Energie nad zlato: Kdy se probudíme?
i Zdroj: depositphotos.com
Zábava Článek Energie nad zlato: Kdy se probudíme?

Energie nad zlato: Kdy se probudíme? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 8. 2022 23:30 67

Seznam kapitol

1. Jak spasit svět 2. Jak vydělat na krizi 3. Špinavé kšeftování 4. Služebníček 5. Jídlo na lístky 6. Konec srandy

Po třiceti letech nekonání v energetice přichází ti samí politici, kteří můžou za současnou krizi – a tvrdí, že nás spasí. Já si myslím že nás nespasí, protože jen opakují ty samé chyby, které před dvaceti lety dělal Enron v Kalifornii. Těšíte se na blackouty?

Reklama

Protože atom je smrt a uhlí je fuj, nemá Německo moc možností, jak stabilizovat svou síť jinak než plynovými elektrárnami. Stabilizace sítě není jednoduchá, když ji nezvládnete, hrozí obří katastrofy spojené s rozpadem sítě – a plynové elektrárny jsou jedny z mála, které lze nastartovat relativně rychle a za přiměřených emisí. 

Plyn se dodává primárně z Ruska, které ho má kvanta – a všem to přišlo jako dobrý nápad do chvíle, než se Rusko rozhodlo obnovit svoje staré imperiální hranice – a Evropa na to odpověděla sankcemi. Zatímco zelení blázni se chvíli veřejně radovali, jak to jako bude super, protože to bude akcelerovat nárůst OZE (protože ne, oni opravdu netuší, že na OZE se nedá postavit celá energetika), pro Německo to je obrovský problém. 

Zemní plyn je kriticky nutný nejen pro energetiku a lokální vytápění, ale i pro chemickou výrobu – je ho potřeba hodně. Tím, že se netransportuje do Evropy, vzniká lokální přebytek v Rusku, který řeší zatím tak, že ho spalují. Zažil jsem několik vtipných komentářů, jak to pálí pánubohu do oken, ale věřte mi: To, že to nechávají marně a naprázdno vyhořet, je ta relativně lepší alternativa, protože by to mohli taky vypouštět do atmosféry – a metan je 25x účinnější skleníkový plyn než CO2, takže kromě energetické krize bychom dost zrychlili i tu klimatickou.

Nyní jsme v situaci, kdy energetické plány, už tak založené na nehorázném optimismu, podstatně pokazila ještě Francie a její odstávky jaderných elektráren

Přeshraniční přenosy jsou v podstatě nutnost už jen proto, aby se energetické sítě úplně nerozsypaly, takže každý další výpadek energetické zdroje má tu zajímavou vlastnost, že víc a víc zvedá ceny spekulativních nákupů.

Pokud jste neviděli film „Smartest Guys in the Room“, tak si to dejte, vážně. Věnujte velkou pozornost tomu, jak Enron nehorázně vydělával na energetické krizi v Kalifornii, i když tam nebyla žádná krize, pokud jde o dodávky. Takže když přišel požár pod vedením a musely se snížit přenosy – dobře, cena jde nahoru. Když je všechno v pořádku, je možné udělat neplánovanou odstávku elektrárny – a cena jde nahoru. Vyvoláte blackout a města se ponoří do tmy – cena jde mnohem víc nahoru!

Enron vydělával na uměle vyvolané krizi. V určitém okamžiku se přestal chovat jako energetická společnost a soustředil se hlavně na obchodování: A tím překročil linii a místo toho, kdo problémy řeší, se stal tím, kdo problémy vyvolává. A nejen to, dnes se obchoduje s opcemi, tedy budoucími kontrakty, což je mechanismus, kdy můžete vydělávat na krizi, která vlastně ještě nenastala. Opce měly fungovat původně jako forma pojištění proti neočekávanému posunu cen, ale pokud objevíte způsob, jak takový posun cen vytvořit, můžete na tom báječně vydělat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama