Elon nakupuje GPU a spouští X.AI. Před pár dny volal po zákazu AI #TYDEN ~ 18 dubna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Elon nakupuje GPU a spouští X.AI. Před pár dny volal po zákazu AI #TYDEN ~ 18 dubna

Elon nakupuje GPU a spouští X.AI. Před pár dny volal po zákazu AI #TYDEN ~ 18 dubna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

17. 4. 2023 07:00 2

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Twitter už není, všechno teď bude X. Discord v centru úniku zpravodajských informací. Počítače nefrčí. Respekt se omlouvá. NPR opouští Twitter. EY má v Německu zákaz.

Reklama

Sociální sítě

Matt Taibbi plánuje používat Substack Notes místo Twitteru poté, co Twitter blokuje odkazy na Substack. Nepochybně není sám, kdo uvažuje nad ukončením působení na Twitteru. A kdo ví, možná by Substack Notes mohly fungovat. (Racket News)

Poté, co Matt Taibbi opustil Twitter, Elon Musk nasadil „shadowban“ na všechny Taibbiho tweety, včetně Twitter Files (TechDirt)

Twitter zřejmě v reakci na „právní požadavek“ odstranil tweet novináře o indickém ministru vnitra, a to celosvětově, nejen v Indii. (The Hindu)

Twitter zřejmě v reakci na "právní požadavek" odstranil tweet novináře
i Zdroj: PCTuning.cz
Twitter zřejmě v reakci na "právní požadavek" odstranil tweet novináře

Válka Muska proti Substacku pokročila. Nově (od soboty 8. dubna) Twitter varuje při kliknutí na odkazy vedoucí na Substack. A aby toho nebylo málo, tak blokuje @substackinc v našeptávači pro zmínky. Začíná to být zábavné, byť extrémně ubohé. A ještě stále to má kam pokračovat.

Válka Muska proti Substacku pokročila.
i Zdroj: PCTuning.cz
Válka Muska proti Substacku pokročila.

Nově Elon Musk tvrdí, že odkazy Substacku nebyly nikdy zablokovány a že se Substack pokusil „stáhnout obrovskou část databáze Twitteru“. Prý aby mohl založit svůj klon Twitteru. Aby toho nebylo málo, účty zaměstnanců Substacku jsou na Twitter v jakémsi novém shadowbanu, nelze je ani najít. Pozitivní vývoj (neděle 9. dubna ráno) ale je ten, že nemožnost reakcí na tweety s odkazem na Substack je pryč a odkazy už nezobrazují varování. (Forbes)

Twitter nahradil týden staré označení „média spojená se státem“ na účtu NPR novým označením, které tuto neziskovou mediální společnost popisuje jako „financovanou vládou“. Další pokračování dětinského pomstychtivého jednání Elona Muska. (Mediaite)

NPR opouští Twitter poté, co byli označeni za "médium napojené na stát". Na svých 52 oficiálních kanálech na Twitteru již nebude zveřejňovat čerstvý obsah. (Reuters. TechCrunch)

Testy ukázaly, že Twitter zrušil omezení účtů napojených na Kreml, včetně Putinova, a některé z nich se objevují v kanálech For You, čímž se mění politika z dubna 2022. Omezení zmizela i u účtů ruských státních médií. (The Telegraph)

NFT na Instagramu končí. Překvapuje to vlastně někoho? Instagram je začne vypínat po 11. dubnu 2023. Existující příspěvky s NFT zůstanou, ale zmizí informace o blockchainu. Zmizí i možnost propojit s digitálními peněženkami. (Instagram)

Někteří uživatelé Twitteru hlásí, že se jejich tweety v Kruhu, určené pro menší skupinu lidí, objevují v kanálech For You cizích lidí. Poučení? Stále stejné. Internet je veřejný prostor. Nelze tam mít soukromí. (Tech Crunch)

Elon Musk říká, že Twitter konečně odstraní původní modré „ověřeno“ 20. dubna (Elon Musk)

Předplatitelé služby Twitter Blue mohou psát tweety o délce 10 000 znaků. (Tech Crunch)

Parler získala digitální mediální společností Starboard a dočasně ukončí provoz. Těžko očekávat, že by někomu chyběl. (Tech Crunch, The Verge)

Montanští zákonodárci schválili první zákon svého druhu, který zakazuje TikTok a zakazuje obchodům s aplikacemi nabízet tuto aplikaci na území státu od 1. ledna 2024. (WSJ)


Startupy a ekonomika

Binance.US se po krachu Signature Bank snaží najít banku pro hotovost svých zákazníků a k ukládání prostředků využívá přinejmenším jednoho prostředníka. (WSJ)

Roste složitost operačního prostředí pro kryptografické společnosti v USA, vyostřuje válka o regulaci mezi SEC a CFTC. (Wired)

Společnost EY dostala zákaz provádět nové auditorské činnosti v Německu (The Economist)

Podle Andrewa Boswortha, CTO Meta, Mark Zuckerberg metaverzum prakticky opustil. Místo toho prý tráví většinu času honbou za generativní umělou inteligencí, která se líbí investorům v Silicon Valley. Ještě v říjnu přitom Meta plnou parou mířila do „všechno bude v Metavesmíru“, bez ohledu na to jak nesmyslné to bylo. (The Byte)

Masivní propouštění a chybějící vedení vytvářejí morální krizi v Meta (New York Times)

Dopad 34 amerických „dolů“ na bitcoiny a jejich extrémní poptávku po energii. Místním obyvatelům v Texasu a dalších oblastech následkem těžby rostou náklady na elektřinu. (New York Times)

Z 88 % Američanů, kteří o kryptoměnách slyšeli, tři čtvrtiny tvrdí, že si nejsou jisti, zda jsou současné způsoby investování, obchodování nebo používání kryptoměn spolehlivé a bezpečné. (Pew Research)

Jižní Korea dala Google pokutu 32 milionů dolarů za to, že bránil vývojářům vydávat hry na konkurenční platformě (Tech Crunch)

Elon Musk uvedl, že Twitter je zhruba na nule, společnost upraví značku médií spojených se státem a většina inzerentů je zpět. To poslední je v rozporu s tím co uvádí více zdrojů sledujících reklamu na Twitteru. A to první je i za cenu toho, že Twitter má 1 500 zaměstnanců a přestává fungovat. Důležité je také poznamenat, že Musk neplatí účty. (Washington Post)

  • 50 největších inzerentů Twitteru utratilo za poslední dva měsíce 83 milionů dolarů, což je meziroční pokles ze 102 milionů dolarů; společnosti Mars, AT&T, Volkswagen a Stellantis se nevrátily. (Reuters)

Výdaje uživatelů na aplikace využívající umělou inteligenci vzrostly o více než 4000 %. Je zřejmé, že se rodí nový trh.  (TechCrunch)

FTX objevilo aktiva v hodnotě 7,3 miliardy dolarů. Záblesk naděje pro zákazníky. (Solana)

Zoom koupil společnost Workvivo (Zoom, Tech Crunch)

Sega se blíží k dohodě o koupi společnosti Rovio za ~1 miliardu dolarů (WSJ)


E-knihy a podcasty

Z-Library plánuje umožnit uživatelům sdílet fyzické knihy prostřednictvím „Z-bodů“. Vhodné přípomenout, že Z-Library loni Americká vláda zabavila doménu, ale podařilo se vše znovu zprovoznit, včetně velmi zajímavého systému, který bude obtížně likvidovat. (TorrentFreak)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama