Historie grafik v noteboocích: od počátků k VGA
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Historie grafik v noteboocích: od počátků k VGA

Historie grafik v noteboocích: od počátků k VGA | Kapitola 6

Jiří Zima

Jiří Zima

25. 8. 2014 03:00 6

Seznam kapitol

1. Od úplných počátků k VGA 2. MC6845 a jeho klony v předchůdcích notebooků 3. CGA postupně v jednom čipu 4. Rarita jménem EGA (1987) a příchod VGA 5. CirrusLogic CL-GD610/620-C (1991, původní 1989) 6. Příchod TFT a barevných displejů

Když se dnes mluví o grafických kartách v noteboocích, většině se vybaví AMD, Nvidia nebo Intel. Jenže u počátku notebooků nebyl ani jeden z této trojice. Povíme si o vzniku prvních přenosných počítačů PC, o problémech se zobrazováním grafiky na LCD i o společnostech, které si už dnes jen málokdo spojuje s grafickými kartami.

Reklama

První generace barevných displejů se do drahých notebooků dostala začátkem roku 1990. Nabídlo ji jen pár výrobců spíše z důvodu ukázky, co zvládnou. Výsledek však nebyl příliš dobrý a barevné displeje měly špatný kontrast a horší čitelnost než jejich černobílé obdoby. Velký problém představovalo také „přetékání“ barev, kdy každý pixel mírně ovlivňoval sousední pixely ve stejném řádu a sloupci. Když se k tomu přidal příplatek několik tisíc dolarů a mnohdy jen rozlišení 640×400, cílová skupina pro tyto displeje byla malá.

Skutečně dobré displeje přišly až ve druhé generaci (1991–1992) a šlo o technologii aktivních displejů TFT. S nimi najednou nebyl problém kontrast 150:1 (lepší než některá dobová CRT i plazma) a korektní zobrazení sytých barev. Nevýhodu představovala náročnost na výrobu, neboť každý jednotlivý pixel potřeboval tři tranzistory (zelená, červená, modrá) a při rozlišení 640×480 šlo o téměř milión tranzistorů. Vyrobit bezchybný displej bylo velmi obtížné, takže se prodávaly i kusy s několika vadnými pixely v rámci tolerance (vadné pixely obvykle neustále svítily nějakou barvou). Cena byla kvůli výrobním nákladům opět vysoká, ale přidaná hodnota proti monochromatické (oranžové) plazmě a pasivním černobílým displejům také, takže postupně během let došlo k rozšíření.

Historie grafik v noteboocích: od počátků k VGA
i Zdroj: PCTuning.cz

První barevné displeje měly pouze tři vodiče pro určení barvy, což dává pouze osm kombinací. Do mobilních čipů VGA se tak v nových revizích musela přidat schopnost rychle měnit signál na těchto vodičích pro navození dojmu více barev (dithering). U novějších displejů došlo během roku ke ztrojnásobení vstupních vodičů pro dosažení 512 barev bez ditheringu. Díky tomu se stal obraz stabilnějším a příjemnějším pro oči.

Většího rozmachu se barevné displeje dočkaly až v roce 1993: Tehdy začalo být běžné, že drahé modely měly alespoň jednu konfiguraci vybavenou takovým displejem.

Závěrem

Kolem roku 1990 ještě většina uživatelů PC používala programy v textovém režimu a grafická karta nehrála takovou roli. Důležité bylo, jaký standard podporuje, a nikdo se nezajímal, kdo je výrobcem grafického čipu. Však také nebyl důvod. Používal se univerzální „ovladač“ (tj. se všemi se pracovalo stejně) a vykreslování čehokoli se stejně muselo řešit programově přes procesor. Při výběru notebooku se všichni ptali na procesor, RAM a disk (pak také samozřejmě na displej a výdrž baterie). Na grafickou kartu se zeptali jen ti nejpokročilejší a jejich zvědavost končila u velikosti videopaměti.

U stolních PC už byla situace jiná. Tam se vyskytovala různá profesionální řešení, z nichž některá byla schopna akcelerovat 3D zobrazení. Mobilní trh však směřoval někam jinam a o podobné vymoženosti (zatím) neměli uživatelé na cestách zájem.

Co bude příště?

V příštím díle se posuneme o pár let dopředu. Další generace grafických karet pro notebooky nabídne víc než jen vyšší rozlišení a více barev. Dojde také na snahu ulehčit procesoru práci a některé grafické operace akcelerovat. Vykreslovat grafiku procesorem se totiž ukázalo jako problém už s příchodem Windows 3.0 a 640×480 v 16 barvách. Kromě toho došlo k velkému boomu multimedií, což ovlivnilo i nároky zákazníků při výběru notebooku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama