Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E

Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 5. 2015 05:00 33

Seznam kapitol

1. Kingston Predator – super výkon i cena 2. PCI-E, nebo M.2 (SATA Express) 3. Balení disku 4. Představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Testy malých souborů (nejdůležitější)
7. Testy malých souborů (důležité) 8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy – body 10. Start Windows, shrnutí výkonu 11. Závěr

Minulý týden jsme se podívali na 1,2TB NVMe SSD od Intelu. To je sice drtič, ovšem ne pro každého. Velké nároky na připojení přes PCI-E a extrémní cena z něj dělá spíše sen hráčů než reálný upgrade. 480GB Predator od Kingston má poloviční cenu, je velmi výkonný a díky možnosti osazení do slotu M.2 či do karty pro PCI-E bude fungovat všude.

Reklama

Start Windows, shrnutí výkonu

Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Měřím stopkami nastartování systému od pípnutí desky do Windows 8.1 až na plochu. Čas měřím stopkami, měření není zcela přesné, ale pro orientaci stačí bohatě. Start systému s NVMe diskem je bleskové, nic rychlejšího dnes neexistuje. Kingston Predator ale také ukázal, že jeho výkon je slušný a zrychlení systému citelné. Tím se dostáváme k celkovému zhodnocení výkonu:

Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

K nějakému číselnému závěru použiji celkové skóre z Anvil Pro Utility, která je hodně oblíbeným nástrojem a jejíž výsledky jsou považovány za důvěryhodné a porovnatelné. Není to profi IOMeter, ale test, který si může doma spustit každý, asi dnes lepší není. Tentokrát ale jde o krapet kontroverzní výsledek. Pokud jste si prohlédli všechny grafy, tak jste viděli, že disk v PCI-E slotu byl téměř ve všech testech o dost rychlejší než ve slotu M.2. Z 26 testů byl PCI-E disk rychlejší v sedmnácti, a přesto je celkové skóre v Anvil Pro o kousek nižší, Anvil přikládá některým testům větší váhu a to kazí celkový bodový zisk. I tak disky zhodnotíme dle skóre, kvůli konzistenci výsledků do budoucna.

Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako základ jsem nastavil sto procent na OCZ Vector 256GB, jež je sice starší ale přesto dosti výkonný disk. S cenou kolem 5000 Kč (240GB) je oproti konkurenci i o docela drahý. Proti němu stojí PCI-E disk série ROG od Asus, jenž spíše zklamal. Dvě linky PCI-E standardu 2.0 (max. 1 GB/s jednosměrně) je pro PCI-E disk brzda.

Kingston Predator je ale skutečný PCI-E disk. Má dostatek PCI-E linek, moderní kontrolér a velkou cache. Po stránce výkonu e téměř dvakrát rychlejší než Asus RAIDR. Na výkon NVMe disku samozřejmě nestačí, proti běžnému SSD disku a běžným PCI-E diskům je ale výkonový nárůst obrovský. Dvojnásobný výkon do M.2 nebo jako PCI-E karta je slušné. Navíc lze disk kdykoliv vyměnit za větší, nebo jiný. Ostatní PCI-E karty s pájenými čipy nebo dokonce RAID je na upgrade složitější, musí se koupit jiná. Zde si jen dokoupíte jiný M.2 disk.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama