Fractal Design Define S2 Vision: první skříň švédů s RGB LED
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Fractal Design Define S2 Vision: první skříň švédů s RGB LED

Fractal Design Define S2 Vision: první skříň švédů s RGB LED | Kapitola 11

Petr Kupský

Petr Kupský

23. 4. 2019 03:00 20

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – boky, strop a příď 4. Exteriér – záď a dno 5. Interiér – pravá strana 6. Interiér – levá strana
7. Interiér – demontáž panelů 8. Interiér – příslušenství, měření 9. Příklad montáže – ventilátory 10. Příklad montáže – deska, disky, zdroj 11. Příklad montáže – grafika, dokončení 12. Hodnocení a závěr

Počítačové skříně Fractal Design vždy u zákazníků bodovaly především čistým designem s luxusním nádechem. Do tohoto stylu hýřivé RGB prvky příliš nezapadají. Jenže trh těmto módním trendům podléhá a kdo je ignoruje, ztrácí pozice na úkor konkurence. Podívejme se tedy na první RGB počin skandinávského výrobce.

Reklama

Příklad montáže – grafika, dokončení

V závěrečném kroku montáže sestavy osadíme grafickou kartu. V tomto případě jsem využil možnosti osazení grafiky ve vertikální poloze, pro níž jsem si opatřil speciální prodlužovací PCIe 16× kabel s rohovým konektorem. Mezi konektorem osazené grafické karty a stropem tunelu není totiž dostatek místa pro napojení kabelu s přímým konektorem.

Fractal Design Define S2 Vision: první skříň švédů s RGB LED
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vážně uvažujete o osazení grafické karty ve svislé poloze, můžete si objednat kvalitní PCIe prodlužovací kabel délky 210 mm přímo od Fractal Design. Za cenu cca 1000 Kč je k dispozici kompletní kit s označením Flex VRC-25. Uvedený kit obsahuje prodlužovací kabel s rohovým konektorem, jenž lze pomocí přiložených distančních sloupků a šroubů upevnit do otvorů již připravených ve stropě tunelu napájecího zdroje. Já jsem použil kabel jiného výrobce, který do otvorů na stropě tunelu nepasuje, ale to nevadí. Má grafická karta není příliš těžká a k pevnému uchycení ji postačí šrouby ve dvojici záslepek.

Vertikální umístění grafické karty čelně k plné ploše skleněné bočnice může u grafických karet s vyšším chladičem zhoršovat přísun vzduchu k ventilátorům. U vzorové grafické karty s dvouslotovým chladičem však zůstává zachován dostatečným prostor o šířce 30+2 mm. Ty dva milimetry přidává boční hrana plechového rámu bočnice. Podobně máme na opačné straně skříně k dispozici prostor 22 mm k ukrytí kabeláže.

Fractal Design Define S2 Vision: první skříň švédů s RGB LED
i Zdroj: PCTuning.cz

Před zpětným namontováním panelů a bočnic skříně bude vhodné připojit napájecí kabel a pokusit se o prvotní spuštění sestavy. Pokud všechny ventilátory běží a světla svítí, je patrně vše v pořádku. Pokud se vám po chvíli zastaví ventilátory na grafické kartě, bude to zřejmě tím, že karta je v nízké zátěži automaticky vypíná.

Fractal Design Define S2 Vision: první skříň švédů s RGB LED
i Zdroj: PCTuning.cz

Při úplně prvním spuštění sestavy ventilátory konstantně svítí bílým výchozím odstínem. Po následném ručním nastavení požadovaného odstínu, jeho intenzity a dynamického efektu si řídicí jednotka toto nastavení pamatuje i po vypnutí napájení a opětovném spuštění.

Fractal Design Define S2 Vision: první skříň švédů s RGB LED
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro demonstraci efektu adresovatelného ARGB osvětlení jsem zvolil duhový dynamický efekt a ponechal nastavenou maximální hladinu jasu. Mléčně bílý plast ventilátorů světlo LED diod příjemně rozptyluje a tlumí, takže ani na nejvyšší úrovni jasu není nijak zvlášť rušivé. Jak jsem již uvedl, řídicí jednotka umožňuje výběr mezi několika jednolitými odstíny osvětlení, nebo jeho úplné vypnutí.

Po zdárném odzkoušení prvního spuštění upevníme zpět na šasi čelní plastový panel, prachové filtry a skleněný kryt stropního otvoru. Dříve než uzavřeme pravou bočnici, naposledy překontrolujeme vedení kabeláže v prostoru pod přepážkou základní desky a kabely zorganizujeme pomocí stahovacích pásek. Skleněná bočnice u skříně Define S2 Vision je sice výrazně zatmavená, ale přesto bychom si měli s organizací kabelů více pohrát. U vzorové sestavy jsem se s tím ovšem netrápil.

Za denního světla jsou tmavé kabely za sklem bočnice jen slabě zřetelné, takže nedostatky jejich organizace nijak zvlášť neruší.

I bez zvláštní snahy o urovnání kabeláže instalovaných komponent působí prostor okolo základní desky stále vzdušně a uklizeně. V prostoru mezi přídí a zádí skříně nevznikly žádné větší překážky, které by výrazněji ovlivňovaly průtok chladícího vzduchu. Trojice čelních ventilátorů bude za chodu vytvářet vítaný přetlak a díky slušnému utěsnění bočnic a stropního panelu bude mít tlačený vzduch tendenci prostupovat interiérem až k perforované zadní stěně.

Po uzavření levé bočnice se pohled na instalované komponenty výrazně omezí. Obrázek níže to dokumentuje docela přesně. Objekty tmavších odstínů stěží rozeznáme I z bezprostřední blízkosti. Tmavým sklem bočnice lehčeji prostupují červené plochy komponent vzorové sestavy a ostatní světlejší prvky. A jak to vypadá po spuštění sestavy?

Kupodivu velice podobně. I když se naplno rozsvítily všechny ARGB ventilátory a LED pásek pod stropem skříně, RAM moduly a chladič procesoru, za denního světla zůstává interiér opticky stále v přítmí. Kromě přímo svítících objektů ze tmy navíc lehce vystupují nejbližší osvětlené plochy.

Použitím výrazně zatmavených skel výrobce záměrně potlačil "pouťový efekt" RGB osvětlení a výsledek je docela umírněný, což se ovšem od skandinávského designu dalo očekávat. Také čelní ventilátory jsou i při nastavení nejvyšší intenzity osvětlení (viz obrázek) za tmavým sklem čela skříně příjemně utlumeny. A to ještě máme k dispozici další čtyři stupně s nižší intenzitou.

Až příliš utlumená se mně naopak zdá bílá kontrolní LED dioda spuštění sestavy před tlačítkem Power. Nevím, zda to není vada testovaného kusu, ale za denního světla prakticky nepoznáme, že tato kontrolka svítí. Při její intenzitě můžeme jen hádat, zda ten plastový segment, který ona prosvětluje, byl stejně světlý i ve vypnutém stavu. Naštěstí budou vždy jasnou indikací spuštění sestavy zřetelné čelní ventilátory.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama