Exkluzivní test osmijádrového SNB-EP Xeon E5-2687W
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Exkluzivní test osmijádrového SNB-EP Xeon E5-2687W

Exkluzivní test osmijádrového SNB-EP Xeon E5-2687W

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 3. 2012 03:00 22

Seznam kapitol

1. Nové Xeony Sandy Bridge-EP 2. Intel Xeon E5-2687W 3. Testovací systém 4. Syntetické testy – paměti 5. Syntetické testy – výpočetní operace 6. Praktické testy I. – komprese, multimédia 7. Praktické testy II. – PS, Excel, šifrování disku, JS
8. Praktické testy III. – 3D rendering + multitask 9. Systémový test – PC Mark 7 10. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 11. Spotřeba a teploty 12. Shrnutí výkonu, přetaktování 13. Zhodnocení a závěr

Společnost Intel před časem uvedla první Xeony do patice LGA 2011. I když jsou primárně určené do serverů, výkonná pracovní stanice z nich může těžit také. Podívejte se s námi na monstrózní výkon osmijádrového Sandy Bridge, který jsme osadili do běžné desky Asus Rampage IV Extreme.

Reklama
Exkluzivní test osmijádrového SNB-EP Xeon E5-2687W
i Zdroj: PCTuning.cz

Už rok nazpět jsme se těšili na Sandy Bridge-E, jež mělo být osmijádrovým drtičem všeho, co je na trhu. Drtič sice přišel, měl ale pouze šest jader a pro mnohé byl zklamáním bez smyslu upgradu z LGA 1366/1155. Z recenzí Core i7-3960X/3930K ale víme, že čip osm jader fyzicky má, jedna dvojice je ale deaktivovaná. Důvod vypnutí dvou jader je prostý -– TDP. Intel by se zkrátka s osmi jádry a performance čipem do TDP 130 W nevešel. Už vůbec ne na frekvenci 3,3 GHz a výše. V desktopu je tedy situace jasná, první osmijádro přijde až s Ivy Bridge-E. Do té doby bude kralovat šest jader v současných Core i7-3000. Pro největší profesionály tu ale možnost přeci jen je...

Pokud máte zbytečných třicet až čtyřicet tisíc a povaha vaší práce by vyžadovala výkon osmi jader, máme pro vás řešení. Intel totiž nabízí procesor určený do pracovních stanic s relativně vysokými frekvencemi a spotřebou. Tímto čipem je dnes testovaný Xeon E5-2687W. Písmeno „W“ značí právě pracovní stanici (Workstation). TDP je pak celkem masakrózních 150 W. Kdo ale umí výkon využít, na pár wattech mu nesejde. Podívejme se v krátkosti na tabulku všech modelů, které Intel právě uvádí.

Exkluzivní test osmijádrového SNB-EP Xeon E5-2687W
i Zdroj: PCTuning.cz

Čím více modelů Intel nabízí do serverů, tím paradoxněji vypadá pouhá trojice čipů do desktopu. Do serverů, kde si za stejný „křemík“ můžete říct až třikrát tolik, Intel uvádí téměř dvacet různých modelů. Sedm z nich nabízí plných osm jader CPU. Zbytek jsou procesory s vypnutými jádry. Nejnižší model je E5-2603 se čtyřmi jádry a vypnutým Hyper-Threadingem. Ideálním čipem do výkonných serverů je pak E5-2680 nebo E5-2690. Oba pracují na frekvenci těsně pod 3 GHz a nabízí plnou technologickou výbavu. Intel je tentokrát opatrnější, dosud neuvedl ani jeden Xeon s plně odemčeným násobičem. Podle zvěstí ze zákulisí k tomu ale dojde někdy na začátku léta. V tabulce si všimněte jednoho zvláštního čipu, E5-2687W jako jediného zástupce pracovních stanic. Takt 3,1 GHz v základu z něj dělá opravdové „dělo“. A právě tuhle raritu dnes testujeme. Mnoho z vás jistě napadlo, v čem se vlastně tyto čipy liší od těch desktopových. V krátkosti si to tedy připomeňme:

Exkluzivní test osmijádrového SNB-EP Xeon E5-2687W
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný křemík, tedy čip z něj vyrobený je u všech procesorů do patice LGA 2011 zcela totožný. Obrázek nám ukazuje všech osm jader, paměť cache L3 a paměťový řadič. V horní části čipu je pak QPI rozhraní jímž procesor komunikuje s okolím. U desktopových procesorů je QPI sběrnice deaktivovaná, s PCH čipem komunikují skrze DMI (PCI-E linka). Serverové čipy mají ale toto rozhraní aktivní, spojení s okolím jsou dvě a na obrázku je dvojice rozhraní zřetelně patrná. K čemu jsou tato spojení dobrá? Ke komunikaci s dalšími procesory. Na základní konfiguraci se podívejme na dalším obrázku:

Exkluzivní test osmijádrového SNB-EP Xeon E5-2687W
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní sestavou jsou dva procesory spojené společně. Skrze oba QPI kanály lze za dva cykly přepravit 64 bitů dat. Přenosová rychlost je až 8 GT/s. Kapacita dvou QPI je tedy gigantická. Takto spojené procesory mohou využívat cache i paměť toho druhého dle potřeby. Všechny procesory řady Xeon E5 umožňují spojení pouze s jedním CPU (2-Way), tedy jak ukazuje obrázek.

Možnou konfigurací budoucích modelových řad (E7) je pak spojení více než dvou procesorů. Maximum u této platformy je pravděpodobně osm spojených procesorů do „kruhu“. Takový server s osmi procesory a dvěma deskami pak bude disponovat 64 jádry a 128 thready. Číslo, které by podobný počítač vyprodukoval v nějakých renderovacích benchmarcích, si ani nedovedu představit, musí být neskutečně ohromné. Shrnutí je tedy následující: Xeony E5 disponují osmi jádry, 20 MB L3 cache, dvěma QPI rozhraními, integrovaným IOH můstkem se 40 PCI-E linkami standardu 3.0. Dále podporují všechny nové instrukční sady, včetně AVX.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama