Kingston Savage Exo 480 GB: Rychlé externí SSD pro USB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston Savage Exo 480 GB: Rychlé externí SSD pro USB

Kingston Savage Exo 480 GB: Rychlé externí SSD pro USB

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 11. 2018 03:00 3

Seznam kapitol

1. Kingston Savage Exo 480 GB 2. Balení a představení disku 3. Specifikace a komponenty disku 4. Syntetické testy 5. Praktické testy 6. Závěr

Externí disky netestujeme často, dnes uděláme výjimku. HyperX Savage Exo je zajímavý v mnoha směrech. Jde o malý, výkonný, lehký a dobře vypadající disk, ve kterém se skrývá běžné SSD pro M.2. Navíc podporuje USB 3.1 Gen 2 (USB C) a je kompatibilní s herními konzolemi. 

Reklama

Kingston Savage Exo 480 GB

Pokud uživatel potřebuje externí disk na přenášení dat, má dnes v podstatě tři možnosti. První jsou klasické USB flešky, které jsou pomalé, mají maximálně střední kapacity, ale jsou kompaktní a malé. Na přenášení menších dat se hodí bez výhrad. Druhou skupinou jsou větší, externí disky pro USB. Většinou je uvnitř třeba klasický disk nebo nějaké flash paměťové úložiště. Výkon těchto disků už bývá vyšší, záleží na použitém rozhraní USB. Velikost se dnes také už hodně zmenšila. Třetí kategorií jsou drahé a rychlé disky. Ty využívají výhradně rozhraní Thunderbolt, jsou rychlé a také už i malé.

Kingston Savage Exo 480 GB: Rychlé externí SSD pro USB
i Zdroj: PCTuning.cz

Náš testovaný disk je z druhé kategorie, má ale něco z té třetí. Jde o malý disk pro USB, který ale nabízí vysoké rychlosti čtení. Ale než si řekneme, co je na něm tak zajímavé, zhodnoťme obecně důvod pro používání externích disků. Jak už jsem řekl výše, většina běžných uživatelů si vystačí s USB fleškou nebo menším externím diskem. Já třeba za celý život na PC nic jiného než flashdisk nepotřeboval. Zálohuji na klasické disky, které pak uložím. Existují ale zařízení, u kterých se bez externího disku neobejdete, a ani já se bez něj neobejdu. Jsou to herní konzole.

Kingston Savage Exo 480 GB: Rychlé externí SSD pro USB
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud máte herní konzoli poslední generace, a máte ji už celkem dlouho, zcela jistě vám už došla kapacita vnitřního úložiště. Maximální kapacita PS4 je 1 TB, dnešní hry zaberou i víc než 50 GB. Prostá matematika říká, že se vám na disk vejde 15–20 her. A to je slabé, PS4 podporuje rozšíření úložiště až na 8 TB. Prodej externích USB disků je tedy největší v segmentu hráčů na konzolích. Takový disk by měl být bez externího napájení, malý a tichý ale hlavně rychlý ve čtení, zápis také hraje svou roli, čtení je ale důležitější.

Velmi důležitý parametr je také spolehlivost. Každý to zažil, máte běžný disk pro USB tvořený nějakým NAND paměťovým polem, většina disků je levných. Tomu odpovídá zpracování a použité součástky. Jeden den disk jede, druhý den je po něm, anebo jen ztratí data. To se u podobných disků stává, nejsou určené a testované k trvalému používání. U disku plného her je to pak smutné. Jistě budete souhlasit, že u SSD se tohle neděje tak často, používáte je roky v PC zcela spolehlivě. A to je právě to, co dělá disk Kingston Savage Exo zajímavým.

Kingston Savage Exo 480 GB: Rychlé externí SSD pro USB
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvnitř je totiž klasický M.2 SSD disk založeným na čipech 3D TLC. Disk je testován a přímo vyroben jako klasický počítačový disk, tedy je konstruován jako disk pracující nepřetržitě. Měl by vydržet to, co disk v počítači. Já také zkusím, zdali jeho výkon nepadá s teplotou. Osobně mi tento disk přijde ke konzolím ideální. Splňuje všechno, má povedený design, je malý a lehký, má výkon i spolehlivost SSD disku.

Já tento disk poměřím s podobně drahými a stejně velkými konkurenty. První konkurent bude SanDisk Extreme 500 GB a druhý je Samsung T5 500 GB. Cena všech tří je kolem 3600 Kč s daní. Tím se dostáváme k ceně, která není úplně nízká. Běžné USB disky stojí i méně než polovinu. Zde ale platíme za rozhraní USB 3.1 Gen 2. To má teoretickou propustnost až 10 GB/s. Omezeni jsme v tomto případě třeba druhou stranou, portem na připojovaném zařízení (PS4 má USB 3.0). Na moderních deskách už je USB 3.1 Gen 2 samozřejmostí, včetně USB C portu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama