fsc-esprimo-v5535-vybirame-levny-notebook
Mobilní zařízení Článek FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook

FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

19. 8. 2008 07:00 27

Seznam kapitol

1. FSC Esprimo V5535 - hardware 2. Notebook okolo 10000Kč - vybíráme hardware 3. FSC Esprimo V5535 - Design, klávesnice... 4. Notebook okolo 10000Kč - Design, klávesnice... 5. Esprimo V5535 - Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 6. FSC Esprimo V5535 - Zvuk, chlazení, záruka 7. Notebook okolo 10000Kč - to ostatní
8. Testy TFT displeje 9. Testy procesoru 10. Testy operační paměti 11. Testy grafické karty 12. Testy pevného disku 13. Test výdrže baterie 14. Vyhodnocení a závěr

Tentokrát se náš redakční test zaměřil na notebook nižší cenové kategorie, který jistě zaujme každého s kapsou podezřele hlubokou. Recenze důkladně prověřuje jak vlastní zpracování, dodávanou výbavu, tak i možnosti výkonu. Přes nepříliš vysoká očekávání, dokázal testovaný kus lecčím mile překvapit.

Reklama

Procesor a čipset

FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče procesoru, záleží na tom, zda máte raději Intel nebo AMD. V praxi je to však jedno. V obou případech chtějte dvoujádrové procesory. V případě Intelu buď nové dvoujádrové Celerony (ideální se osazený Celeron T1400, vyhněte se jednojádrovým Celeronům) nebo ořezané Core 2 Duo T2xx0, což jsou de facto ty stejné procesory (v pár drobnostech se samozřejmě liší). A čipset? Než se dostane Centrino 2 do této cenové hladiny, ještě chvíli to potrvá. Jak vám za chvilku vysvětlím, je lepší volbou postarší Intel GM965 než dnes osazený čipset od SiS.

Pokud chcete AMD, chtějte novou platformu AMD Puma. Ta totiž s tímto cenovým segmentem počítá. Opět se vyhněte jednojádrovým Sempronům, které jsou dnes nedostatečně výkonné! Chtějte Athlony X2, které jsou do této cenové kategorie určené. V tomto případě je volba čipsetu jednoduchá. AMD Puma znamená čipset AMD 780G, nic staršího si za žádnou cenu nenechte vnutit!

Operační paměť

Většina notebooků do 10000 korun včetně je vybavena 1GB operační paměti (vždy DDR2, 667MHz), některé dokonce pouhými 512MB. To není mnoho, spíše naopak. Modelům s 512MB RAM se nemá vůbec smysl věnovat, ty rovnou z výběru vyřaďte. Zbývají stroje s 1GB RAM. U těch si ověřte, zda mají podobně jako Esprimo V5535 pouze jeden modul (1x1GB, nikoliv 2x512MB) a hned při koupi notebooku si nechte namontovat druhý 1GB modul, nejlépe stejného výrobce.

Celá investice vás vyjde na cca 300-400Kč včetně daně a razantně tím zvýšíte rychlost běhu OS a použitelnými se stanou i Windows Vista. Investice těch několik stokorun do druhého GB RAM se opravdu vyplatí, proto ji zbytečně neodkládejte na později.

Grafická karta

FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Od notebooku této kategorie nemůžete čekat nějaký extra výkon ve 3D, to je absurdní. Základní pravidlo zní: za každou cenu integrovaný grafický čip. V této kategorii se v noteboocích sice vyskytují rádoby lákavé ATI Mobility Radeon X1300, ale jejich výkon je paradoxně ještě menší, než těch integrovaných a jen žerou baterku.

Pokud chcete hrát alespoň občas několik let staré tituly (na hry mladší dvou let rychle zapomeňte), sáhněte po platformě AMD Puma. Integrovaný Radeon HD3200 je z integrovaných čipů s náskokem nejvýkonnější a jakž tak plynule na něm jedou i tituly jako je FlatOut 2 nebo Far Cry.

Na hranici použitelnosti je Intel GMA X3100 v čipsetu Intel GM965 a výběhová GeForce 7000M v nForce. I na tom ještě rozjedete některé hry jako je starý Warcraft 3 nebo první FlatOut. Naopak zcela nevhodný pro 3D je dnes osazený čipset SiS. Mirage 3 raději do 3D nikdy nepouštějte, mohli byste být, stejně jako já, doslova v šoku.

Displej

U displeje v této kategorii nic nevymyslíte. Všechny plnohodnotné notebooky s cenou do 10000 budou vybavené 15,4" displejem s rozlišením 1280x800. U toho je potřeba počítat s trochu většími body, displej není tak jemný jako ostatní. Při výběru se vlastně rozhodujte jen podle toho, zda je displej lesklý nebo matný. Osobně mám raději lesklý z důvodu o něco věrnějšího podání barev, ale spoustě lidí vadí odrazy a tak sahá po matných kusech. Obojího je dost a vybírejte hlavně podle sebe, na rady známých tolik nehleďte.

Jediným problémem může být, pokud budete chtít připojit moderní externí monitor. Většina těchto notebooků má totiž pouze starý výstup d-sub, ojediněle DVI. Pokud potřebujete HDMI, bude nutné chvíli šmejdit po internetu. Pokukoval bych po modelech na AMD Puma, které jako jediné z výše jmenovaných HDMI umí.

Pevný disk

FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Při posuzování pevných disků platí pouze jedno pravidlo. Plotny s rychlostí 4200ot/min jsou kriticky málo! Jinak je to vcelku jedno, protože všechny zbylé disky budou mít 5400ot/min, na 7200ot/min disk v této cenové kategorii nenarazíte. Co se týče kapacity, jako ideální se jeví být 120GB, ale v nouzi postačí i 80 a naopak 160GB více než potěší.

Ve všech případech stejně časem zjistíte, že je to málo a koupíte na data disk externí do USB

Optická mechanika

FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes už každý notebook, i ty nejlevnější, má DVD vypalovačku, tudíž se nemusíte o nic starat. Ta postačí téměř všem a neznám nikoho, kdo by k levnému notebooku potřeboval Blu-ray mechaniku.

Ostatní

V tomto už se notebooky téměř neliší a každý má základní příslušenství jako je WiFi, několik USB 2.0 či ethernet. Pokud potřebujete něco navíc, Řiďte se podle toho, ale nečekejte, že každý notebook bude mít čtečku SIM karet a podobné featurky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama