Když se přežene vlna: Na druhé straně mobilní revoluce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když se přežene vlna: Na druhé straně mobilní revoluce

Když se přežene vlna: Na druhé straně mobilní revoluce | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 8. 2018 14:00 63

Seznam kapitol

1. Další zrychlení 2. Na nákupy 3. Až jednou... 4. Raketová evoluce 5. Dva systémy? Na co? 6. PC nezanikne, ale...

Dlouhou dobu se mluví o tom, že mobily převezmou roli počítačů jako primární výpočetní zařízení. Pro některé to už nastalo a „post PC éra“ je pro ně realitou, mobil je pro ně alfou i omegou, je to pro ně primární „výpočetní zařízení“ – a to hlavně proto, že nepotřebují moc počítat. Ale jak to dopadne na nás, uživatele PC?

Reklama

Dominance telefonů bude mít dalekosáhlé důsledky pro všechny. V okamžiku, kdy budou mobily dominovat nad PC, stane se mobilní design webu a ovládacích rozhraní mnohem důležitější, než je tomu dnes. Velkou otázkou je, co se stane s hrami – pokud nadále poroste přenosová kapacita bezdrátových sítí, začne dávat smysl streamované hraní, které je dnes stále spíše okrajovou záležitostí. Dřív jsem se mu spíš smál – ale pokud chcete hrát jenom občas a pokud bude bezdrátová infrastruktura dobrá, dává to smysl.

Samozřejmě – vždy budou existovat uživatelé a hráči, kteří budou chtít mít svoji vlastní výpočetní kapacitu na stole, ale jejich počet bude postupně klesat, protože smysl sdílené výpočetní kapacity bude stále růst. Sdílená výpočetní kapacita je ve finále flexibilnější, protože dovede prioritizovat náročné úkoly jednotlivých klientů a nabízet jim masivní výpočetní výkon, který lokálně mít nemohou. To, co vám stačí ke štěstí, je „dostatečný“ místní výkon, což s moderní mobilní procesory s přehledem zvládají.

Hlavní výhoda přitom není v tom, že uživatelé sdílí společné zdroje, ale to, že jim výpočetní síť nabízí masivní služby. Žádný jednotlivý terminál není schopen pokročilé umělé inteligence, ale po připojení k dostatečně silným výpočetním prostředkům to jde. Drtivá většina služeb využívaná smrtelníky se může virtualizovat a stát se službou. To jediné, co potřebujeme zajistit, je dostatečný místní výkon a dobrou konektivitu.

V naší kotlině nás před budoucností chrání hlavně mobilní operátoři a jejich ujeté představy o ceně dat. I běžné sledování videa přes 4G sítě leze do peněz – a představa, že si v kapse nosíte stroj, se kterým můžete dělat kdekoliv cokoliv, je hodně vzdálená. Ale přenesme se přes tuto patálii, jejíž existence není podmíněná technikou.

Co vám brání pořídit si výkonný telefon, jako je Samsung Galaxy Note S9, a používat ho jako primární výpočetní zařízení? Podpora pro periferie tu je – a telefon dokonce můžete používat jako tablet, přičemž stále zobrazujete desktop na velkém monitoru. DeX přizpůsobí Android tak, že běží v oknech a ovládání se hodně podobá desktopu.

Zatím je pravda problém v tom, že pro výstup na monitoru musíte připojit redukci na HDMI, což vám nedovoluje telefon nabíjet a zároveň používat jako desktop. Ale cesta tu je – stačí vyřešit přímé připojení přes USB-C a máte v kapse zařízení, které stačí přidokovat k monitoru, nabít ho z něj a zároveň pracovat. Lidé nemají dokovací stanice rádi, ale tady se bavíme o možnosti, že se zařízením pracujete a přitom ho nabíjíte, což naopak dělají běžně.

Veškerá vaše práce je uložená v zařízení, které se zálohuje do cloudu. Všechny vaše soubory jsou vám kdekoliv k dispozici. Můžete s nimi pracovat na malé obrazovce i na velké. Můžete si vzít stroj, na kterém jste připravili prezentaci a na tu prezentaci ho odnést v kapse. Jsou tu nemalá rizika s ukládáním dat na cizí servery, ale předpokládejme, že to je poskytovatelem služby chráněno a je to bezpečné. Není taková věc praktická?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama