Informační přetížení: Topíme se v oceánu informací, a bude hůř
i Zdroj: depositphotos.com
Internet Článek Informační přetížení: Topíme se v oceánu informací, a bude hůř

Informační přetížení: Topíme se v oceánu informací, a bude hůř | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 6. 2022 16:30 14

Seznam kapitol

1. Příliš mnoho vedení 2. Co se v mládí naučíš, ve stářjí je ti k ničemu 3. Starého psa novým kouskům... 4. Mozek není splachovací 5. Cesta stromem poznání 6. Čas je proti vám

Pokud opustíte tradiční zdroje, ocitnete se na kraji oceánu informací. Jsou konfliktní, těžko se ověřují a je jich takové množství, že je člověk nedokáže ani absorbovat, ani se v nich vyznat.

Reklama

Naučit se pracovat s informacemi je velmi náročné. Nová generace to má o to horší, že sociální sítě se obrátily proti ní – ani ne tak tím, že by lidi radikalizovaly, ale tím, že algoritmy vytvářejí neviditelné bubliny a místo informací dodávají záplavu informačního šumu, který mozek zabaví, ale nic mu jinak nedá. Můžou fungovat jako základní startovací bod, ale těžko co víc – tedy pokud je používáte nějak efektivně. V opačném případě se změní na kus informační pustiny, která vás jen odděluje od informačního oceánu a aktivně vám brání dostat se k něčemu rozumnému.

Informační přetížení: Topíme se v oceánu informací, a bude hůř
i Zdroj: depositphotos.com

A až se k tomu oceánu dostanete, dojde vám, jak je obrovský – a dojde vám, jak jste proti němu maličcí a že máte jenom konečný čas. Konečný čas na to, abyste napsali zprávu, abyste napsali práci do školy, článek, abyste se něco naučili. A v tom konečném času se nějak musíte popasovat s obrovským rozsahem oceánu, hodit do něj sítě a získat relevantní informace – a v ideálním případě se nenechat sežrat něčím, co se v něm ukrývá – anebo se v něm prostě neztratit a neutopit. 

Protože to začíná být umění samo o sobě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama