Google u soudu, bude to dlouhé. Novinky od Apple, vcelku nic moc. Nepovedený nápad Unity #TYDEN 18. září
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Google u soudu, bude to dlouhé. Novinky od Apple, vcelku nic moc. Nepovedený nápad Unity #TYDEN 18. září

Google u soudu, bude to dlouhé. Novinky od Apple, vcelku nic moc. Nepovedený nápad Unity #TYDEN 18. září | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

18. 9. 2023 07:00 5

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Nejistá budoucnost SVOD. Ve WhatsApp (ne)bude reklama. Slušná pokuta TikToku v Evropě. Oprávněná, ač ten tvrdí opak. Pirátské filmy streamují na TikToku.

Reklama

Sociální sítě

X, dříve Twitter, se zřejmě snaží omezit přístup svých uživatelů k deníku The New York Times. Od konce července výrazně pokleslo zapojení u příspěvků na X, které odkazují na New York Times. (Semafor)

X ve spolupráci se společností Au10tix spouští ověřování účtů pro placené uživatele na základě vládních průkazů totožnosti. Ověřování zatím není k dispozici v EU a ve Spojeném království. (TechCrunch)

X nyní umožňuje předplatitelům Premium skrývat lajky a ověřovat jejich skutečné ID (Mashable)

Irský úřad pro ochranu osobních údajů uložil společnosti TikTok pokutu 345 milionů eur poté, co zjistil, že porušuje GDPR v souvislosti s tím, jak nakládá s údaji dětí, a dal společnosti tři měsíce na to, aby se přizpůsobila nařízení. (TechCrunch)

Na pokutě je zajímavé to, že se týká stavu v roce 2020, takže některé z věcí již TikTok byl přinucen vyřešit (a pochopitelně protestuje, že se tak stalo a že tedy není důvod k pokutě). Ale daleko zajímavější je, čeho se u dětí týká. Jsou to věci, které dělaly (a mnohdy i dělají) další sociální sítě a aplikace.

  • nedostatečné zajištění rizik pro děti pod 13 let, kde jejich účty byly zakládány jako otevřené (veřejně přístupné) a nahrávaná videa byla taktéž veřejná
  • nedostatečné zajištění toho, že rodičovský účet dětí je skutečně rodič, nikoliv jeho kamarád

ByteDance a USA obnovily jednání o provozu TikToku, 🔀 protože výzvy k zákazu této nesmírně populární aplikace před volbami v roce 2024 zeslábly. (Washington Post)

X nám opakovaně řekli, že uživatelé, kteří napsali „Hitler měl pravdu“ a vyzvali ke „konečnému řešení“ pro židovský národ, neporušili „naše bezpečnostní zásady“. (Media Matters for America)

X mění svou crowdsourcovanou funkci ověřování faktů Community Notes, aby se přispěvatelům zobrazovaly další návrhy poznámek a aby viděli jiné názory ještě před odesláním hodnocení. (TechCrunch)

X vás nyní informuje, pokud někdo odstraní příspěvek, který jste opatřili poznámkou komunity. (TheVerge)

Community Notes,
i Zdroj: PCTuning.cz
Community Notes,

Lidé streamují pirátské filmy na TikToku, jeden krátký klip za druhým. Totéž ostatně už delší dobu probíhá na Instagramu v tamních Reels. (WSJ)


Startupy a ekonomika

Skupina Unicorn se snaží umenšit reputační potíže vyvolané kauzou zmizelých telefonů Apple z jejího e-shopu Mamut.cz. Mezi Unicornem a obchodem však byla řada vazeb. Z e-shopu přímo profitoval i majitel Unicornu Vladimír Kovář. (Seznam Zprávy)

Zdroje popisují snahy společnosti Apollo o ozdravení Yahoo, včetně propouštění, prodeje majetku a nových partnerství. Yahoo má v roce 2023 dosáhnout hrubých příjmů ve výši 7 miliard dolarů. (The Information)

Převzetí X Elonem Muskem vedlo ke ztrátě příjmů, příležitostí a kontaktů pro nezávislé novináře. Alternativy zatím chybí. (Dame)

Druhý den soudního řízení se společností Google: Poté, co ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že Google zaplatil společnosti Apple v roce 2020 za vyhledávání 4 až 7 miliard dolarů, si společnost Apple stěžovala, že ministerstvo spravedlnosti možná porušilo pravidla důvěrnosti. (Washington Post)

Společnost Revolut zřejmě stáhla svou žádost o bankovní licenci v USA poté, co v roce 2021 uvedla, že podala návrh; v USA má více než 500 tisíc retailových zákazníků. Přesto společnost pokračuje v rozšiřování svých služeb na americkém trhu. (Tech.eu)

Startup Airtable propouští 27 % zaměstnanců (237 lidí) a zaměřuje se na velké klienty. Škrty následují po propouštění v prosinci 2022, kdy bylo propuštěno 254 lidí. (Forbes)


E-knihy a podcasty

V nejnovějším žebříčku Top 50 časopisu Billboard se objevují největší skladby z TikToku. Sexyy Red's 'SkeeYee' debutuje na prvním místě a zneuznaný R. Kelly se nějakým způsobem objevuje na 45. místě. (Engadget)

Plex oznamuje uživatelům, že v říjnu plánuje zablokovat přístup těm, kteří využívají hostingovou společnost Hetzner, a to s odvoláním na rozsáhlé porušování smluvních podmínek. (TorrentFreak)

„Nejznámější“ nelegální stínová knihovna žalovaná vydavateli učebnic. Podle vydavatelů nabízí Libgen zdarma ke stažení více než 20 000 knih, jejichž distribuci vydavatelé nikdy nepovolili. Předchozí snahy odhalit osoby stojící za knihovnou Libgen selhaly. (ArsTechnica)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama