Limitovaná edice Core i7-8086K s taktem až 5,0 GHz v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Limitovaná edice Core i7-8086K s taktem až 5,0 GHz v testu

Limitovaná edice Core i7-8086K s taktem až 5,0 GHz v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 6. 2018 03:00 74

Seznam kapitol

1. Od Intel 8086 ke Core i7-8086K 2. Takty Core i7-8086K 3. Intel Core i7-8086K 4. Testovací sestava a specifikace CPU 5. Měření aplikačního výkonu
6. Měření herního výkonu 7. Spotřeba a teploty 8. Přetaktování Core i7-8086K 9. Přetaktování pamětí 10. Hodnocení a závěr

Jako součást oslav padesátého výročí firmy, uvádí Intel na trh speciální procesor Core i7-8086K. Jde o upravený Core i7-8700K s maximálním turbem jednoho jádra 5 GHz a znatelně vyšší cenou. Podíváme se, jak se to promítne do výkonu, jak jde taktovat a zda má význam si ho koupit do počítače, nebo spíše coby suvenýr připomínající staré časy.

Reklama

Od Intel 8086 ke Core i7-8086K

Limitovaná edice Core i7-8086K s taktem až 5,0 GHz v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Intel založil Robert Noyce a Gordon Moore v roce 1968. Název společnosti Intel je zkratka slov Integrated Electronics. Už prvotní záměr byl vývoj a výroba mikroprocesorů, dnes se ale firma věnuje mnoha odvětvím, byť procesory jsou pro ni stále produktem číslo jedna. Už dva roky po založení společnosti, přichází na trh první procesor Intelu, 4bitový model 4004. Byl sestavený z 2300 tranzistorů a pracoval rychlostí 500 kHz, a byl určený do stolních kalkulátorů. Zajímavostí je, že Intel k němu také vydal první vlastní čipset 4001.

Na první 8bitový procesor si zákazníci museli počkat další tři roky. Ten možná někteří i pamatují osobně, Intel 8008 měl 3300 tranzistorů a pracoval na taktu 500 kHz. Tento čip byl oznámen o rok dříve, Intelu se ale nepovedlo dodržet slíbený výkon, na trh šel tedy o rok později. Procesor se nakonec ukázal jako ne příliš vhodný do počítačů, takže byl brzy nahrazen. Vylepšenou verzí byl model 8080 s taktem až 2 MHz. I když to byl stále o 8bitový procesor, měl rozšířenou instrukční sadu a vedl si na trhu skvěle. Stal se základem mnoha počítačů své doby. Jeho posledním vylepšením byla verze 8085 z roku 1976.

Zde musím kousek odbočit a říci, že tuto éru sám ještě nepamatuji, byl jsem nemluvně, ale začátek osmdesátých let znamenal obrovský boom počítačů, hlavně domácích. Konkurencí 8bitovým procesorům Intelu byl hlavně Zilog Z80, který byl výtvorem bývalých inženýrů Intelu. Ten se časem stal jistě nejúspěšnějším 8bitovým procesorem všech dob. Počítač ZX Spectrum, který poháněl, zná (a měl v osmdesátých letech) v ČR každý, včetně mě. Znamenal velký tlak na Intel, jelikož Zilog nebyl sám, tlačila se sem Motorola a další. Intel musel přijít s něčím, co jej, dle svého firemního sloganu, posune skokem kupředu. Tímto produktem byl Intel 8086.

Limitovaná edice Core i7-8086K s taktem až 5,0 GHz v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento procesor nebyl prvním 16bitovým procesorem na trhu, v tomto směru Intel předběhlo hned několik společností dávno před ním. Důležité bylo něco jiného, to zásadní byla architektura a instrukční sada x86, která, jako jeden z mála standardů, přežila až do dnešní doby a stále funguje. Většina tehdejších architektur a sad upadla časem do zapomnění, x86 se všemi svými rozšířeními a updaty vydržel. Tento procesor započal éru Intelu jako největšího výrobce procesorů na světě, také jako novátora a tvůrce mnoha standardů. Proto je model 8086 symbolický a Intel si na něj při oslavách 50. výročí založení firmy vzpomněl jako na důležitý milník. Letos je to 40 let od uvedení procesoru 8086.

Intel ke svému výročí připravil mnoho materiálů, videí a prezentací. Většina z nich je zajímavá, ale dnešní mládeži mnoho neřekne. Není to pro ně zajímavé a důležité. Jsem ale přesvědčen, že starší ročníky se podívají rádi a zahrají si na nostalgickou strunku. Pro všechny je zde ale zajímavá tabulka, kde se porovnává procesor Intel 8086 z roku 1978 a Core i7-8086K z roku 2018. Vše podstatné je srozumitelně popsáno v obrázku, zde není nutný komentář. Vyzdvihnu jen snad údaj o počtu tranzistorů, velikosti čipu a pracovní frekvenci. Také srovnání výkonu a ceny je zajímavé.

Limitovaná edice Core i7-8086K s taktem až 5,0 GHz v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor Core i7-8086K je v prvé řadě limitovaná edice procesoru, který není určen hráčům, taktovačům nebo běžným zákazníkům. Jeho smysl je opravdu jen jako suvenýr, zajímavý sběratelský předmět někam na polici nebo do vitrínky ve vašem herním doupěti. Už vzhledem k ceně jde o procesor jen pro skalní fandy, protože při daných parametrech a tím pádem i výkonu je cena nesmyslná.

Core i7-8086K je ten stejný procesor jako Core i7-8700K, změny jsou jen v nastavených frekvencích - maximální Turbo frekvence jednoho jádra je 5 GHz místo 4,7 GHz u standardního Core i7-8700K. Zvýšil se také základní takt a frekvence unCore. TDP zůstalo stejné, multi-vláknový výkon je také shodný, frekvence pro plnou zátěž jsou stejné. Zde myslím, že Intel promarnil svou šanci. Proč nemohla limitovaná edice mít například vyšší nebo neomezené TDP a skutečně frekvenci 5 GHz na všech jádrech? To by byla mnohem zajímavější reklama a pěkný sběratelský kousek. I když v tomto případě by čip zřejmě během pár dní skoupili taktovači a nadšenci.

Jediné, co by mohlo být lepší než u standardního Coffee Lake, může být potenciál k taktování. Intel tvrdí, že jádra do těchto CPU vybírá pečlivě. A to právě já zkusím, protože výkon nemá cenu ani testovat, nemůže být jiný než Core i7-8700K. Jak se procesor chová, zdali vůbec na 5 GHz někdy jeho takt vyskočí, a jak je na tom s taktováním se přesvědčíme v dnešním testu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama