Highendový AiO vodní kit (pro CPU) Alphacool Eisbaer
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Highendový AiO vodní kit (pro CPU) Alphacool Eisbaer

Highendový AiO vodní kit (pro CPU) Alphacool Eisbaer

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 9. 2016 03:00 38

Seznam kapitol

1. AiO kit nebo klasické vodní chlazení? 2. Alphacool Eisbaer 3. Postup montáže 4. Naměřené teploty 5. Hodnocení, závěr

Velká většina AiO vodních kitů pro chlazení procesoru, zejména těch malých a levných, je spíše naleštěnou bídou než seriózním chladičem. Alphacool „Lední Medvěd“ je ale zcela jiná liga. Naprosto tichý chod, high-endový chladící výkon, špičkové zpracování. To všechno si ale výrobce nechá dost slušně zaplatit – vyplatí se to?

Reklama

AiO kit, nebo klasické vodní chlazení?

Nechci se zabývat fundamentální otázkou, zdali vodu, nebo ne. Tu považuji dávno za zodpovězenou, i mnoha předchozími články. Pokud se zkrátka pro vodních chlazení rozhodnete, a ať je důvod jakýkoliv, nezbývá než zvolit to správné řešení pro váš stroj. Na výběr jsou pouze tři možnosti.

Highendový AiO vodní kit (pro CPU) Alphacool Eisbaer
i Zdroj: PCTuning.cz

První je si vše postavit sám, z vybraných komponent (třeba i dostupných stavebnic). To ale zabere čas a je nutná alespoň malá zkušenost. Také finančně to může být levné i drahé.

Pokud se s ničím nechcete trápit, necháte si vše udělat na zakázku. V ČR najdete několik osvědčených prodejců a výrobců počítačů, kteří vám ultra highend vodníka rádi udělají a vy jim za to dobře zaplatíte. To je druhá, nejsnazší možnost, také ale nejdražší.

Třetí je co do námahy podobně položená – koupě AiO (All-in-One) kitu, neboli už hotový uzavřený okruh ke chlazení grafiky nebo procesoru. Jde o kompromis, kdy dostanete výkonnější chlazení než vzduch, ale se snadnou montáží a ihned použitelnou. Na trhu je podobných kitů několik desítek.

Těm nejlevnějším s jedním 120mm radiátorem se ale vyhněte. Nízká cena dává vždy jistotu, že výrobce musel šetřit, a vy si přinesete domů hlučné, pískající „cosi“, co vás nakonec vůbec nepotěší výkonem ani provozními vlastnostmi. Smysl začínají dávat až větší kity s dvojitých radiátorem (2× 120mm). Ty už mohou být dost výkonu ke chlazení a bývají kvalitnější. Mezi výrobci, kteří se časem osvědčili, jsou například Corsair, Antec, Arctic, Zalman, NZXT a zejména Alphacool. Mezi značkami nebývá velký rozdíl, jelikož většina těchto chladičů se vyrábí ve dvou nebo třech továrnách, mají jen jiné logo na těle.

Rozpojovací bod
i Zdroj: PCTuning.cz
Rozpojovací bod

Ta nejvýkonnější řešení jsou pak už regulérním vodníkem se vším všudy, radiátor pro tři ventilátory, výkonná a tichá pumpa a hlavně možnost upgradu. U velké většiny běžných AiO kitů je totiž vše pevně uzavřené a tudíž nelze do o=kruhu přidat třeba blok na grafiku a chladit i ji. Velká většina těchto kitů s 360mm radiátorem má totiž výkonu dost i pro chlazení GPU, tedy je jeho potenciál chlazením pouze CPU nevyužitý. Náš dnes testovaný kit tuto možnost má, dá se v jednom místě rozpojit a připojit další blok, třeba pro GPU nebo cokoliv jiného (SSD, desku).

My ale rozšiřující kit nemáme (dá se doobjednat za 50 EUR), tedy budu testovat pouze chlazení procesoru. Zajímat mne bude hlavně hlučnost pumpy, ventilátorů a chladicí výkon. Ten je samozřejmě nejdůležitější, bez tichého chodu by ale postrádalo takové řešení smysl. Zajímavé bude sledovat, kde bude končit highendové vzduchové chlazení a kam dál se posunou možnosti právě s tímto kitem. Jelikož jde o řešení na nejvyšší úrovni, očekávám výsledek srovnatelný s nejlepšími samostatnými bloky a vymazlenými vodními okruhy nadšenců. Zdali se očekáváni naplní, už prozradí náš test.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama