fsc-esprimo-v5535-vybirame-levny-notebook
Mobilní zařízení Článek FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook

FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook | Kapitola 14

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

19. 8. 2008 07:00 27

Seznam kapitol

1. FSC Esprimo V5535 - hardware 2. Notebook okolo 10000Kč - vybíráme hardware 3. FSC Esprimo V5535 - Design, klávesnice... 4. Notebook okolo 10000Kč - Design, klávesnice... 5. Esprimo V5535 - Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 6. FSC Esprimo V5535 - Zvuk, chlazení, záruka 7. Notebook okolo 10000Kč - to ostatní
8. Testy TFT displeje 9. Testy procesoru 10. Testy operační paměti 11. Testy grafické karty 12. Testy pevného disku 13. Test výdrže baterie 14. Vyhodnocení a závěr

Tentokrát se náš redakční test zaměřil na notebook nižší cenové kategorie, který jistě zaujme každého s kapsou podezřele hlubokou. Recenze důkladně prověřuje jak vlastní zpracování, dodávanou výbavu, tak i možnosti výkonu. Přes nepříliš vysoká očekávání, dokázal testovaný kus lecčím mile překvapit.

Reklama

Notebook okolo 10000Kč

Pomocí třech kapitol jsem se pokusil okomentovat několik základních pravidel podle kterých byste měli levné plnohodnotné notebooky vybírat, pokud se vám nelíbí dnes testovaný stroj stejné kategorie.

Ano, pravidel je mnoho a i já sám vím, že notebook, který by beze zbytku splňoval všechny předepsané normy jednoduše neexistuje, i když jsou stroje, které se mu přibližují, ale podívejte se na jejich cenu. Vždy je to o tom, čemu dáváte přednost a najít přijatelné kompromisy. Pokud vůbec nehrajete, dá se vcelku dobře přežít čipset SiS, stejně tak někomu například nevadí hlučnější notebook a podobně. Pokud však máte přesto pocit, že dokonalý notebook za cenu okolo 10000 korun včetně daně opravdu existuje, neváhejte o něm říct i ostatním.

Fujitsu-Siemens Computers Esprimo V5535

FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se však podívejme na stroj, o kterém je především dnešní recenze. Jako obvykle si před vyřknutím závěrečného ortele srovnejme pro a proti.

Pro je jednoznačně cena, hlavní ukazatel této kategorie. Notebook za 10000 korun včetně daně bylo ještě před několika lety něco nemyslitelného a dnes je to naprostá samozřejmost. Ve své kategorii podává Esprimo V5535 slušný výkon procesoru, na dobré cestě je i provedení šasi. Potěší také licence na Windows Vista Business včetně downgradu na Windows XP, které ušetří další peníze za OS.

Ani nepotěší ani nezklamou (rozumějte v této cenové kategorii) jsou standardní věci jako 120GB pevný disk, 1GB operační paměti, či výdrž pohybující se pod dvě hodiny. Na rozpacích jsem z klávesnice a touchpadu. Obojí není špatné, ale aby to bylo dobré, něco prostě chybí. Stejně tak není ideální ani rozmístění vstupů/výstupů.

Naopak špatnou volbou je jednoznačně čipset. Co bych dal za Intel GM965 a Centrino Santa Rosa, které by notebook katapultovalo na horkého kandidáta na hvězdu. No, bohužel nestalo se.

Shrnutí

I přes nešťastnou volbu čipsetu je Fujitsu-Siemens Esprimo V5535 notebook, který má zájemcům o levný stroj na kancelářskou práci co nabídnout. Nejsem si jist, jestli je to ideální stroj do rodiny, která jej bude mít jako jediný počítač, ale to obecně platí o všech noteboocích v této kategorii (a vlastně o noteboocích obecně).

Pokud srovnáte pro a proti, myslím, že stejně jako já dojdete k závěru, že pokud nejste hráč a ani k jiné práci 3D rozhraní nepotřebujete, nemusí být tento notebook ve své kategorii špatnou volbou.

Za své peníze dostanete odpovídající mobilní stroj, který je například na nošení po kancelářích nebo do školy a ze školy ideální. Tím spíš, že si jej mohou dovolit i studenti s velmi omezeným rozpočtem.

Pokud naopak chcete hrát alespoň několik let staré hry, vyhněte se tomuto stroji obloukem a pokukujte po něčem postaveném na platformě AMD Puma tak, jak jsem se vám pokusil poradit v návodu.

Fujitsu-Siemens Esprimo V5535

Klady

Zápory

+ cena, cena a opět cena- mizerný výkon ve 3D
+ licence na Windows v ceně- špatný výkon RAM
+ slušný procesor- v zátěži hlučný
+ přijatelná šasi- umístění audio konektorů
+ tichý při kancelářské práci-

± klávesnice

Orientační cena včetně DPH: 10 000Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval internetovému obchodu Cybex, který do testu notebook zapůjčil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama