Fractal Design Define S2 Vision: první skříň švédů s RGB LED
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Fractal Design Define S2 Vision: první skříň švédů s RGB LED

Fractal Design Define S2 Vision: první skříň švédů s RGB LED | Kapitola 9

Petr Kupský

Petr Kupský

23. 4. 2019 03:00 20

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – boky, strop a příď 4. Exteriér – záď a dno 5. Interiér – pravá strana 6. Interiér – levá strana
7. Interiér – demontáž panelů 8. Interiér – příslušenství, měření 9. Příklad montáže – ventilátory 10. Příklad montáže – deska, disky, zdroj 11. Příklad montáže – grafika, dokončení 12. Hodnocení a závěr

Počítačové skříně Fractal Design vždy u zákazníků bodovaly především čistým designem s luxusním nádechem. Do tohoto stylu hýřivé RGB prvky příliš nezapadají. Jenže trh těmto módním trendům podléhá a kdo je ignoruje, ztrácí pozice na úkor konkurence. Podívejme se tedy na první RGB počin skandinávského výrobce.

Reklama

Příklad montáže – ventilátory

Montáž vzorové sestavy do skříně Fractal Design Define S2 Vision bude v mnoha ohledech shodná s tou, kterou jsme si vloni předvedli u sesterského modelu Define S2. Pokud vás zajímá montáž AIO vodního chladiče procesoru, tak vás musím odkázat na předchozí recenzi. U modelu S2 Vision zachovám z důvodu posouzení nerušeného efektu všech zabudovaných prvků ARGB osvětlení výchozí variantu s proskleným stropem a použiji tedy vzduchový chladič procesoru.

Takže jaké komponenty vzorové sestavy jsem nakonec dal dohromady? Luxusní základní desku STRIX Z270F GAMING nám zapůjčila společnost ASUS. Špičkový napájecí zdroj V1200 Platinum a vzduchový chladič Hyper 212 LED nám poskytla společnost Cooler Master. Parádní dvojici kapalinou chlazených 8GB RAM modulů XPG SPECTRIX D80 DDR4 s RGB podsvícením a M.2 480GB SSD disk XPG GAMMIX S11 nám zajistila společnost ADATA. Ostatní komponenty jsou z vlastního šuplíku. Jako pozůstatek těžby virtuálních měn se mně sešlo několik modelů grafických karet, takže mám nyní co střídat místo mé oblíbené HD 4830.

Montáž komponent začnu tentokrát zapojením kabeláže již osazených ventilátorů. Z každého ventilátoru vedou dva opletené kabely. Na prvním z nich je klasický 4pinový FAN konektor a na tom druhém je dvojice 3pinových ARGB konektorů. Hroty konektoru "samce" jsou před poškozením chráněny plastovou krytkou.

Pro správnou funkci adresovatelného RGB osvětlení v tomto případě nemusíme jednotlivé prvky spojovat v přesně daném pořadí, v jakém jsou osazeny ve skříni. Ve výsledku jsou totiž propojeny paralelně, takže jejich světelné efekty budou shodné bez vzájemné návaznosti. Já jsem přesto určitou hierarchii propojení zvolil hlavně z důvodu snadnějšího uspořádání kabeláže a začal spojením ARGB konektorů stropního LED pásku a horního ventilátoru na čele skříně.

Orientační schéma zapojení všech ventilátorů, LED pásku a řídicí jednotky nám poskytne uživatelská příručka. Důležité je dodržení správné orientace konektorů, kdy šipky musí směřovat proti sobě. Naštěstí u ARGB konektorů není na rozdíl od 4pinových RGB konektorů fyzická záměna bez poškození ani možná. Kutily musím upozornit, že v žádném případě se nesmí snažit o připojení 3pinového ARGB konektoru na 4pinový RGB konektor základní desky. Oba systémy používají rozdílná napájecí napětí (5 V ARGB / 12 V RGB) a mohlo by dojít ke spálení ARGB prvku.

Postupně jsem propojil horní a střední, střední a spodní, spodní a zadní ventilátor a poslední odbočku jsem zasunul do řídicí jednotky ARGB osvětlení.

Z výroby byl zadní ventilátor docela nešikovně namontován tak, že jeho kabely směřovaly nad otvor pro I/O panel základní desky. Aby tyto kabely co nejméně narušovaly prostor nad základní deskou, otočil jsem ventilátor o devadesát stupňů.

Jeho kabely takto směřují k hornímu rohu šasi, kde se navíc nachází příhodný otvor pro jejich protažení na opačnou stranu přepážky.

Výrobce zřejmě počítá s tím, že uživatelé si řídicí jednotku umístí do vnitřního prostoru skříně. Je v ní zabudován silný magnet, takže pevně drží na jakémkoliv plechu. Nakonec přístup do interiéru je díky bezešroubovému upevnění bočnic jednoduchý a světelné efekty v praxi zřejmě často měnit nebudeme. Nehledě na to jsem se pokusil najít vhodné místo pro řídicí jednotku na vnějším plášti skříně. Demontoval jsem za tímto účelem spodní PCIe záslepku a ARGB kabel od zadního ventilátoru jsem k záslepce protáhl skrze otvor v rohu stropu tunelu.

Řídicí jednotku jsem upevnil magnetem na předposlední záslepku a stejnou cestou jsem zpět do prostoru tunelu protáhl její napájecí SATA kabel.

Řídicí jednotka R1 ARGB dokáže adresovat až 40 sériově propojených LED diod. K nastavení žádaného efektu slouží trojice tlačítek. Tím horním se symbolem sinusoidy budeme volit mezi osmi variantami dynamických efektů, z nichž jeden umožňuje úplné vypnutí osvětlení. Prostřední tlačítko se symbolem plechovky s barvou slouží ke změně barevného odstínu. Kromě jednolitých variant se nabízí také duhové variace. Posledním tlačítkem se symbolem sluníčka můžeme vybírat mezi pěti úrovněmi jasu osvětlení.

Po napojení ARGB kabelů ventilátorů a jejich lehkému uspořádání přichází na řadu napojení napájecích kabelů k rozbočovači na spodní straně přepážky. Všechny pozice umožňují společné PWM řízení připojených ventilátorů, jejich otáčky jsou monitorovány výhradně na pozici FAN1 (na obrázku dosud neosazena).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama