Kingston HyperX Predator – půlterová flashka za 19 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston HyperX Predator – půlterová flashka za 19 tisíc

Kingston HyperX Predator – půlterová flashka za 19 tisíc

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

13. 6. 2013 14:00 10

Seznam kapitol

1. Úvod a testovací metodika 2. Rozhovor a rozborka z Kingstonu 3. Kingston HyperX Predator 512 GB 4. Výsledky testů 5. Závěr a hodnocení

Štve vás malá kapacita současných flash pamětí? Pokud jste při penězích a není pro vás problém vydat přibližně 19 tisíc korun, máme pro vás tip – kupte si extra rychlou 512GB flashku Predator. Je malá, má hmotnost jen 40 gramů a určitě ji jen tak nezaplníte. Vyzkoušeli jsme ji v praxi a výrobci položili pár otázek ohledně budoucího vývoje.

Reklama

Zálohovat na flash disky? Možná jednou ano, ale podle mě jsou zatím bezpečnější klasické plotnové pevné disky, i když jsou pomalejší. Na druhou stranu, takový disk nemůžete nosit stále při sobě už kvůli velikosti nebo hmotnosti. Nehledě na riziko mechanického poškození.

V dnešní době jsou nejčastěji kupované 32 nebo 64GB flashky. Ty jsme pro vás už v pár testech zrecenzovali. I tak ale na trhu není žádná konkurence, která by měla přenosný klíč s kapacitou 512 GB nebo dokonce 1 TB. Dokonce i 256GB flash disk má u nás v prodeji jen Kingston.

DataTraveler HyperX Predator je pěkná technologická ukázka, co vše jde vyrobit a vytvořit, když se návrh pořádně promyslí.

Něco málo o pamětech aneb co je wear-leveling?

NAND Flash čipy se skládají z tisíců tranzistorů. Každý z nich tvoří paměťový prostor (buňku), která může nabývat dvou (SLC = single level cell) anebo tří a více (MLC = multi level cell) logických úrovní. Náboj se hromadí v plovoucím hradle (floating gate) tvořeného tenkou vrstvou polovodiče. Čím více a častěji jsou do něho zapisována data, tím více se jeho vrstva opotřebovává. Pokud se počet přepisů dostane na hodnotu, kdy už je hradlo tak opotřebené, že dochází ke svodům (leakage current) v substrátu, tak se snižuje rozdíl mezi logickou 1 a logickou 0 a dochází k náhodným zápisům a čtení špatných dat.

Tím pádem se musí opravovat chyby a následně systém spíše opravuje, než čte, popřípadě zapisuje, skutečná data.

Ve výsledku se to projevuje nižším výkonem celého zařízení. Právě proto obsahuje firmware řadiče algoritmy tzv. vyrovnávání úrovně opotřebení, nebo jenom vyrovnávání opotřebení (wear levelling). Celá tato věc v jednoduchosti znamená, že řadič se snaží opotřebovávat celé zařízení stejně. Tyto algoritmy se snaží rozdělit zátěž opotřebovávání buněk na všechny paměťové bloky, tedy i ty rezervní. V paměťových zařízeních se můžeme setkat s dynamickým, statickým, nebo také s žádným vyrovnáváním opotřebení.

Kingston HyperX Predator – půlterová flashka za 19 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


Zdroj: Chip.cz

Jak fungují dnešní USB 3.0 flashky?

V roce 2009 byly flash disky pouze zmenšenými SSD. Ke klasickým paměťovým čipům byl totiž připojen nejdříve řadič Flash-to-SATA3 (tedy ten, který se používá u SSD) a na něm pak teprve převodník ze SATA3 na USB 3.0. Kvůli tomu byly flashky poměrně velké, topily a potřebovaly většinou mimo USB 3.0 pro data ještě jeden port pro napájení. Další nevýhodou byla dlouhá přístupová doba.

Kingston HyperX Predator – půlterová flashka za 19 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


Zdroj: LAB501

Dnes už jsou na trhu nativní mikrořadiče, které většina výrobců používá. To však nejde zjistit bez předchozího rozebrání flash disku. Některé programy to dokáží detekovat, ale ty vypíšou pouze poslední čip, který je mezi USB v počítači a ve flashce.

Testovací metodika

Všechny testy probíhaly na sestavě tvořené základní deskou Gigabyte P55A-UD3, za jejíž zapůjčení děkujeme výrobci GIGABYTE. Deska byla osazena procesorem Intel Core i5-760 přetaktovaným na finální frekvenci 3,8 GHz. Procesoru sekundovaly dva 1GB DDR3 moduly výrobce Kingston na taktu 1 333 MHz. Celou sestavu pak napájel 900W zdroj Tagan BZ Series.

Kingston HyperX Predator – půlterová flashka za 19 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Testováno bylo ve 3 programech: ATTO benchmark, HD Tune Pro a nakonec AS SSD benchmark. ATTO benchmark testuje různě velké bloky dat, které zapisuje a čte. HD Tune nám zase prozradí, jak kvalitní jsou paměťové čipy. Čím menší propady v grafu, tím jsou lepší. Zde se testuje pouze čtení.

Kingston HyperX Predator – půlterová flashka za 19 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Posledním testem je AS SSD. Ten nám otestuje sekvenční čtení a zápis. Jeho součástí je navíc COPY-benchmark, který má 3 scénáře. ISO, Game a Program. V každém scénáři jsou různě veliké odpovídající bloky dat, které kopíruje na flashku. Zpět nám zobrazí informace o průměrné rychlosti a délce trvání. V následující tabulce jsou informace udávané výrobcem (rychlost, záruka, rozměry, váha, materiál) doplněné o naše vlastní (skutečná velikost, cena). Takže pojďme na to.

Kingston HyperX Predator – půlterová flashka za 19 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama