Jak na výměnu prasklého LCD u notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jak na výměnu prasklého LCD u notebooku

Jak na výměnu prasklého LCD u notebooku

Dominik Liebezeit

Dominik Liebezeit

19. 1. 2016 07:00 19

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Jaký panel potřebuji 3. Před samotnou výměnou 4. Co budeme potřebovat 5. Vyjmutí panelu 6. Závěr

Prasklé LCD u čehokoli dokáže zkazit den. Je to přesně jedna z těch součástí notebooku, kterou nevnímáte, až do té doby, než přestane fungovat, nebo praskne. V tomto článku se podíváme jak správně koupit nový panel a jak ho vyměnit, abyste zase jednou nemuseli koukat na notebook přes TV nebo externí monitor.

Reklama

Začátkem nového roku je ideální čas na to zaměřit se na výměnu prasklého LCD u notebooku. Možná jste po několika drincích na Silvestra chtěli kamarády přesvědčit, že váš sedm let starý noťas není o nic míň dotykový než jejich novinka od Vánoc. Možná váš notebook dostal novoroční depresi a rozsypal se jak domeček z karet. Nebo jste prostě byli ještě prvního tak trochu společensky unavenější jako jsem byl pravděpodoboně já. Chtěl jsem totiž pouze vyměnit špatný flex kabel, při manipulaci nějak opomněl lepidlo, a odměnou mi byl zničený rámeček a notebook při zapnutí od té doby připomíná Picasa v jeho vrcholné formě. No co se dá dělat, když nejde o život... Jenže když zajdete do servisu, u většiny FullHD panelů se s opravou nedostanete pod 4 tisíce korun. Ne každý si takovou opravu ale může dovolit a zdaleka ne u každého notebooku se to vyplatí.

Dříve, než vašeho maroda ponesete někam do servisu, si nejprve zjistěte, jestli se to vůbec vyplatí. Platí, že LCD panely jsou jedna z nejdražších součástí jakou v notebooku najdete a hlavně, ceny notebooků klesají rychleji než erekce po šedesátce! Vaše nabušené Sony Vaio s Blu-Ray přehrávečem a herní grafikou z roku 2008 sice mohlo stát 70 tisíc, když jste ho kupovali, ale dnes ho v pohodě koupíte za 3-4 tisíce. To se samozřejmě netýká jenom notebooků za 70 tisíc.

Nevím, kdo jako první přišel s tím, že co je staré je dobré. Nejsem znalec vína, ale dejme tomu, že pokud vás neděsí nalít si ze zaprášené láhve, která ležela od tátovi promoce ve sklepě, může to být dobré pití. Nebo to taky může být olovnatý benzín ročník 83, ale což, jestli jste pravý znalec, necouvnete a troška benzínu vás nevyděsí. Jedno ale vím jistě, notebooky s rostoucím věkem určitě nezrajou. Možná něco uvnitř, pokud jste ho nikdy nevyčistili, ale to je předmětem jiného článku. Před časem jsem měl v ruce notebook z roku 2004. Více než notebook to připomínalo... já vlastně ani nevím co. Bylo to obrovské a těžké, že byste s tím zabili člověka. Kdysi stál přes 50 tisíc, dnes by našel využití při crossfitu nebo na silnici jako retardér. Vysvětlil jsem tedy kamarádovi, když po mě chtěl, abych „v tom něco vyměnil, aby to bylo rychlejší“, ať používá mobil, že to bude mnohem výkonější nástroj.

Dvěma pravidly řídit ty se musíš

Tak to jsme si řekli o prvním pravidlu při výměně LCD. Zjistit, jestli to vůbec stojí za to, zdali se to vyplatí. Při určování ceny vám budou nápomocny aukční servery, ať už tuzemské nebo zahraniční. U většiny notebooků se cena překvapivě příliš neliší v zahraničí a u nás. Dalším vodítkem mohou být různé internetové bazary. Pokud má váš notebook menší hodnotu než řekněme 3 000 Kč nebo 5 000 Kč v případě FullHD displeje, vůbec bych se do opravy nepouštěl. Lepší volbou bude notebook nabídnout na aukru na náhradní díly. Několikrát jsem se snažil v poslední době koupit na zmíněném portálu určitý notebook na náhradní díly a částky, které tam jsou lidé ochotni za „poškozené a bez záruky na cokoli“ zaplatit, jdou mimo mé chápání. Není vůbec neobvyklé, že se takový notebook prodá v aukci jen o několik set Kč levněji než jeho funkční bráška.

Dalším pravidlem je postupovat velice pomalu. Možná to zní přiblble, ale je to rada z vlastní zkušenosti. Vyměnuji LCD panely nejen v noteboocích, ale i v mobilech, včetně dotyku a opravdu to chce v řadě případů chirurgické ruce, a hlavně – vědět co děláte. Není nic horšího, když si nenajdete schéma nebo návod na youtube, jen proto, že pospícháte, a zničíte panel v řádech tisíců. Skutečně vím o čem mluvím, můj rekord jsou dvě zničená mobilní LCD za víkend. Možná si říkáte, že panel je stejně zničený, takže co? Nezapomeňte, že panel je připojen k desce flex kabelem, že k LCD je připojen invertor, a ani jeden z nich nechcete zničit. Nechcete také zničit rámeček kolem LCD. Mám ten pocit, že v poslední době si výrobci dávají záležet, aby vyjmutí panelu bylo co nejproblematičtější, počítejte tedy s litry lepidla, ukrytými šroubky apod.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama