Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E

Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 5. 2015 05:00 33

Seznam kapitol

1. Kingston Predator – super výkon i cena 2. PCI-E, nebo M.2 (SATA Express) 3. Balení disku 4. Představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Testy malých souborů (nejdůležitější)
7. Testy malých souborů (důležité) 8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy – body 10. Start Windows, shrnutí výkonu 11. Závěr

Minulý týden jsme se podívali na 1,2TB NVMe SSD od Intelu. To je sice drtič, ovšem ne pro každého. Velké nároky na připojení přes PCI-E a extrémní cena z něj dělá spíše sen hráčů než reálný upgrade. 480GB Predator od Kingston má poloviční cenu, je velmi výkonný a díky možnosti osazení do slotu M.2 či do karty pro PCI-E bude fungovat všude.

Reklama

Testovací sestava a specifikace

K testu jsem použil základní desku Asus Rampage V Extreme s procesorem Core i7-5930K a pamětmi Kingston 4× 8 GB s frekvencí 2133 MHz a časováním CL15. Jako grafiku používám předpotopní GeForce 7100 GS. Operační systém je Windows 8.1 s posledními aktualizacemi. Ovladače platformy i BIOS jsou aktuální.

Pro otestování starších systémů jsem také použil svou sestavu s Core i7-2600K a Z68 Express s Windows 7 x64. Tu vidíte na následujícím obrázku, výkon byl jen o málo horší než při osazení do PCI-E na primární desce, do grafů jsem jej tedy nedával. Predator lze tedy s klidem použít i na těchto systémech bez výrazného dopadu na výkon.

Z68 Express, Kingston Predator připojen přes PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Z68 Express, Kingston Predator připojen přes PCI-E

Testy v nástroji IOMeter neprovádím. Sice je pěkný, dává hodně výsledků a měří maximální hodnoty u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele porovnávání výsledků složité, protože záleží na poměrně detailním nastavení. Pracuji s testy, které si může každý stáhnout sám a bez odbornějších znalostí porovnat jejich výsledky s těmi v recenzi. Jedná se například o programy CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark nebo Anvil Pro. Celkově se snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého, k čemuž pomáhám výrazným snížením počtu testů jen na ty, které nám opravdu o výkonu SSD pro reálné použití něco řeknou. Testuji v těchto aplikacích:

  • Anvils Storage Utilities V110_B337
  • AS SSD Benchmark 1.6.4237
  • ATTO Disk Benchmark 246
  • CrystalDiskMark 3.0.2
  • HD Tune Pro 5.5
  • SetupWinBootInfo 1.02

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 8.1 Professional 64b na testovaném SSD – disk je tedy primární / bootovací. Výsledky pak mohou být nižší než maximální.

SSD jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně na operační systém a jeho zrychlení, proto jej při testech používám jako systémový. Je jisté a otestované, že se výsledky budou od testů, kde je disk testovaný jako sekundární, v mnoha případech lišit i poměrně o dost (případ levnějších SSD s asynchronními NAND flash paměťmi) oproti výsledkům z ostatních webů, kde ve většině případů recenzenti měří s diskem prázdným (sekundárním).

Specifikace disku

Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce vidíte všechny současné nejvýkonnější PCI-E disky na trhu. Všechny se dají koupit i ČR a ceny jsou z českého obchodu. Intel SSD 750 ale bude dostupný až v květnu. Kingston Predator je dostupný v těchto dnech a koupit jej lze ve dvou variantách. Za 480GB verzi dáte šestnáct tisíc, za menší necelých osm. Z tabulky je patrné, že je papírový výkon Predatoru ze všech disků v tabulce nejnižší, kromě staršího Asus se dvěma linkami PCI-E. Cena je velice konkurenceschopná, a jak se ukáže, praxe se může od papírových hodnot dosti lišit. Výkon disku je skvělý a možná i výrazně vyšší, než říkají papírové parametry.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama