen serverových desek a i potřebnou zásuvku mají jen serverové zdroje (a nové zdroje Enermax Liberty).

Ptáte se, a co když mám ale jen 4-pinovou zásuvku na zdroji? Tak v tomto případě pro nás DFI připravila malý názorný návod aby to bylo jasné každému.

Bleskovka - DFI nF4 Lanparty UT SLI-DR vs. Expert
i Zdroj: PCTuning.cz

4-pinový konektor zapojíte dle obrázku, on tam ale stejně jinak nasadit nejde, kvůli specifickým tvarům zásuvných plastů. Musím však konstatovat že i když nemám 8-pinový napájecí kabel od zdroje a použil jsem tedy také jen 4-pinový, na stabilitu systému to nemá vliv, výrobce s tím asi počítal.

Další velmi příjemnou změnou v napájení desky SLI-DR Expert je absence napájecího konektoru typu MOLEX, co někde mohl být problém ještě najít volný a zapojit ho tam. Na desce ale zůstal "Floppy" napájecí konektor nad prvním PCI Express slotem, ten však výrobce doporučuje zapojit jen v případě zapojení dvou karet do SLI, a i to jen v případě nestability grafického systému. Nejpodstatnější změnou je však nahrazení starých 3-fázových napájecích obvodů procesoru za zcela nové 4-fázové prvky, ty by měly velkou měrou pomoci stabilitě systému, oproti původnímu řešení které velmi ohřívalo umístěné chladiče na napáječích, jsou tyto v tomto případě pouze vlažné i po dlouhé práci a velice přetaktovaném systému.

BIOS

Co se týče BIOSu, ten je až na několik skutečně zásadních změn, stejný a od původní verze desky se neliší. Vlastně jediné záložka BIOSu která doznala změn je "Genie BIOS Settings", avšak právě tyto změny zajímají většinu uživatelů.

  • První věcí které si určitě všimnete je nastavování frekvence FSB, už se neprovádí rolováním na požadovanou hodnotu, ale proste se vepíše do políčka, nastavit lze až frekvenci 550Mhz!
  • Dalším zlepšením je výběr děličky frekvence pamětí bez omezení na maximálních DDR400, dříve tato funkce byla pouze v neoficiálních BIOSech, ale nyní se nachází i v oficiálním BIOSu od DFI. Tuto výhodu je možno použít pouze s procesory revize E3,E4 a E6.
  • Napájení pamětí, chipsetu a procesoru je v menších krocích, a tudíž je možno nastavit hodnoty o dost přesněji.
  • Oficiální podpora nastavení latence CL1.5, pro paměti které to zvládnou.

 

Zlepšené možnosti BIOSu :

BIOS SLI-DR Expert (02/11/2005)

Základní frekvence (FSB) 200 - 550 MHz (po 1MHz)
Dělička frekvencí pamětí DRAMDDR200, 240, 266, 280, 300, 333, 360, 400 433, 466 a 500
CPU VID Control max 1.55V po 0.25V
CPU Special VID102.4

% až 125% = 1.9V max

DRAM Voltage

2.5 - 4,03V po 0.03V

Chip Set Voltage Control 1.2 - 1.96V

Pro a proti, závěr

Je vidět že společnost DFI řádně zapracovala na své stěžejní desce, a zlepšení která jsou na desce vidět jsou opravdu značná, co se týče layoutu desky, ten je konečně skutečně použitelný pro SLI řešení dvojice grafických karet, také zlepšení napájení se podepsalo na stabilitě desky a hlavně na jejích možnostech přetaktování. Pojďme se teď v závěru podívat postupně na argumenty které mluví pro i proti této desce.

Výhody:

  • Už není problém osadit dvě karty 7800GTX opatřené VGA Silencery.
  • Přepínání SLI/Single v BIOSu.
  • 3x PCI slot.
  • Chipset je umístěn mezi grafikami a lépe se chladí a nepřekáží.
  • Není nutno nastavovat vysoké napětí do pamětí jumpery ale je možno to udělat přímo v BIOSu.
  • V případě osazení jedné grafické karty slot PCI Express x4 lze osadit.
  • Pouze dvě (ve SLI tři) napájení desky místo čtyř.
  • Stabilnější 4-fázové napájení procesoru.
  • Lepší BIOS, a možnosti nastavení napětí pro chipset a paměti.
  • Zlepšení funkčnosti pro 4x DDR modul.

Nevýhody:

  • Nemožnost nainstalovat zcela libovolný chladič procesoru, musí se nejprve zkusit zda se vám bude vejít do case.
  • Paměti jsou stále moc blízko u procesoru, a vyšší moduly nepůjdou osadit bez úprav chladiče procesoru.
  • V některých specifických případech není možno paměti vysunout z patice.
  • Grafická karta je blízko procesoru a pamětí a nezanedbatelně je ohřívá.

Jistě se mnou budete souhlasit že výhody bezpodmínečně vyváží zápory této desky, pokud právě uvažujete o koupi nové desky této třídy, tak neváhejte, tohle je jedna z nejlepších desek na trhu. Pokud ale vlastníte starší řešení společnosti DFI, Ultra-D nebo SLI-DR a nepoužíváte SLI a layout vám nevadí, není zde ani nejmenší důvod pro změnu základní desky, výkonově jsou tato řešení naprosto rovnocenná.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama