Musk a Zuck půjdou do klece. FTC žaluje Amazon #TYDEN ~ 26. června
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Musk a Zuck půjdou do klece. FTC žaluje Amazon #TYDEN ~ 26. června

Musk a Zuck půjdou do klece. FTC žaluje Amazon #TYDEN ~ 26. června | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

26. 6. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Zrušení digitálního předplatného je těžké. Český Rozhlas napaden #ransomware. Model streamování v televizi je nefunkční. Updatujte routery Asus. Celebrity budou mít v reklamách své AI dvojníky. OpenAI lobbovala u EU.

Reklama

Sociální sítě

Twitter je „nejnebezpečnější platformou pro LGBTQ lidi“, tvrdí GLAAD.  Ve svém každoročním Indexu bezpečnosti sociálních médií GLAAD uvedla, že Facebook, Instagram, TikTok, YouTube a Twitter nedělají dost pro bezpečnost svých uživatelů. (CNBC)

Vedení Redditu riskuje, že se služba dostane do smrtící spirály. Uživatelé se bouří, oddaní moderátoři odcházejí a živý obsah se přesouvá na jiné platformy. (Wired)

Similarweb: Reddit navštívilo v úterý 13. června ~52 milionů návštěvníků, což je méně než 57 milionů den před začátkem blackoutu. Průměrná délka sezení byla 7,2 minuty, což je nejméně za poslední tři roky. Jen tedy pozor, Similarweb návštěvnosti odhaduje a řešit jeden den je krajně nespolehlivé. Reddit navíc válčí s aplikacemi, ty Similarweb rozumně měřit nedokáže.  (Engadget)

Populární subreddity uvítaly pornografický obsah na protest proti změnám API Redditu. Nevydrželo tam ale dlouho, reddit odstranil moderátory. Tahle válka je velká. (Engadget)

Twitter pozastavil Explain This Bob, GPT-4 bot spojený s tokenem BOB, poté, co Elon Musk označil účet za „podvod“. Musk, který se dříve s obsahem bota na Twitteru ztotožňoval, tak učinil náhlý obrat. Což u tohoto stabilního génia vlastně ani není překvapení. (Decrypt)

Někteří vydavatelé uvádějí, že od května 2023 zaznamenali prudký pokles návštěvnosti Facebooku. Echobox: podíl návštěvnosti stránek vydavatelů z Facebooku meziročně klesl o ~50 %. Další změna algoritmu je jedním ze zásadních důvodů, ale bude zde i ten druhý. Dlouhodobý pokles aktivity uživatelů na Faceboooku a trvalý nezájem o to na cokoliv kliknout. (Gizmodo)

Instagram nyní umožňuje americkým uživatelům stahovat reels zveřejněné veřejnými účty pro sdílení mimo aplikaci, což je funkce, kterou má TikTok již několik let. Absurdnější o to víc, že stahovat cokoliv z Instagramu je jen otázka vhodné Zkratky na iOSu či jiné cesty na Androidu či počítači.  (Tech Crunch)

Meta plánuje spustit svého konkurenta Twitteru v polovině července a oslovuje známé osobnosti, aby se připojily k platformě (The Verge)

Meta čelí rostoucímu tlaku poslanců, spotřebitelských skupin a britského bankovního sektoru kvůli tomu, že nedokázal zabránit „tsunami“ podvodů na Facebooku, Instagramu a WhatsAppu, kde Britové každý den přicházejí o částky, které jim „mění život“. V Česku se děje totéž, jen tedy nikdo Meta nic nechce a tváříme se, že se nic neděje. (The Guardian)


Startupy a ekonomika

Canalys: Globální trh s kybernetickou bezpečností vzrostl v 1. čtvrtletí 2023 meziročně o 12,5 % na 18,6 miliardy dolarů, a to i přes omezené rozpočty; Palo Alto Networks mělo 8,7% podíl, Fortinet 7 % a Cisco 6,1 %. (Canalys)

Masayoshi Son říká, že SoftBank plánuje brzy přejít do „protiútoku“ a obnovit investice do umělé inteligence. Po zastavení investic v posledních letech má skupina k dispozici více než 35 miliard dolarů. (FT)

Meta plánuje odstranit zpravodajský obsah z Facebooku a Instagramu pro uživatele v Kanadě poté, co kanadský Senát schválil zákon o online zpravodajství a obdržel královský souhlas. V Kanadě přišli se stejně hloupým nápadem jako v Česku, tedy chtít po Facebooku platit za to, že na něm je zpravodajský obsah. Média stále úspěšně likvidují sebe sama. (National Post)

Provozní ředitelka společnosti TikTok Vanessa Pappasová po pěti letech ve firmě odchází, aby se mohla věnovat svým „podnikatelským vášním“. (The Information)

Tržby Redditu v roce 2022 meziročně vzrostly o 38 % na ~670 milionů dolarů, což je prudký pokles oproti roku 2021, který zvyšuje nejistotu ohledně plánů na IPO a naznačuje ocenění na ~3,3 miliardy dolarů. (The Information)

Warner Bros. Discovery chce údajně prodat polovinu svého filmového a televizního hudebního katalogu. Přesněji se snaží prodat práva na spoustu staré hudby z televizních pořadů a filmů, kterou jste pravděpodobně nikdy neslyšeli. Doufají v 500 milionů dolarů. (The Verge)

Sociální aplikace IRL, která získala 200 milionů dolarů, se po vyšetřování pochybení generálního ředitele končí. Ještě loni CEO tvrdil, že mají 20 milionů aktivních uživatelů. Ukázalo se, že 95 % z nich jsou boti (The Information)

Dohoda společnosti Adobe o převzetí společnosti Figma v hodnotě 20 miliard dolarů je ohrožena vyšetřováním EU (FT)

Podle zprávy společnosti McKinsey by generativní umělá inteligence mohla globální ekonomice přinést „2,6 až 4,4 bilionu dolarů ročně“. Při sestavování zprávy analytici společnosti McKinsey zkoumali 850 profesí a 2 100 podrobných pracovních činností ve 47 zemích, což představuje více než 80 % celosvětové pracovní síly. (Venture Beat)


E-knihy a podcasty

Studie 451 nejlépe hodnocených amerických podcastů: 24 % jsou pořady o skutečných zločinech, se zaměřuje na zprávy a 18 % je spojeno se zpravodajskými organizacemi, 51 % vytváří k pořadům videa (Pew Research Center)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama