Co pod stromeček? Dárek na poslední chvíli podle M. Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Co pod stromeček? Dárek na poslední chvíli podle M. Rybky

Co pod stromeček? Dárek na poslední chvíli podle M. Rybky | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 12. 2016 10:00 30

Seznam kapitol

1. Pro vyšší výkon 2. Na data a zálohování 3. Zábava a hry 4. Pro hračičky a kutily
5. Pro útěk do virtuálního světa 6. Pro chytrou domácnost i chytrý život? 7. Tak štastné a veselé

Každý rok si kladu tu samou otázku: Co pěkného pod stromeček pro mě, pro rodinu a pro známé? Někdy jsou volby jednodušší, jindy složitější. Letos jsou vcelku příjemně počítačové. Pro malé a hlavně pro ty velké je v obchodech spousta hraček, které by chtěl dostat snad každý z nás, a tipů je tolik, že to bude chtít pěkně naditou peněženku!

Reklama

Stále jsem přesvědčen o tom, že dnes je ideálním médiem pro ukládání velkých souborů klasický harddisk. Jejich cena bohužel od záplav v Thajsku stále visí v nerozumném pásmu cirka 1000 Kč za terabyte, ale to je pořád 10x méně než u SSD. Velký dojem na mě nicméně udělala řada Western Digital RED Pro, která kombinuje vysokou kapacitu s vysokými otáčkami (7200) a taky 128 MB cache. Tenhle disk je určený pro NASky, ale úplně fantasticky funguje v PC, kde v pohodě zvládá jak zápis, tak čtení najednou a obecně se jeví jako mnohem živější, než WD Green. Je optimalizovaný na čtení, parkuje málo a obecně je zdánlivě o hodně svižnější, než Greeny – takže pokud potřebujete až 8 TB prostor, kde se bude pořád číst a psát, je to skvělá volba.

Co pod stromeček? Dárek na poslední chvíli podle M. Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

Obecně bych se nebál ani obdarovat dobrým externím USB 3.0 flashdiskem vhodným pro zálohování File History ve Windows. File History je velice dobré, jednoduché a transparentní zálohování pro případ selhání primárního disku, navíc je velice nenápadné. Pro zálohování můžete využít jak USB 3.0, tak i USB 2.0 porty, ideální je kapacita nad 128 GB, protože pro dokumenty dokáže uložit celou řadu verzí.

Preferoval bych asi kovovou verzi, která má přece jenom trochu lepší schopnost odvodu tepla. Překvapivě i USB 2.0 verze je použitelná a praktičnost při spojení s Windows 10 je neoddiskutovatelná. Bohužel tento praktický a dosti pravděpodobně vitální upgrade ocení obdarovaný obvykle teprve poté, co se mu zhroutí systém, takže jeho hodnotu ocení až po čase. Jsou to takové, řekl bych, digitální ponožky. Praktické, potřebné, ale nenápadné. Ale jsou to velmi cenné ponožky, až si uvědomíte, že je opravdu, opravdu, opravdu potřebujete.

Co pod stromeček? Dárek na poslední chvíli podle M. Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

Výborným dárkem pro celou rodinu může být taky NASka, která se po vhodném rozparcelování na záhumenky pro jednotlivé uživatele a společné segmenty může stát skvělým nástrojem pro zálohování na domácí síti, ale taky na propojení pro streamování hudby a videa, ať už se streamuje na tablet televizi. Je pravdou, že rodinné bezpečnostní a infrastrukturní projekty se popularitou blíží „měkkým dárkům“, ale co už naděláte. Dobrá NASka s vhodnými disky je velice praktická a řeší několik much jednou ranou – podmínka je možnost nastavit správné politiky, aby disk nebyl zasejřen nesmysly. Samozřejmě, vhodný úložný prostor můžete podpořit obsahem, který rovněž předplatíte. Anebo kupóny pro zaplacení obsahu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama