geforce-fx-5900-ultra-od-asusu-nejvykonnejsi-grafika
Hardware Článek GeForce FX 5900 Ultra od ASUSu - nejvýkonnější grafika?

GeForce FX 5900 Ultra od ASUSu - nejvýkonnější grafika? | Kapitola 3

Jahoda Miroslav

Jahoda Miroslav

29. 8. 2003 00:00 52

Seznam kapitol

1. Historie a technologie NV35 2. ASUS V9950 Ultra 3. Krabice a software 4. Kvalita zobrazení - 2D, 3D 5. Přetaktování a další karty v testu 6. 3Dmark 2003 (+ patch 330) 7. 3Dmark 2001SE, ChameleonMark, CodeCreatures
8. GL Excess, VillageMark, FableMark 9. SpecViewPerf 7 10. Splinter Cell, Unreal II, UT2003 11. Gun Metal, Comanche 4, Max Payne 12. Quake III Arena, RtCW, Serious Sam SE 13. Výkon FSAA a anisotropního filtrování - Serious Sam SE 14. Zhodnocení a Galerie

Zajímá vás, jak si povede nejrychlejší čip firmy nVIDIA v luxusním balení od ASUSu? Půjde stejně dobře přetaktovat jako předchozí V9950 a jak si povede v testech proti ATi Radeonu 9800 Pro? Pomohou kartám s čipy FX 5900 nové Detonatory FX 45.23? To všechno a mnohem více se dočtete v nejrozsáhlejší recenzi grafické karty, která kdy na PCtuningu vyšla. Karty jsme otestovali v 9 hrách a v 10 teoretických testech (!), abyste si mohli udělat dokonalý obrázek o špičce dnešního pelotonu grafikých karet. K testování karet bylo k dispozici nadupané Pentium 4 3.2GHz (800MHz FSB, HT) a deska s dvojkanálovým čipsetem Springdale/i865PE.

Reklama

Krabice s tématikou Terminátora je prakticky stejná jako u V9950, jenom je tentokrát celá laděná do modra a samozřejmě přibyl nápis Ultra a 256MB. Vzhledově se myslím docela povedla, rozměrově je pak o něco málo větší než třeba krabice Radeonů od Herculesu. Z krabice se dozvíte vše důležité, uvidíte fotku karty, obsažený bundle a popis technologií nVIDIE:

GeForce FX 5900 Ultra od ASUSu - nejvýkonnější grafika?
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta samotná je umístěna v jakémsi pěnovém šuplíku na pravé straně krabice a řekl bych, že je velice dobře chráněna. Uprostřed jsou pak umístěny dva manuály - jeden obecný, vícejazyčný (ne česky) a druhý útlý týkající se přímo V9950 Series, z něhož se dozvíte, jak nainstalovat samotnou kartu i přiložený software a také seznam podporovaných rozlišení. Dále tam najdete jeden adaptér VGA / DVI-I a S-Video RCA kabel. Software je na těchto šesti CD:

GeForce FX 5900 Ultra od ASUSu - nejvýkonnější grafika?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na CD nazvaném VGA driver najdeme ovladače Detonator FX verze 44.71, DirectX 9.0, utilitku ASUS SmartDoctor, která umožňuje opravdu "ohromující" přetaktování o 10MHz a monitoring otáček a teploty, kterým ASUS vybavuje některé jiné karty tady nenajdete. Dále se tu nachází program ASUS Video Security, ASUS Digital VCR (digitální videorekordér) a asi to nejzajímavější - ASUS GameFace.

GameFace vám má umožnit síťovou video a audio komunikaci v reálném čase a pomáhá při hraní online. Můžete například hrát hru a v malém výřezu obrazovky si otevřít okno s TV přenosem vašeho soupeře sedícího před svým počítačem (i se všemi jeho reakcemi). To je sice velice hezké, ale technologie je zatím omezena pouze na karty ASUS které jsou jí vybavené, což jsou v současnosti dvě ze série FX 5900.

Na dalším samostatném CD se nachází přehrávač DVD a multimediálních souborů - ASUS DVD XP, což je vlastně Power DVD od firmy Cyberlink, změněn je jen název a logo. Třetím CDčkem je Games Power 6-in-1, které obsahuje dema her Warcraft III, Big Mutha Truckers, Breed, Splinter Cell, Toca Race Driver a Colin McRae Rallye 3:

GeForce FX 5900 Ultra od ASUSu - nejvýkonnější grafika?
i Zdroj: PCTuning.cz

Avšak nejhodnotnější součástí bunde jsou určitě 3 plné verze her: Střílečka ve stylu Medal Of Honor od Novalogic (tvůrců Comanche) Delta Force: Black Hawk Down:

GeForce FX 5900 Ultra od ASUSu - nejvýkonnější grafika?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále hra, která je i z FX 5900 Ultra zvlášť při zapnutí full scene anti-aliasingu schopna vyždímat všechno - Gun Metal:

GeForce FX 5900 Ultra od ASUSu - nejvýkonnější grafika?
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední hrou je pak převod z Xboxu Battle Engine Aquila, ve které řídíte obrovského mechanizovaného kraba. Hra oplývá pěknou grafikou, rychlou akcí a jak jinak - jednoduchoučkým dějem:

GeForce FX 5900 Ultra od ASUSu - nejvýkonnější grafika?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tedy vybavení velice bohaté, ale neodpustím si vytknout jedinou věc. Je velká škoda, že například na ani ne z desetiny zaplněné CD s ASUS DVD XP firma nepřidala velice pěkná dema od NVIDIE jako například Dusk, Vulcan, Gas Station nebo známou Dawn?! Vždyť přece právě tato překrásná OpenGL dema nejlépe ilustrují možnosti těchto čipů a i když se nijak nechci dotknout přiložených her, tak nevypadají ani z poloviny tak dobře jako tato dema. No třeba někdy příště.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama