Energie nad zlato: Kdy se probudíme?
i Zdroj: depositphotos.com
Zábava Článek Energie nad zlato: Kdy se probudíme?

Energie nad zlato: Kdy se probudíme? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 8. 2022 23:30 67

Seznam kapitol

1. Jak spasit svět 2. Jak vydělat na krizi 3. Špinavé kšeftování 4. Služebníček 5. Jídlo na lístky 6. Konec srandy

Po třiceti letech nekonání v energetice přichází ti samí politici, kteří můžou za současnou krizi – a tvrdí, že nás spasí. Já si myslím že nás nespasí, protože jen opakují ty samé chyby, které před dvaceti lety dělal Enron v Kalifornii. Těšíte se na blackouty?

Reklama

To, co potřebujeme, je konec jaderné hysterie a rychlou, opravdu rychlou výstavbu thoriových reaktorů. Dnes zelení berou na milost malé jaderné reaktory, jenomže to je asi proto, že zase obelhali sami sebe: Malé reaktory se dají snadno nasadit, dají se převážet, ale nejsou inherentně bezpečnější než ty velké, a naopak se musí dobře hlídat, protože to je lákavý zdroj radioaktivního materiálu pro zlé lidi. 

Thoriové reaktory jsou dobré proto, že se v nich nedá vyrábět plutonium pro jaderné zbraně, takže se o ně můžeme podělit i se zeměmi, kterým tak úplně nevěříme. Vzhledem k lokálním zásobám je to optimální palivo pro reaktory v Indii, v Brazílii a spoustu ho má třeba i Egypt a Turecko. Není to řešení navěky, ale mělo by stačit na to, aby nám to stačilo na funkční fúzní reaktory – při současné spotřebě energie by zásoby uranu a thoria měly stačit na padesát až sto tisíc let, pokud je využijeme efektivně. 

Ano, není to řešení momentální krize, ale do té se postupně noříme třicet let. Cenové stropy, povolenky, burzy a další obchodní koniny dají některým šanci zbohatnout na úkor mnohých, ale neřeší to ani evropský, ani civilizační problém s energiemi. Civilizace energii potřebuje, strašně moc energie: Pokud má dost energie, může stavět, cestovat, budovat, pěstovat, recyklovat, přetvářet, syntetizovat – může všechno. Pokud nebude mít dost energie, budeme moci tak leda pokleknout na kolena a žádat bohy, ať jsou k nám laskavi, protože jim budeme vydáni na milost a nemilost. 

Současná krize je do značné míry umělá: To Němci se rozhodli, že vypnou své jaderky. To Evropa se rozhodla, že se nebude kamarádit s Ruskem a brát jejich plyn. V podstatě jsme si do toho vlezli sami a teď vidíme, po jak strašně špatné cestě jdeme. Pokud nechceme frakovat, což je hodně špinavá technologie, budeme odkázáni na nějaký z režimů, který má zásoby zemního plynu – a to nejsou většinou úplně sympatické režimy. Pokud vsadíme na OZE, budeme se každý den modlit ke slunečnímu disku a za příznivý vítr.

Je na čase si říct: Podělali jsme to. Poslouchali jsme blázny – a nyní jsme se kvůli tomu stali cirkusovým číslem. Není to ale legrace, je to nebezpečná hra, protože bez energie civilizace prostě neexistuje. 

Je na čase přestat poslouchat blázny – a začít hledat technická řešení. Místo praštěných dotací a povolenek a podobných pitomostí je čas investovat do řešení, která dávají dlouhodobý smysl technicky, fyzikálně, ekonomicky i surovinově. Místo drahé a pošahané zelené propagandy hledat řešení, která dávají smysl pro celý svět, ne jen pro pár elit, které chtějí mít samy ze sebe dobrý pocit a které si v případě krize nechají ten mobilní reaktor připojit ke své vile. Tihle lidé klidně přiletí tryskáčem, aby vám vykládali o vaší uhlíkové stopě, ale sami nikdy nic nevymyslí, nevyřeší a nic nepřinesou. 

Je na čase opustit to šílenství – a začít se zase řídit rozumem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama