Energie nad zlato: Kdy se probudíme?
i Zdroj: depositphotos.com
Zábava Článek Energie nad zlato: Kdy se probudíme?

Energie nad zlato: Kdy se probudíme?

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 8. 2022 23:30 67

Seznam kapitol

1. Jak spasit svět 2. Jak vydělat na krizi 3. Špinavé kšeftování 4. Služebníček 5. Jídlo na lístky 6. Konec srandy

Po třiceti letech nekonání v energetice přichází ti samí politici, kteří můžou za současnou krizi – a tvrdí, že nás spasí. Já si myslím že nás nespasí, protože jen opakují ty samé chyby, které před dvaceti lety dělal Enron v Kalifornii. Těšíte se na blackouty?

Reklama

Vůbec se netajím tím, že mám lidi z Greenpeace a podobných organizací za škodlivé a zmatené trouby. Moje první interakce s nimi proběhla asi před třiceti lety. Nějaké slečny, které pro ně pracovaly na brigádě, rozdávaly letáky o prospěšných a škodlivých formách energie – a já se jich zeptal, čím se podle nich liší ten škodlivý metan, který je v zemním plynu, od toho prospěšného, který je v bioplynu. Slečny samozřejmě netušily, která bije – stejně, jako to jejich pěšáci netuší dodnes. 

Není tomu ani rok, kdy mě jeden z jejich vypečených autorů, který se vyzná v energetice asi jako já v problematice pěstování brazilských orchidejí, poučoval o tom, že protože je Česká republika čistým exportérem energie, můžeme okamžitě vypnout všechny uhelné elektrárny. Pamatujte na tento fakt, až vám přijde nové vyučtování za energie: Jako země nemáme problém s nedostatkem energie, umíme ji vyrábět, máme jí přebytky a vyvážíme ji.

Současný problém, ve kterém jsme se ocitli, je způsoben hlavně dvěma faktory: Aktivisticky pojatým energetickým mixem, na který vsadilo Německo – a podivným motivačním protiuhlíkovým systémem, který jsme získali ve formě emisních povolenek. Každá ta věc je špatná jiným způsobem, jejich kombinace v souvislosti s tím, že odmítáme ruský zemní plyn, je famózní příležitostí zbohatnout pro jedny a tragédií pro druhé.

Osobně jsem přesvědčen, že sjednocení mnoha německých států v 19. století je jedna z největších tragédií Evropy. Samostatné státy a knížectví byly různorodé a tvořivé a mnoho německy mluvících intelektuálů uteklo přes hranice do jiného německého státu ve chvíli, kdy začali být nepohodlní. Se sjednocením německých států a budováním pangermánské identity začalo budování pangermánského smyslu existence – a tehdy se objevuje ten arogantní přístup ke světu, kdy se zhruba každých 50 let Němci pokoušejí propsat svou kulturu do světových dějin.

Současné zelené tažení není tak vražedné jako jejich předchozí pokusy, ale je to také průšvih. Dobrý pocit z toho, že je Německo zelené a odatomované, se platí sázkou na OZE, na plynové elektrárny a na to, že když to celé selže, nějak to za ně pořeší sousedi přeshraničními transfery. Obnovitelné zdroje (OZE) jsou ze své povahy nestabilní, někdy produkují příliš, jindy zase nic – a proto se o energii z nich produkované nedá nic říct předem, protože její cena se může dostat i do záporu. 

To v podstatě znamená dvě věci: Na energii z OZE se musíte infrastrukturně připravit, musíte umět energii přesouvat, skladovat, stabilizovat síť a nějak si poradit s výkyvy energie a tedy jejích cen, což otevírá obrovský prostor pro spekulace. Druhá věc je, že kromě toho, že nějak musíte zvládnout produkci OZE, musíte ji umět stabilizovat záložními zdroji. I relativně bezpečné zdroje, jako jsou hydroelektrárny, přitom mají potenciál ke katastrofické dezintegraci. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama