Elon nakupuje GPU a spouští X.AI. Před pár dny volal po zákazu AI #TYDEN ~ 18 dubna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Elon nakupuje GPU a spouští X.AI. Před pár dny volal po zákazu AI #TYDEN ~ 18 dubna

Elon nakupuje GPU a spouští X.AI. Před pár dny volal po zákazu AI #TYDEN ~ 18 dubna | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

17. 4. 2023 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Twitter už není, všechno teď bude X. Discord v centru úniku zpravodajských informací. Počítače nefrčí. Respekt se omlouvá. NPR opouští Twitter. EY má v Německu zákaz.

Reklama

Umělá inteligence

OpenAI: Náš přístup k bezpečnosti umělé inteligence. Zajistit, aby byly systémy umělé inteligence vytvářeny, nasazovány a používány bezpečně. (OpenAI)

Gary Marcus: AI risk ≠ AGI risk. Superinteligence se může, ale nemusí blížit. Ale v každém případě se máme čeho obávat. (Gary Marcus)

Co dělá ChatGPT a proč funguje? Dlouhé, dobré a důkladné vysvětlení principů fungování ChatGPT/LLM (Stephen Wolfram Writings)

Zaměstnanci Googlu tvrdí, že jeden z vedoucích výzkumných pracovníků, který byl propuštěn na začátku tohoto roku, se snažil podkopat dvě mladší výzkumné pracovnice v oblasti umělé inteligence tím, že naznačoval, že jejich výsledky jsou nesprávné nebo dokonce zfalšované. Dost kovbojka. (Wired)

Matt Hanson chtěl po ChatGPT navrhnout prvky RainMeteru. A strašně se diví, že výsledky nedávají smysl.  ChatGPT je jen generátor „nejpravděpodobnějších“ odpovědi na položenou otázku. A čím méně informací o určité věci má, tím špatnější věci generuje. Což u RainMeteru a widgetů je celkem jasné, ví o nich velmi málo. (Tech Radar)

ChatGPT vytvořila fake články konkrétního novináře z The Guardian. Vcelku nic zvláštního, AI je extrémně „ochotná“ si věci vymýšlet a podává věci velmi sugestivně.  (The Guardian)

Stanovisko k využívání umělé inteligence ve výuce na Masarykově univerzitě. „Základní stanovisko”, takže neočekávejte nic sofistikovaného, spíše jde o řadu tipů. (MUNI)

Elon Musk pracuje na novém projektu generativní umělé inteligence na Twitteru 🔀 a nedávno koupil zhruba 10 tisíc GPU poté, co v posledních měsících přetáhl výzkumníky z DeepMind. A připomeňme, že to byl Musk, kdo podepsal výzvu k přestávce ve vývoji AI a současně pracuje na vlastní. (Insider)

Elon Musk údajně nakoupil tisíce GPU pro projekt generativní AI na Twitteru (Ars Technica)

Musk plánuje nový startup, který bude konkurovat OpenAI, jedná s investory Tesly a SpaceX. Možná využije Twitter pro tréninková data a Teslu pro výpočetní zdroje (FT)

Společnost Universal Music Group sdělila streamovacím platformám, včetně Spotify a Applu, aby zablokovaly AI, které z jejich skladeb chráněných autorskými právy sbírá melodie a texty. UMG ovládá přibližně třetinu celosvětového hudebního trhu. (Ars Technica)

Databricks vydala Dolly 2.0, model AI generující text a nástupce první generace Dolly, který byl uveden na trh koncem března. (TechCrunch)

Tak už i Substack přidal obrázkovou generativní AI. Těžko říct, kterou, ale výsledky nejsou moc použitelné.

Tak už i Substack přidal obrázkovou generativní AI.
i Zdroj: PCTuning.cz
Tak už i Substack přidal obrázkovou generativní AI.

Chatbot Poe umožňuje vytvářet vlastní roboty pomocí výzev (TechCrunch)

OpenAI se s generátorem založeným na „konzistenci“ dívá za hranice difúze. Již nyní zvládá jednoduché úlohy o řád rychleji než například DALL-E. (TechCrunch)

Snímek vytvořený umělou inteligencí vyhrál Sony World Photography Awards 2023 (Boris Eldagsen, Photolari)


Software

Microsoft zkoumá koncepty režimu Windows 11 pro zařízení, jako je Steam Deck. (The Verge)

Adobe uvádí v aplikaci Premiere Pro úpravu videa na základě umělé inteligence prostřednictvím textového zadání (Games Beat)


Mobilní aplikace

Nové Mapy Apple se zavádějí v Rakousku, Chorvatsku, Česku, Maďarsku, Polsku a Slovinsku.  A ano, vážně je tam Česko. (gHacks)

Apple odstranilo aplikaci ruské VTB Bank, která se vydávala za nástroj pro sledování kuponů v restauracích.  (Medusa)

BeReal se snaží udržet si uživatele, protože někteří považují jeho autenticitu za monotónní. Podle Apptopia denní počet uživatelů aplikace klesl z říjnových ~15 milionů na méně než 6 milionů v březnu. Není divu, uživatelé zveřejňují stále stejný obsah. (New York Times)

Microsoft do klávesnice Swiftkey doplnil generativní AI.  (Ars Technica, TechCrunch)


Hry

Star Wars Jedi: Survivor. Vypadá to dost dobře, co?

Spotify ukončuje Heardle (Tech Crunch)

Valve omezila účty 2500 uživatelů, kteří označili negativní recenzi hry za užitečnou. Na 30 dní jim byly omezeny účty, během této doby nemůže nikdo z nich hlasovat v žádné recenzi na Steamu. (Slashdot)

Recenze Minecraft Legends – tenhle experiment je nadějný, ale také plný otazníků (Hrej.cz)

Zdarma na Epic Games? Mordhau a Second Extinction

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama