Fediverse, to je to oč teď běží. Ve hře je konec sociálních sítí #TYDEN 14. listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Fediverse, to je to oč teď běží. Ve hře je konec sociálních sítí #TYDEN 14. listopadu

Fediverse, to je to oč teď běží. Ve hře je konec sociálních sítí #TYDEN 14. listopadu | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

14. 11. 2022 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, telegraficky, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Zavedení modré značky „ověřeno“ na Twitteru vyvolalo chaos. Portal (i dvojice chytrých hodinek) od Meta končí. Canva iDeviantArt spouští vlastní AI generátor. „Hey Siri“ už není cool. Pixelfed je povedená aplikace, co umí nahradit Instagram. Omnicom doporučuje pozastavit reklamu na Twitteru. Kde si založit účet pro Mastodon? Popularita TikTok mezi mladými v USA stále stoupá

Reklama

Sociální sítě

Kde si založit účet pro Mastodon? Není to tak snadné jak to vypadá. Jaké české servery/instance? Pro všechny co tápou a neví, na kterém serveru začít. Přehled českých, jak zjistit další, podle čeho případně vybírat. Rychlofky (#TYDEN) najdete na @rychlofky@mastodonczech.cz

Vypadá to jako Elon Musk, má to modrou fajfku, ale není to Elon Musk.
i Zdroj: PCTuning.cz
Vypadá to jako Elon Musk, má to modrou fajfku, ale není to Elon Musk.

Vypadá to jako Elon Musk, má to modrou fajfku, ale není to Elon Musk. Nutno dodat, že v době psaní už tento účet měl „soft“ ban. A že to je někdo s modrou fajfkou, kdo si prostě jen změnil jméno. Přezdívku změnit nemůže, to by fajfka zmizela. A těch „Elon Musk“ s fajfkou je mimochodem docela hodně: @unrealfehr @ChrisWarcraft @FUCKEDUP @brendan_m96 @soniasaraiya @MattHelgeson ….

Vypadá to jako Elon Musk, má to modrou fajfku, ale není to Elon Musk.
i Zdroj: PCTuning.cz
Vypadá to jako Elon Musk, má to modrou fajfku, ale není to Elon Musk.

Twitter spouští NOVÉ předplatné Twitter Blue s modrým ověřováním za 8 dolarů měsíčně pro iOS v USA, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandu a ve Velké Británii

A o pár dní později: Twitter Blue subscription is no longer accessible for some reason

Twitter brzy doplní možnost delších tweetů, napsal Musk na svůj účet. Jeho zásluha to ale není a jediné, co udělal, je, že vyhodil tým, který to už měl hotové a teď se tváří, jako kdyby to byl on, kdo Twitter „konečně” přiměl k pohybu. Logické, protože vývoj podobných věcí trvá měsíce.

Elon Musk se na Twitteru vyjádřil, že všechny neoznačené „parodické” účty dostanou ban Parodické je to samo o sobě, pravidlo říkající to samé existuje už roky.

Skutečnost je ta, že ban dostávají i účty správně označené. Samozřejmě, možná tento účet dělal ještě něco jiného, než že se jenom označil na parodii Elona Muska

Elon Musk prý zvažuje zpoplatnit Twitter jako celek. Uvádí to Casey Newton.  Osobně bych to bral spíš jako jednu z mnoha „náhodně“ vypouštěných zpráv, či prostě možných úvah, ale u Elona Muska jeden nikdy neví. 

Stačí 8 dolarů měsíčně na záchranu Twitteru? Mashable počítali a to, co zjistili, rozhodně není dobré. Mezítím v Twitteru je stále více veselo. Elon Musk zaměstnancům řekl, že „Bankrot není vyloučen.“ 

Popularita TikToku mezi mladými v USA stále stoupá. Instagram i Snapchat stále na ústupu. Facebook i Twitter v zásadě bez významu.

Popularita TikTok mezi mladými v USA
i Zdroj: PCTuning.cz
Popularita TikTok mezi mladými v USA

Lupa spustila mastodonczech.cz. A když už jsme u Mastodonu, tak Kolotipy jsou k odběru na @mas.to@kolotipy a zdejší #TYDEN ~ Týdenní přehled @rychlofky jako @rychlofky@mastodonczech.cz a jasně že i Týden @365tipů na mastodonczech.cz/web/@365tipu

Které sociální sítě vydělávají na chaosu Twitteru? Mastodon a Tumblr. Ale například i CounterSocial a pár dalších. 

Pokud jste zvyklí na TweetDeck (já ano, Twitter jinak nepoužívám), tak Mastodon má v Předvolbách → Vzhled → Povolit pokročilé webové rozhraní. A získáte tím právě rozhraní „jako Tweetdeck”.

Mastodon a jeho "tweedeck like" rozhraní
i Zdroj: PCTuning.cz
Mastodon a jeho "tweedeck like" rozhraní

BeReal má letos 53 milionů instalaci z App Store i Google Play.  Vychází to z údajů od Sentor Tower a ukazuje to na trvající zájem o tuto poněkud obskurní a nudnou aplikaci.

Měl by Elon Musk vrátit zpět Vine? Zajímavá otázka s nejistou odpovědí 


Startupy a ekonomika

NSO Group, tvůrci Pegasus spyware, propouští a snaží se přežít. 400 milionů dolarů dluhu a umístění na černé listině v USA tomu moc nepomáhají.

Adobe akvizicí Figma (za 20 miliard dolarů) zrušila jedinou vznikající zásadní konkurenci. Užitečné čtení s řadou informací a také trochu děsivým výhledem.

Twitter vyhodil více než 90 procent zaměstnanců v Indii, zůstalo jich zhruba deset, většina z nich byli produktoví lidé a inženýři. Indie je přitom trh o který se technologické firmy doslova perou. A také jeden z velmi problematických s ohledem na nutnost moderovat obsah.

Koupě Activision Microsoftem (68,7 miliardy dolarů) míří v EU k antimonoplnímu šetření. Což už probíhá ve Velké Británii. 

Meta propouští více než 11 tisíc lidí a zároveň pumpuje nepředstavitelné peníze do metavesmíru pochybné kvality, nezájmem uživatelů a výsledkem v nedohlednu. 11 tisíc lidí představuje 13 % stavu, což odpovídá aktuální vlně propouštění v USA.

Salesforce propustí až 2 500 lidí. Předem se ale na to připravili  aby propouštění bylo snazší.

Původně to vypadalo, že Binance kupuje FTX. A o velmi málo později z toho samozřejmě sešlo. A šlo to rychle.

Krach kryptosměnárny FTX vyvolal i pád kryptoměn. V roce 2021 měla „hodnotu“ 21 miliard dolarů 🔀 a šlo o druhou největší kryptosměnárnu. Pád následoval hned poté, co se zákazníkům podařilo vybrat 6 miliard dolarů. Ti další? Ti už možná své „peníze“ nikdy neuvidí.

A o pár hodin později, FTX (US) vyhlašuje bankrot.

Z krachující FTX „neznámo jak“ zmizelo krypto za 600 milionů dolarů. Nyní tvrdí, že byli hacknutí a že aplikace je malware, uživatelé ji mají smazat a nemají chodit na web, nebo chytnou trojského koně. Čím dál tím zábavnější vývoj. Včetně praní špinavých peněz přes NFT.


E-knihy

Z-Library nakonec zabaveno FBI a Úřadem státního zástupce pro východní okres New York. Nejasno ale trvá provozovatelům se podařilo změnit jmenné servery. Funguje i přístup přes Tor.


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé “zprávičky” se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama