Fediverse, to je to oč teď běží. Ve hře je konec sociálních sítí #TYDEN 14. listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Fediverse, to je to oč teď běží. Ve hře je konec sociálních sítí #TYDEN 14. listopadu

Fediverse, to je to oč teď běží. Ve hře je konec sociálních sítí #TYDEN 14. listopadu | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

14. 11. 2022 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, telegraficky, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Zavedení modré značky „ověřeno“ na Twitteru vyvolalo chaos. Portal (i dvojice chytrých hodinek) od Meta končí. Canva iDeviantArt spouští vlastní AI generátor. „Hey Siri“ už není cool. Pixelfed je povedená aplikace, co umí nahradit Instagram. Omnicom doporučuje pozastavit reklamu na Twitteru. Kde si založit účet pro Mastodon? Popularita TikTok mezi mladými v USA stále stoupá

Reklama

Marketing, komunikace

Ověřený symbol zabraňoval vydávání se za někoho jiného a bojovala proti dezinformacím. Nyní je to jen hrstka levných pixelů. Přesně tak. Od momentu kdy si kdokoliv může „modrou fajfku” koupit za 8 dolarů měsíčně, už to není ověření účtu.

Twitter spustil nové označování (ověření) účtů jako „offical“. Po pár hodinách to Musk zrušil. Twitter na tom pracoval dlouhé měsíce, pak stačil jeden tweet a konec. Pochopitelně, není to v souladu s plány vybírat 8 dolarů za „ověřeno“. A aby to bylo dokonalé, o pár dalších hodin to zase Twitter vrátil zpět.

Twitter (Musk) ubezpečil inzerenty, že růst uživatelů je rekordní. Nejvíce prý roste v USA a mDAU (metrika, kterou si Twitter vymyslel aby nebyl srovnatelný s jinými sítěmi) zrychlila o dvacet procent. Problém je, že ničemu z toho nelze věřit.

KFC se omluvilo za kampaň pro Křišťálovou noc, kterou rozeslali zákazníkům v Německu. Vyzvala je, aby si Křišťálovou noc připomněli sýrovým kuřetem. KFC tvrdí, že šlo „o chybu v systému“.

Substack zavedl odznak bestselleru. Bude je udělat autorům, co mají nejvíce placených odběratelů. Bílý odznak za stovky, oranžový za tisíce a růžový za desítky tisíc. Jako dobrý nápad to ale rozhodně nevypadá.

Omnicom, jedna z největších reklamních agentur, doporučuje pozastavit reklamu na Twitteru

Jak vydat vlastní knížku od Petra Staníčka. Užitečné čtení.

Ne, TikTok ani YouTube nenahrazují u mladých vyhledávání v Google. Je čas to znovu připomenout s tím, jak média (a někteří influenceři) stále dokola opakují stejný nesmysl. Všichni totiž, těžko říci proč, vynechávají podstatnou část původní studie. Tedy „když hledají místo na oběd”. A ještě navíc, studie řešila Tiktok a Instagram, čistě vizuální inspirace. 


Bezpečnost, soukromí, právo

Může u koupě Twitter jít o politiku, konkrétně o to, aby se Musk zavděčil americké pravici a Pekingu? Zní to jako šílená teorie či konspirace? Vlastně ani ne. V USA se navíc blíží volby.

Amatéři od Muska dorazili do Twitteru a vytvořili nové kanály na Slacku. Některé z nich veřejné

PayPal umožňuje přihlášení jednorázovým SMS kódem. Vynechá přitom nejen heslo, ale i dvoufaktor. Dost zásadní bezpečnostní riziko, které péčo v PayPalu tradičně nechápou a stále tvrdí, že to je „bezpečnostní opatření”. 

Bývalý zaměstnanec Apple připravil společnost o 17 milionů dolarů. Přijímání provizí, nafukováním faktur, krádežemi dílů a tím, že Apple přiměl platit za položky a služby, které nikdy nebyly dodány. Někde dost citelně chyběla kontrola.

Desítky modelů Lenovo notebooků obsahují děravé ovladače  umožňující ovládnout zařízení. 

Damien Kieran, ředitel pro ochranu osobních údajů, Lea Kissnerová, ředitelka pro bezpečnost informací, a Marianne Fogartyová, ředitelka pro dodržování předpisů, rezignovali a firemní právníci varují, že Twitteru hrozí miliardové pokuty od FTC.

15 tisíc webů hacknuto pro masivní manipulaci v SEO a ohroženy jsou weby na WordPressu.

RELX možná ani neznáte, Thomson Reuters možná ano. Jsou obří a masivně využívají každou možnost, jak zpeněžit informace o lidech

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama